Çin’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Zhang Jun, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze ile ilgili karar tasarısını veto etmesi nedeniyle büyük hayal kırıklığı ve esef duyduklarını belirtti.

Zhang Jun, ABD’nin dün Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan karar tasarısını veto etmesinden sonra yaptığı açıklamada, tasarıda Gazze’de derhal insani ateşkes uygulanmasının ve tüm tutukluların serbest bırakılmasının istendiğine işaret etti.

Karar tasarısına içinde Çin’in de bulunduğu yaklaşık 100 ülkenin destek verdiğini dile getiren Zhang, tasarının ABD tarafından veto edilmesinden büyük hayal kırıklığı ve esef duyduklarını söyledi.

Zhang Jun, “İki ay süren çatışmalar eşi benzeri görülmemiş ölüm ve yıkıma neden oldu. Derhal ateşkes uygulanması en önemli ön koşul. Bu konudaki hiçbir olumsuz tutum savunulamaz ve her türlü mazeret boşunadır. Karar tasarısının veto edilmesine rağmen, uluslararası toplumun savaşa son verilmesi, sivillerin korunması ve daha büyük insani felaketlerin önlenmesi yönündeki güçlü çağrısı zayıflamayacak, BM Güvenlik Konseyi'nin adaleti koruma ve sorumluluklarını yerine getirme çabaları durmayacaktır.’’ dedi.

Zhang, İsrail'i uluslararası toplumun çağrısına kulak vermeye ve Gazze halkına yönelik toplu cezalandırmayı durdurmaya çağırdıklarını kaydetti.

Çin’in tüm tutuklu ve rehinelerin bir an önce serbest bırakılmasını hızlandırmak için diplomatik arabuluculuğun güçlendirilmesini desteklediğini ifade eden Zhang, ‘‘Çin, Filistin halkı için yaşama ümidi ve Ortadoğu'da barış için umut bırakmak için ilgili tüm taraflara, çabalarını Gazze'deki savaşı sonlandırma yönündeki ortak hedef üzerine yoğunlaştırma çağrısında bulunuyor.’’ diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı