Af yasası son dakika Resmi Gazete 6 Aralık 2023: Af yasası çıktı mı, çıkacak mı? Son durum! Mahkumlara genel af çıktı mı? Mahkumlara af yasası kimleri kapsıyor?  Genel af çıkması için sık sık çağrılar yapılırken hükümetin beklenenden farklı bir formülle çözüm üretmeye hazırlandığı belirtildi. Genel af çıkacak mı çıkacaksa ne zaman çıkacak soruları sıklıkla cevabını ararken bir yandan 7. Yargı Paketi'nde genel af var mı konusunda gündemdeki yerini koruyor. Genel af yasası hususunda gelişmeler mahkum ve aileleri tarafından dört gözle takip ediliyor. İşte 7. Yargı Paketi'nde genel af var mı? Af çıkar mı? Genel af konusunda konuşulanlar ve son durum… Cumhurbaşkanı kararı verdi mi?

 

AF YASASI ÇIKTI MI? ÇIKACAK MI ? 2023 - 2024

 

GÜNCELCeza Hukukçusu Ersan Şen daha önce 29 Ekim 2023 tarihini işaret ederek mahkumlara af açıklamasının bugün geleceğini söylemişti. Şen yaptığı açıklamada af çıkacağını, özel ya da genel bir af çıkacağını, bunun ceza indirimi biçiminde olacağını söyledi.
Şen, yaptığı açıklamasında, "Bu tüm suçları kapsamayacak ve Anayasa Mahkemesi'ne bu gidecek. Anayasa Mahkemesi affı genişletir genişletmez. Geçmişte buna benzer örnekler vardır. Olur olmaz bilmiyorum ama 29 Ekim 2023 tarihine kadar Türkiye bir af görecek" demişti.100. YILDA  AF VAR MI, ÇIKACAK MI?Hükümetten kapsamlı bir genel af bekleyen mahkum ve mahkum yakınlarını sevindiren haber geldi. Sözcü TV yayınında konuşan ünlü hukukçu Ersan Şen'den olay olacak iddialar geldi. Türkiye'nin 100'cü yılı olmasından dolayı genel af çıkmasını bekleniyor.

 

MECLİSE GELMESİ İÇİN GÜN SAYIYOR! SON

DURUM NE?"Genel af çıkacak mı?" sorusuna yanıt veren Şen, şu ifadeleri kullandı:"Af çıkacak ben size söyleyeyim. Ama özel olacak ama genel ya da 3. tip denilen ceza indirimi şeklinde ancak bu tüm suçları kapsamayacak ve Anayasa Mahkemesi'ne bu mesele gidecek. Af düzenlemesinin kapsamı genişler mi bilinmez, geçmişte örnekleri oldu Rahşan Affı zamanında.Şunu net söyleyebilirim ki, 29 Ekim 2023 tarihine kadar Türkiye Cumhuriyeti bir af düzenlemesi görecek.ESKİ BAKAN AF KONUSUNDA CEVAP VERMİŞTİ!2023 yılının ilk haftalarında televizyon ve ajansların Ankara temsilcileri ile buluşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan merakla takip edilen genel af konusuyla ilgili soruya net bir yanıt vermişti.14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde herhangi bir infaz yasası düzenlemesinin gündemde olup olmadığı sorusuna yanıt veren Adalet Bakanı, 'Herhangi bir infaz düzenlemesi çalışması yok' ifadelerini kullanmıştı.

 

GÜNÜMÜZ ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ NE DEDİ?
Af ilgili önemli açıklamalarda da bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Özet olarak şunu söyleye biliriz, Covid izninde olan 122 bin hükümlü vardı. Bunlar kovid nedeniyle izne çıkmışlardı. Açık cezaevinde bulunan hükümlülerdi. Tabii bunların süresi 31 Temmuz'da doluyor. 3 yıldan bu yana toplum içindeler, dolayısıyla 31 Temmuz dolmadan önce bir karar verilmesi gerekiyordu bu anlamda da Türkiye Büyük Millet Meclisinde dün akşam Plan ve Bütçe Komisyonunda AK Partili milletvekillerimizin vermiş olduğu teklif kabul edildi ve önümüzdeki haftada genel kurulda kabul edilecek. Özetle teklif şunu getiriyor, Açık cezaevinde bulunup Covid iznine çıkan hükümlüler eğer denetimli serbestliğine 5 yıldan az bir zaman kalmışsa bunlar denetimli serbestlik nedeniyle dışarı da izin haklarını bugüne kadar kullandılar ve bu izinler infazdan sayıldı. Bunlar cezaevine geri dönmemiş olacaklar. 5 yıldan fazla olanların yani onların cezaları biraz daha yüksek onların cezaevlerine dönmeleri söz konusu olabilecek. Ayrıca kapalı cezaevlerinde bulunan hükümlülerin açık cezaevlerine geçmeleri için belirli bir süre gerekiyor. Onlarında 3 yıl önceden açık cezaevlerine geçmeleri söz konusu olacak. Teklif bu yönde, tabi takdir Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulumuzun. Dışarıda olanların denetimli serbestlikleri 5 yıldan az kalanlar, kapalıdakilerde açık cezaevlerine geçebilmeleri için 3 yıl erken çıkmış olacaklar, nereye açık cezaevlerine. Onlar açık cezaevinde barındırılacak. Ama orada da tabii süreleri farklı olanlar var. Ama açık cezaevinde 3 ay kalmış olacaklar. Cezası yüksek olanlar biraz daha fazla kalmış olacak. Burada tabii şunu önemsiyoruz. Burada suçluların ıslahı önemli ama ceza adaleti de önemli dolayısıyla her ilkeyi de bir arada gözeterek bir çözüm yolu bulan bir teklif bizlerde teknik olarak destek verdik bakanlık olarak. Türkiye Büyük Millet Meclisinin Plan ve Bütçe Komisyonunda dün gündeme geldi ve kabul edildi. Genel kurulda da haftaya görüşülmüş olacak” diye konuştu.


CUMHURBAŞKANI KARARI HANGİ YÖNE GİDİYOR?
Sayın Cumhurbaşkanı ondan sonra bunu siyaset kurumlarına, Meclis'te grubu olan, TBMM'de temsil edilen siyasi partilere gönderecek. Çünkü şöyle deniyor: 'Biz bu vebali üstümüze almayacağız.' Taslağın tamamını tartışmaya açacaklar çünkü siyaset yaparken özellikle yerel seçimlerde bunun kötüye kullanılmaması için iktidar -AKP, MHP- bu işe muhalefeti ortak etmek istiyorlar. Bu konudaki esas çaba bu. Hatta MHP'nin de bu konuda ciddi bir noktaya geldiği belirtiliyor. Siyasi suçları da, tırnak içerisinde söylüyorum 'eline silah almamış, kovuşturmalarda sabit olmayan, tutukluluk halleri devam eden' insanları daha çok kapsayacak nitelikte, siyasi suçları da kapsayacak bir af beklenmekte. Böyle bir düzenlemeyi kesinlikle Genel Kurul'un gündemine getirecekler.