Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamaya göre, şirket ile Sieyuan Electric Co. Ltd. arasında 2020 yılında başlayan iş birliği kapsamında 170 kV yüksek gerilim kesicilerin Astor markası ile Ar-Ge çalışmaları yapılarak tasarımı, prototip üretimi gerçekleştirilmiş ve prototip ürün tip testleri Haziran 2020'de uluslararası laboratuvarlarda başarıyla tamamlanarak, ilk yerli üretici olarak Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) iletim sistemine dahil edildi.

Hem şirket hem de Türkiye ekonomisine olumlu katkılar sağlayan bu iş birliği tecrübesinin genişletilmesine yönelik, Sieyuan Electric Co. Ltd. firması portföyündeki, yüksek teknoloji gerektiren elektrik iletim sistemlerinde kullanılan stratejik yeni ürünlerin de know-how transferi yapılarak Astor markası ile yerli imkanlarla üretimi için gerekli çalışmaların başlatılmasına karar verildi.

Bu kapsamda ilk aşamada 170 kV- 245 kV (kilovolt) gerilim seviyesinde yüksek gerilim gaz izoleli şalt ekipmanlarının (GIS - High Voltage Gas Insulated Switchgear Equipment) Türkiye'de Astor markası altında, Ar-Ge çalışmaları ile tasarımına, prototip üretimine ve gerekli tip testlerin tamamlanarak seri üretime geçilmesi için 07.12.2023 tarihinde sözleşme imzalandı.

Sözleşme kapsamında öngörülen yatırım bedeli Ar-Ge çalışmaları, teknoloji transferi, arazi, üretim tesisi ve test merkezi yapımı dahil olmak üzere yaklaşık 25 milyon dolar olarak hesaplandı. Yatırımların 2024 yılı ikinci yarısında tamamlanması, 2025 yılında tam kapasiteye geçilmesiyle bu üretimin yıllık yaklaşık 50 milyon dolar tutarında ciroya olumlu katkı sağlaması bekleniyor.

Öte yandan, Sieyuan Electric Co. Ltd. ile Astor arasında enerji depolama sistemlerinin Astor markası ile üretimi konusunda iyi niyet anlaşması imzalandı.

Hibya Haber Ajansı