Asya borsaları bu sabah Wall Street'le birlikte düşerken, petrol fiyatlarında beş ayın en düşük seviyesine keskin bir düşüş, enflasyonist baskıların daha da azaltılacağı görüntüsünü verdi ve küresel tahvil piyasasının canlanmasına yardımcı oldu.

ABD işgücü piyasasında da özel sektör istihdamı 128k beklenirken 103k gelmesi ılımlıydı ama ADP özel sektör istihdamının Cuma günü açıklanacak resmi tarım dışı istihdam raporunun tarihsel olarak pek güvenilir bir öngörücüsü olmadığını bildiğimizden bu durumun günün ilerleyen saatlerindeki haftalık işsizlik başvurularını daha önemli hale geldi.

Gösterge ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi, bir gecede 11 baz puan düşerek üç ayın en düşük seviyesi olan %4,1040'a gerilemesinin ardından çok az değişiklik göstererek %4,1208 seviyesinde kaldı.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi, Kasım ayındaki %7,3'lük yükselişin ardından bu ay şu ana kadarki %2,0 düşüşten bu sabah da %0,9 gerilerken, Japonya'nın Nikkei endeksi enerji ve teknoloji stoklarındaki düşüşlerin etkisiyle %1,6 düştü. Çin'in bluechips endeksi %0,5 düşüşle beş yılın en düşük seviyesini ve Hong Kong'un Hang Seng endeksi %1,6 düşüşle 13 ayın en düşük seviyesini gördü.

ABD doları, Cuma günkü NFP açıklamasında önce iki haftanın en yüksek seviyesi olan 104,14 seviyelerinde ve piyasalar o kadar çok gevşemeyi fiyatladı ki, yukarı yönlü bir istihdam sürprizine karşı açıkça savunmasız durumdalar.

Yumuşayan ekonomik veriler ve Başkan Jerome Powell da dahil olmak üzere Federal Reserve yetkililerinin son yorumları, ABD faiz oranlarının zirveye ulaştığına ve toplamda 125 baz puandan fazla kesintinin Mart ayı gibi erken bir tarihte gerçekleşebileceğine dair beklentileri artırdı.

Hisse senedi ve tahvil piyasalarındaki son fiyat hareketleri piyasaların küresel ekonominin gelecek yıl sert bir inişe geçip geçmeyeceği konusunda endişelenmeye başladığını gösteriyor. Tahvil getirileri düşmeye devam etse de, hisse senedi piyasaları artık toparlanmıyor, kredi spreadleri artık daralmıyor. Piyasalar bunun iyi bir tahvil getirisi yükselişi mi olduğunu yoksa tahvil piyasasının size bir şeyler mi anlattığını merak etmeye başlıyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Çin’in kredi görünümüne ilişkin bir gün önce yaptığı kesintinin ardından, bu sabah açıklanan Çin'in ticaret verileri, ihracatın Kasım ayında beklenmedik bir şekilde arttığını, ancak ithalatın şaşırtıcı bir düşüş kaydettiğini gösterdi; bu da iç talebin zayıf kaldığını gösteriyor. İhracat Ekim ayındaki %6,4'lük düşüşle karşın Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,5 artarken, İthalat ise geçen ay %3 artmışken bu ay %0,6 düştü. Çin'in ihracatı Kasım ayında altı aydan beri ilk kez artış göstererek beklentileri aşması dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki fabrikaların yurt içi ve yurt dışındaki talepteki can sıkıcı düşüşün ardından toparlanabileceğini gösterdi.

Petrol fiyatları, dün yaklaşık %4 düşerek Haziran'dan bu yana en düşük seviyelerine geriledikten sonra biraz toparlandı. OPEC+ üreticilerinin arzı sıkı bir şekilde kapatacakları yönündeki sözlerine rağmen, küresel yakıt talebine ilişkin endişeler fiyatların düşmesine neden oldu. Brent ham vadeli kontratları %0,6 artışla varil başına 74,72 dolara ve ABD WTI kontratları %0,6 artışla varil başına 69,8 dolara yükseldi.

Manşette öne çıkanlar

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlandı.Buna göre, İkinci el kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenlerin, otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını ilk tescil tarihinden itibaren altı ay ve altı bin kilometre geçmedikçe doğrudan veya dolaylı olarak yapamayacaklarına ilişkin kararda yer alan “1 Temmuz 2023” ibaresi "1 Temmuz 2024" tarihine olarak değiştirildi.

Türk Hava Yolları (THY), Kasım 2022 döneminde 5,8 milyon olan toplam yolcu sayısını, 2023 yılının aynı döneminde yüzde 4,1 artarak 6 milyona çıkardı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), Başkan Dr. Hafize Gaye Erkan ile birlikte Başkan Yardımcısı Dr. Osman Cevdet Akçay'ın imzasını taşıyan E9 Emisyon Grubu VII. tertip 200 TL banknotları bugünden itibaren tedavüle verecek.

Atlanta Fed, GDPNow modeli ile oluşan ABD'nin 2023 yılı dördüncü çeyrek dönemine ilişkin tahmini yükseldi. Atlanta Fed GDPNow modelinde, ABD ekonomisi için 2023 yılı dördüncü çeyrek GSYH tahmini yüzde 1,2'den yüzde 1,3'e çıktı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, piyasaların bazen politika yapıcıların eylemlerini tamamlayabileceğini söylerken, yatırımcılar arasında Fed faiz oranlarının düşürülmesine yönelik mevcut beklentileri onaylamaktan kaçındı.

ABD'de özel sektör istihdamı Kasım’da 103 bin kişi arttı. Piyasa beklentilerinin altında gerçekleşen özel sektör istihdamının, bu dönemde 130 bin artması öngörülüyordu.

ECB/Villeroy: ‘’Faiz indirimi şimdi değil ancak 2024'te gündeme gelebilir’’ dedi.

Çin’de açıklanan verilere göre Kasım’da Ticaret Fazlası 68,39 Milyar Dolar oldu. Beklenti 57,1 Milyar Dolar’dı.

Çin Devlet Başkanı Xi: Çin ve Avrupa Birliği küresel zorlukların üstesinden birlikte gelmeliler. Çin ve Avrupa Birliği'nin dünya için daha fazla istikrar sağlamak konusunda birlikte çalışma sorumlulukları var dedi.

Çin'in ihracatı son altı ayda ilk kez artış gösterdi. Kasım ayında ihracat bir önceki yıla göre yüzde 0,5 arttı. Ekonomistler, Ekim ayında %6,4 oranında düşün ihracatın Kasım ayında da yüzde 1,1 düşmesini bekliyorlardı.

2022 yılında sıkılaşma döngüsüne giren Fed'in yükümlülüklerindeki negatif seyir hız kesmeden devam ediyor. Kasım'ın son haftası itibariyle Fed'in zararı 122 milyar doları aştı.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı