Çin Sahil Güvenliği Sözcüsü Gan Yu, Filipinler'i ihlallerini derhal durdurma ve provokatif eylemlerini sıkı şekilde kontrol altına alma uyarısında bulundu.

Gan, bugün yaptığı açıklamada, “Çin, Ren'ai Resifi’ni içeren Nansha Adaları ve karasuları üzerinde tartışılmaz egemenliğe sahiptir. Çin Sahil Güvenliği, Çin'in yetki alanı altındaki sularda ülkenin haklarını koruma faaliyetlerini sürdürerek, ulusal egemenlik ve denizcilikle ilgili hak ve çıkarlarını kararlılıkla koruyacak.” dedi.

Çin Sahil Güvenliği’nden bugün erken saatlerde yapılan açıklamada, Filipinler’e ait 2 sahil güvenlik gemisi, bir kamu hizmet gemisi ve bir tedarik gemisinin Ren'ai Resifi açıklarındaki sulara izinsiz olarak girdiği, Filipinler’e ait söz konusu 4 gemiye karşı yasalar doğrultusunda kontrol tedbirlerine başvurulduğu kaydedilmişti.

Açıklamada, Filipinler’e ait gemilerden Unaiza May 1’in, sabah 06.39'da Çin’in defalarca yaptığı uyarıları göz ardı ederek, Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Sözleşmesi’ni ihlal ettiği, profesyonel olmayan ve tehlikeli bir şekilde aniden yön değiştirerek rutin görevde bulunan Çin Sahil Güvenliği gemisine doğru ilerleyerek küçük bir çarpışmaya yol açtığı belirtilmiş, bunun sorumlusunun Filipinler olduğu ifade edilmişti.

Hibya Haber Ajansı