Dün ABD’de haftalık işsizlik başvuruları beklentiler dahilinde 220K olarak gerçekleşti. Dolar endeksinde düşüş kaydedilirken ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise istihdam verileri öncesinde kritik bölge olan %4.14’ün üzerinde tutunmayı sürdürüyor. Bugün tahvil faizlerinin %4.14’ün üzerinde kalması doların küresel bazda değer kazanmasını sağlayabilecekken, %4.14’ün altına inen bir tahvil faizi görürsek dolar küresel bazda diğer para birimleri karşısında değer kaybedebilir.

Euro Bölgesi’nde ise 2023 yılının 3. çeyreğine ilişkin nihai büyüme verisi beklentiler dahilinde %0.1 azalırken bölge ekonomisinde tekrar resesyon baskıları artmaya başladı. Ancak şu an için resesyon fiyatlamaların şahit olmadık. Piyasalar aşırı iyimserliğini korumaya devam ediyor. Almanya’da ise sanayi üretimi aylık bazda beklentilerin altında %0.4 azalarak ekonomide aşağı yönlü baskıların devam edebileceğini gösterdi. Eur/Usd ve Gbp/Usd paritesi dolar endeksine bağlı olarak sınırlı yükseliş gösterirken, BOJ Başkanı Ueda’nın negatif faiz söylemini bitireceğiz açıklamaları yen çaprazlarında sert alım getirdi.

Altın fiyatları ABD istihdam verileri öncesinde dengelenme yaşarken gümüş fiyatları ise dolar endeksindeki değerlenmeye bağlı olarak altından ayrışarak satış eğilimini sürdürüyor. Bugün ABD’den gelecek verilerin tahvil faizlerini etkilemesi sonrasında değerli madenlerde sert hareketler izlenebilir. OPEC kararı sonrası sert düşen petrol fiyatlarında toparlanma görülüyor. Suudi Arabistan ve Rusya’nın düşen petrol fiyatlarından rahatsız olması ve OPEC üyelerinin gerekirse kısıtlama uzatılabilir açıklamaları petrolde destek veriyor.

Avrupa borsaları dünü Euro Bölgesi’nden gelen negatif büyüme verilerinin tedirginliğiyle satıcılı kapatırken tahvil faizlerinin düşük seyretmesi ise ABD borsalarının günü pozitif kapatmasını sağladı. Bugün ABD’den gelecek istihdam verileri küresel borsa fiyatlamalarında da belirleyici olacaktır. Tahvil faizlerinde düşüş sürerse borsalarda yeni rekorlar denenebilecekken, tahvil faizlerinde yükseliş yaşanması halinde borsalarda sert satışlar izlenebilir. Asya tarafında baktığımızda Japonya 2023 yılının 3. çeyreğinde beklentilerin altında %0.7 daralma kaydetti. Asya borsaları gelen verilerin etkisiyle karışık bir seyir izledi.

Bugün ABD’de tarım dışı istihdam verisi 184K beklenirken, işsizlik oranının %3.9’da kalacağı tahmin edilmekte. Ortalama saatlik kazançlar aylık bazda %0.3 beklenirken, yıllık bazda ortalama saatlik kazançların ise %4.1’den %4.0’e gerilemesi öngörülmekte. Michigan tüketici güven endeksinin de 62.0 puan gelmesi beklenmekte. Gelecek veriler sonrası dolar endeksinde volatilite artacakken veriler piyasanın yönünü belirleyecektir. Dolar endeksinde 102.33 seviyesini kritik destek bölgesi olarak izleyeceğiz. Euro Bölgesi’nde ise sabah saatlerinde açıklanan verilerde Almanya’da TÜFE aylık bazda % 0.4 azalırken, yıllık bazda TÜFE de %3.8’den %3.2’ye gerileyerek veriler beklentiler dahilinde gerçekleşti.

Kaynak: Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı