Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, 29 Kasım’da Çin ile Ürdün arasında mutabakat zaptının imzalanmasıyla birlikte Çin’in 22 Arap ülkesinin tümüyle ve Arap Birliği’yle Kuşak ve Yol Girişimi (BRI) iş birliği belgesini imzaladığını belirtti.

Wang Wenbin, bugün düzenlenen olağan basın toplantısında, Çin ile Arap ülkeleri arasındaki BRI iş birliği hakkında bilgi verdi.

Wang Wenbin, Çin ve Arap ülkelerinin BRI ortak inşasının doğal ortakları olduğunu, bu alanda hep birlikte büyük başarılara imza attığını hatırlattı.

Wang, Çin ile Arap ülkeleri arasındaki ticaret hacminin 2022’de 10 yıl öncesine göre bir kat artarak 430 milyar ABD dolarını aştığını, Çin’in Arap ülkelerinden ithal ettiği ham petrolün, Çin’in dünya genelinde toplam ithalat hacminin yarısını oluşturarak 270 milyon tonu bulduğunu kaydetti.

Geçen 10 yılda Çin ile Arap ülkeleri arasında çift yönlü yatırımın çok katlı büyüme kaydettiğini açıklayan Wang, iki tarafın BRI ortak inşası kapsamında 200’den fazla büyük iş birliği projesi yürüttüğünü, ikili iş birliğinin sonuçlarının yaklaşık 2 milyarlık nüfusa fayda sağladığını belirtti.

Wang, Çin’in gelecekte Arap ülkeleriyle barış, iş birliği, dışa açılma, kapsayıcılık, karşılıklı öğrenme, karşılıklı yarar ve kazan kazan ilkeleri temelinde nitelikli BRI ortak inşasını ilerletmeyi ve iki tarafın halklarına daha fazla yarar getirmeyi beklediğini ifade etti.

Hibya Haber Ajansı