Yatırımcıların ABD'de istihdamdaki yavaşlamayı memnuniyetle karşılaması ve ABD'de 2024 yılının ilk çeyreğinin sonunda faiz indirimi yapılacağı beklentilerinin güçlenmesiyle yurtdışı borsalar geçen hafta canlı kalmaya devam etti. Wall Street bu hafta merkez bankası kararlarını beklerken zirvelerine yakın kalmayı sürdürdü.

ABD iş piyasası inatla dirençli olmaya devam ediyor. Her halükarda, Kasım ayında 185k beklentiye rağmen 199k istihdam yaratıldığı ve işsizlik oranının %3,9'dan %3,7'ye düştüğü göz önüne alındığında, Fed'in faiz oranlarını kalıcı olarak yüksek tutmak için bir nedeni daha var ki bu da her durumda, hisse senedi piyasasının beklediğinden daha uzun bir süre.

ABD 10 yıllık endeksi bu açıklamanın ardından harekete geçti: Neredeyse %4,10 hedefine dokunduktan sonra keskin bir yükseliş kaydetti, ancak düşüş trendinde basit bir toparlanma dışında herhangi bir şeyi gerçekten dikkate almak için 4,3270'i aşması gerekecek.

Hisse senetleri için gösterişli bir Kasım ayının ardından Aralık ayı, ağırlıklı olarak Noel tatili öncesinde planlanan son göstergelerin faiz indirimi umutlarıyla örtüşüp örtüşmediğine bağlı olacak.

Bu arada, hizmet PMI'ının beklenenden hafif yüksek olmasıyla birlikte Çin göstergeleri hala sıcak ve soğuk seyrediyor, ancak ithalat rakamları hala zayıf. Pekin hala ekonomisini yeniden harekete geçirmek için mücadele ediyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Çin'in emlak piyasasındaki sorunların devam ettiği ve Euro Bölgesi'nin durgunlaştığını bir dönemde, 2024 yılında küresel büyümesinin yüzde 2,9'dan yüzde 2,1'e doğru keskin bir şekilde gerilemesini de bekliyor.

Piyasa, OPEC+'nın günde 2 milyon varilin biraz üzerinde petrolü dolaşımdan kaldırması planlanan yeni üretim kesintileriyle pek ilgilenmiyor. Gerçekte ise bazı üreticilerin üretimi kesme konusunda isteksiz olması veya bunu yapamaması nedeniyle bu hedefe ulaşmak zor görünüyor. Bu çerçevede, Çin'in ham ithalatındaki yavaşlama olumsuz etkiler yarattı. Petrol talebindeki artışın yarısından fazlası Çin'den geliyor, dolayısıyla talepteki en ufak bir yavaşlama işareti bile önemli. Bunun kanıtı, Avrupa Brent'inin 76 ABD Doları ve ABD WTI'nın 71,30 ABD Doları seviyesinde olmasıyla bir hafta daha (arka arkaya yedinci kez) düşen varil fiyatında görülüyor.

Beş haftalık yükselişin ardından piyasanın nefes almaya ihtiyacı vardı. Fed (Çarşamba) ve ECB (Perşembe) 2023 yılının nihai para politikası kararlarını verecek. Bu toplantılar, haftanın beklenen istatistikleriyle (ABD'de enflasyon ve üretici fiyatları, PMI göstergeleri vb.) Faiz oranlarındaki düşüş hipotezini 2024'ün ilk yarısı gibi erken bir zamanda olup olamayacağı hakkında bilgi verecek.

Yurtiçinde ise; Pazartesi; Ekim ayına ait Ödemeler Dengesi İstatistikleri, İşgücü İstatistikleri ve Sanayi Üretimi verisini, Salı günü; Hazinenin 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli ihale ve 5 yıl vadeli kira sertifikası doğrudan satışını, Cuma günü de; Kasım Konut Satış verileri, Merkezi Yönetim Bütçe verileri vee Moddy’s Türkiye kredi notu değerlendirmesini takip edeceğiz. Moody's, 12 Ağustos 2022 tarihinde Türkiye'nin kredi notunu 'B2'den 'B3'e indirmiş ‘negatif' olan görünümü 'durağan'a revize ederken, bu yıl 16 Haziran’da gözden geçirme yapmamıştı. Bu hafta beklenen ise Moody’s’in Türkiye’nin kredi notu görünümünün ‘durağan’dan ‘pozitif’e yükseltilmesi.

BIST100 içinse; 7850 ile 8150 seviyesini ilk destek ve direnç seviyeleri olarak takip ederken, 7850 seviyesini üzerinde kalındığı sürece endekste dalgalı seyrin devamın bekliyor olacağız ama 7850 aynı zamanda stop-loss seviyemiz. Çünkü geri çekilmenin devamın da ise ilk etapta 7520 seviyesine kadar gevşeme beklenebilir. Endekste yükseliş hareketlerinin ivme kazanabilmesi ve yeni pozisyonlar için ise 8150 direncinin üzerinde kapanış gerçekleşmeli.

Manşette öne çıkanlar

Dışişleri Bakanı Sözcüsü Öncü Keçeli, Yunan adalarına vizesiz seyahat çalışmasının Avrupa Birliği (AB) Komisyonunca onaylandığını açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, en temel önceliklerinin enflasyonla mücadele olduğunu belirterek, "Programız başarılı bir şekilde işliyor. Programın olumlu yansımaları finansal göstergelerin ardından makro göstergelerde de görülmeye başlandı" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomide atılan adımların sonuçlarını almaya başladıklarını belirterek, "Uyguladığımız politikalarla yatırımcı güveni arttı, risk primi düştü, rezervlerimiz güçlendi ve kur oynaklığı azaldı. Türk lirasında kan kaybı durdu" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurt dışındaki yatırımcı toplantılarını Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı İspanya ile sürdürecek. Şimşek’e, başkent Madrid’deki temaslarında Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da eşlik edecek.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Kasım 2023 sonu itibariyle katılımcı sayısı 8 milyon 583 bini aşmış, Gönüllü Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) toplam fon büyüklüğü 671 milyar liranın üstüne ulaşmıştır. Katılımcı sayısının 7 milyon 274 bine ulaştığı Otomatik Katılım Sistemi’nde (OKS) ise fon büyüklüğü 50,5 milyar lira seviyesine gelmiştir. Böylece sistemde toplam katılımcı sayısı OKS dahil 15 milyon 857 bin kişiyi aşarken, toplam fon büyüklüğü de OKS ve Devlet Katkısı dahil 722 milyar liraya ulaşmıştır” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Washington’da basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bakan Fidan, "Gazze’de yaşanan dramı bütün çıplaklığıyla dile getirdiler. Dünya kamuoyunun bu konudaki isyanının sözcüsü ve tercümanı olmuş durumdayız. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yapılan oylamada ABD’nin yalnız kaldığını bir kez daha gördük" dedi.

Goldman Sachs Group, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) ilk faiz indirimini Ağustos ayında yapacağını ve indirim hızının daha önce tahmin edilenden daha yüksek olacağını söyledi.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı