Çin’in İklim Değişikliği Özel Elçisi Xie Zhenhua, Çin’in iklim değişikliğiyle mücadeledeki uluslararası iş birliğini güçlendirmeye devam edeceğini söyledi.

Xie Zhenhua, Çin heyetinin Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin 28. Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında dün düzenlenen ilk basın toplantısında, Çin'in yeşil ve düşük karbonlu dönüşüm ile yenilenebilir enerjilerin geliştirilmesi alanlarında yürüttüğü uygulamaları ve kaydettiği ilerlemeleri paylaştı.

Çin’in iklim değişikliğiyle mücadeledeki uluslararası işbirliğini güçlendirmeye devam edeceğini dile getiren Xie, “Çin enerji dönüşümüne ve yenilenebilir enerjinin geliştirilmesine büyük katkılarda bulundu. Şu ana kadar Çin’de rüzgâr enerjisine dayalı elektrik üretiminin maliyeti yüzde 80, fotovoltaik enerjiye dayalı elektrik üretiminin maliyeti ise yüzde 90 oranında azaltıldı. Bu da yenilenebilir enerjilerin dünya çapında büyük ölçekli kullanılması için iyi bir temel oluşturdu.’’ dedi.

Çin’in sıfır ve düşük karbonlu teknolojiler ile ürünlere ilişkin ticarette adaleti desteklediğine, tek taraflılığa ve ticarette korumacılığa karşı çıktığına dikkat çeken Xie, ‘‘Çin, yeşil enerji projelerinde yüzden fazla ülke ve bölgeyle iş birliği yaptı, onlarca gelişmekte olan ülkeyle iklim değişikliğine karşı Güney-Güney iş birliğine dair mutabakat zaptı imzaladı. Gelecekte Çin, Güney-Güney iş birliğini güçlendirerek, gelişmekte olan ülkelerle finansman ve teknoloji alanlarındaki iş birliğini genişletmeye devam edecek.” ifadelerini kullandı.

 

Hibya Haber Ajansı