-11 Aralık 2023 Pazartesi Türkiye; Sanayi Üretimi (Ekim), Cari İşlemler Dengesi (Ekim), İşsizlik Oranı (Ekim)

-12 Aralık 2023 Salı Japonya; ÜFE (Kasım) Almanya; ZEW Ekonomik Güven Endeksi (Aralık) Euro Bölgesi; ZEW Ekonomik Güven Endeksi (Aralık) ABD; TÜFE (Kasım)

-13 Aralık 2023 Çarşamba Türkiye; Perakende Satış Hacmi (Ekim) Japonya; BoJ Tankan Büyük İmalatçılar Endeksi (4Ç23) İngiltere; İmalat Sanayi Üretimi (Ekim) Euro Bölgesi; Sanayi Üretimi (Ekim) ABD; Fed Faiz Kararı, FOMC Ekonomik Projeksiyonları, ÜFE (Kasım)

-14 Aralık 2023 Perşembe Japonya; Sanayi Üretimi (Ekim) İngiltere; BoE Faiz Kararı Euro Bölgesi; AMB Faiz Kararı ABD; Perakende Satışlar (Kasım)

-15 Aralık 2023 Cuma Türkiye; TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi, Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Kasım), Konut Satışları (Kasım), Tarım ÜFE (Kasım), Kısa Vadeli Dış Borç Stoku (Ekim) Dünya Geneli; PMI Verileri (Aralık-Öncü) Çin; Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar (Kasım) ABD; Sanayi Üretimi (Kasım), NY Empire State İmalat Endeksi (Aralık)

- ABD istihdam raporu ve dünya genelinde PMI verilerinin ardından küresel piyasaları önemli merkez bankalarının toplantılarının takip edileceği yoğun bir takvim bekliyor. Hafta boyunca ABD, İngiltere ve Euro Bölgesi merkez bankalarının para politikası toplantıları finans piyasalarının ana gündemini oluşturacak. Ayrıca, ABD’de geçen ayın TÜFE ve ÜFE rakamları takip edilecek.

Yılın son FOMC toplantısında piyasa nereye odaklanacak?

ABD’de çarşamba günü yılın son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkacak kararlar haftanın en önemli gelişmesi olacak. Fed fonlama vadelilerine göre piyasa Fed’in politika faizini %5,25-%5,50 aralığında sabit bırakmasını bekliyor. Fed yetkililerinin vereceği mesajlar doğrultusunda piyasanın ilk faiz indirimi beklentisinin öne çekilip çekilmemesi risk iştahına ilişkin en önemli sinyal olacaktır. Fed’in mesajlarının güvercin algılanması hisse senedi ve tahvil piyasalarına kısa/orta vadede olumlu yansıyabilir. Mevcut fiyatlamaya göre piyasa Fed’den ilk kez mayıs toplantısında faiz indirimi bekliyor; ana beklenti olmasa da ilk kez martta faiz indirimine gidilebileceğine ilişkin beklentiler de oldukça güçlü. Dolayısıyla, toplantının ardından faiz indirimi beklentisinin marta kayması durumunda piyasaların olumlu etkilenmesi beklenebilir. Bu bağlamda, ABD enflasyonundaki aşağı yönlü seyir, ekonomideki kısmi yavaşlama ve petrol fiyatlarına ilişkin beklentiler vb. gelişmeler doğrultusunda, FOMC’nin ekonomik projeksiyonları da piyasa beklentileri açısından oldukça önemli olacaktır. Yetkililerin büyüme ve enflasyon beklentilerinin aşağı revize edilmesi, noktasal grafikte faiz beklentilerinin düşmesi gibi gelişmeler piyasa için destekleyici olabilir. Eylül ayındaki son projeksiyonlara göre politika yapıcıların 2024, 2025 ve 2026 yılları için çekirdek PCE enflasyon tahmini sırasıyla %2,6, %2,3 ve %2,0 seviyelerinde bulunuyor. Büyüme tahminleri %1,5, %1,8 ve 1,8, işsizlik tahminleri %4,1, %4,1 ve %4,0, fonlama faizi tahminleri %5,1, %3,9 ve %2,9 seviyelerinde bulunuyor.

BoE ve AMB para politikası toplantıları

İngiltere Merkez Bankası (BoE) son para politikası toplantısında, enflasyonla mücadelede faiz oranlarının uzun bir süre boyunca %5,25 ile 15 yılın zirvesinde sabit kalacağının sinyalini vermişti. Perşembe günkü toplantıda faiz değişikliğine gidilmesi beklenmemekte. Diğer gelişmiş ekonomilere kıyasla İngiltere’de enflasyon, düşüş eğilimine karşın hala yüksek seyretmektedir. Ekimde, yıllık bazda TÜFE artışı %6,7’den %4,6’ya gerilerken çekirdek TÜFE artışı %6,1’den %5,7’ye inmişti. İş gücü piyasası ise gücünü korumaya devam ediyor.

Perşembe günü BoE toplantısının ardından Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) para politikası toplantısı izlenecek. AMB’den faizlerde herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Başkan Christine Lagarde’ın da işaret ettiği üzere Avrupa’da büyümeye yönelik riskler yönünü aşağı çevirirken enflasyon hala görece yüksek seyretmekte. Bununla birlikte enflasyonda hızlı bir düşüş söz konusu. Euro Bölgesi’nde yıllık bazda tüketici enflasyonu, öncü veriye göre kasımda %2,4’e geriledi.

ABD enflasyon verileri

ABD’de salı ve çarşamba günleri sırasıyla kasım ayına ilişkin TÜFE ve ÜFE verileri takip edilecek. TÜFE ekimde aylık bazda fazla değişmezken bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,2 artmıştı. TÜFE’nin kasımda da aylık bazda değişmemesi, yıllık bazda %3,1 artması beklenmektedir. Manşet enflasyon geçen yılın temmuz ayında %9,1’i görmesinin ardından aşağı yönlü seyrini koruyor. Aşağı yönlü eğilim, daha sınırlı olsa da çekirdek göstergelerde de mevcut. Gıda ve enerji fiyatları hariç çekirdek TÜFE ekimde aylık %0,2, yıllık %4,0 artmıştı. Kasımda aylık %0,3, yıllık %4,0 artış beklenmektedir. Fed’in çekirdek PCE için yıllık enflasyon hedefi %2 seviyesinde bulunuyor. Kasım enflasyon verileri de Fed’in faiz patikasına ilişkin piyasa beklentileri açısından oldukça önemli olacaktır.

Çarşamba günü açıklanacak üretici fiyatları tarafında; ÜFE ekimde aylık %0,5 gerilerken yıllık bazda %1,3 arttı. Kasımda aylık %0,1, yıllık %1,0 artış bekleniyor. Çekirdek ÜFE ekimde aylık bazda değişmezken yıllık %2,4 artmıştı. Kasımda %0,2, yıllık %2,3 artış beklenmektedir. Üretici fiyatlarındaki artışta geçen yılın ikinci çeyreğinde tepe görülmesinin ardından başlayan düşüş eğilimi devam ediyor.

- Yurt içinde de piyasaları hafta boyunca oldukça yoğun bir gündem bekliyor.

Cari işlemler dengesi, sanayi üretimi ve işsizlik oranı

Haftanın ilk işlem günü, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yayımlayacağı ödemeler dengesi istatistiklerinde ekim ayı cari işlemler dengesi takip edilecek. Cari işlemler hesabı eylülde 1,88mlr USD fazla verirken altın ve enerji hariç 7,12mlr USD fazla vermişti. Cari işlemler dengesi ocak-eylül döneminde 40,84mlr USD açık verirken on iki aylık denge 51,71mlr USD açık vermişti. Pazartesi günü, ayrıca, TÜİK ekim ayı sanayi üretimi ve iş gücü istatistiklerini açıklayacak. Sanayi üretimi eylülde aylık %0,1 azalırken yıllık bazda %4,0 artış kaydetmişti. Eylülde, mevsim etkisinden arındırılmış (MA) işsizlik oranı 0,1 puan azalarak %9,1 seviyesinde gerçekleşirken MA atıl işgücü oranı %21,8 olmuştu.

Perakende satış hacmi

TUİK çarşamba günü ekim ayı perakende satış endekslerini açıklayacak. Perakende satış hacmi eylülde aylık %0,7 azalırken yıllık %13,8 artarak Kasım 2022’den beri en düşük yıllık artışını kaydetti.

Perşembe günü Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık sektör verileri ile TCMB’nin haftalık para ve banka istatistikleri takip edilebilir.

Kısa vadeli dış borç stoku, piyasa katılımcıları anketi, bütçe dengesi, konut satışları, tarım ÜFE

Haftanın son işlem günü öğleden önce yurt içinde yoğun bir veri akışı olacak. TSİ 10.00’da TCMB’nin ekim ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri ve bu ayın piyasa katılımcıları anketi ile TÜİK’in kasım ayı konut satış istatistikleri ile kasım ayı tarım ÜFE rakamları takip edilecek.

TCMB verilerine göre eylül sonu itibarıyla vadesine bir yıl veya daha az kalmış dış borç stoku 211,0mlr USD düzeyinde gerçekleşmişti.

Geçen ayın piyasa katılımcıları anketinde katılımcıların yıl sonu enflasyon beklentisi %68,01’den %67,23’e gerilemişti. Yıl sonu USDTRY kuru beklentisi 30,05 iken 30,00 olmuştu.

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları ekimde yıllık %8,7 azalarak yaklaşık 93 bin adede geriledi. Ocak-ekim döneminde yıllık %14,3 azalarak 993 bin civarında gerçekleşti.

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) ekimde aylık %1,13 azalırken yıllık bazda %62,56 arttı.

Ayrıca, cuma günü, Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) TSİ 11.00’de kasım ayı merkezi yönetim bütçe istatistiklerini açıklayacak. Merkezi yönetim bütçe dengesi ekimde 95,46mlr TL açık verirken faiz dışı denge 28,65mlr TL açık vermişti. Ocak-ekim döneminde bütçe dengesi 608,06mlr TL açık verirken faiz dışı denge 70,39mlr TL açık vermişti.

Haftanın son işlem günü kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye değerlendirmesi yayımlanabilir. Moody’s’in Türkiye için kredi notu “B3”, not görünümü “durağan” seviyesinde bulunuyor. S&P Global Ratings, iki hafta önce para politikası, TCMB rezerv gelişmeleri ve ikiz açığın azalması vb. olumlu unsurları işaret ederek Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken not görünümünü durağandan pozitife çevirmişti.

Geçtiğimiz hafta ne oldu?

- Avrupa hisse endeksleri geçen hafta %0,15-3,23 aralığında artarak pozitif bir görünüm sergiledi. Almanya’da DAX Endeksi %2,21, İngiltere’de FTSE 100 Endeksi %0,33 ve Fransa’da CAC 40 Endeksi %2,46 arttı. EUR/USD paritesi %1,06 azalarak 1,08’den işlem gördü. Buna karşın Dolar Endeksi (DXY) 103,3 puandan 104 puana yükseldi. Euro Bölgesi ekonomisinin (GSYH) 3Ç23 döneminde yıllık bazda %0,1 büyümesi beklenirken büyüme gerçekleşmedi. (%0) Çeyreklik bazda ise bölge ekonomisi tahminlere paralel olarak %0,1 küçüldü. S&P Global’in açıkladığı kasım ayı hizmet ve bileşik PMI verileri Avrupa’da bir miktar iyileşme gerçekleştiğini ancak Bölge’nin tamamında eşik değerin aşılmadığını gösterdi. Almanya, İngiltere ve Euro Bölgesi’nde hizmet PMI piyasa beklentisinden daha fazla yükseldi. Böylece bileşik PMI Almanya’da 47,8’e, İngiltere’de 50,7’ye ve Euro Bölgesi’nde 47,6’ya çıktı. Euro Bölgesi’nde Sentix yatırımcı güven endeksi bu ay 1,8 puanlık artışla -16,8’e yükseldi. Piyasa beklentisi -15 puan düzeyinde bulunmaktaydı. Avrupa’nın sanayi lokomotifi Almanya’da sanayi üretiminin ekimde aylık bazda %0,2 artması beklenirken %0,4 düştü. Ayrıca ülkenin fabrika siparişleri ekimde aylık %3,7 geriledi. Siparişlere ilişkin piyasa beklentisi %0,2’lik artış yönündeydi.

- ABD hisse endekslerinde pozitif fiyatlamalar hâkim oldu. Nasdaq Bileşik Endeksi %0,69 ve S&P 500 Endeksi %0,21 artış kaydetti. Dow Jones Endeksi ise sınırlı artışla 36.247 puana yükseldi. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 1,2bp artarak %4,23’e çıktı. ABD’de kasım ayına ilişkin istihdam verileri yayımlandı. ADP özel sektör istihdamı kasımda 103 bin kişi arttı. Piyasa beklentilerinin altında gerçekleşen özel sektör istihdamının, bu dönemde 130 bin artması öngörülüyordu. Buna karşın tarım dışı istihdamın 180 bin artması beklenirken 199 bin arttı. İşsizlik oranının %3,9’da stabil kalması beklenirken %3,7’ye geriledi. Enflasyonun görünümü açısından izlenen ortalama saatlik kazançlarda ise beklentilerle uyumlu bir tablo izlendi. Ortalama saatlik kazançlar aylık %0,4, yıllık olarak ise %4,0 arttı. Ülkede Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi 62 puanlık tahminleri aşarak 69,4’e yükseldi.

- Kıymetli madenlerden ons altın %3,27 değer kaybederek 2.003USD’ye geriledi. Emtia grubundan Brent petrol %4’e varan düşüşle varil başına 76USD’den alıcı buldu. Geçtiğimiz hafta Brent petrol temmuz ayı başından bu yana ilk defa 75USD’nin altına indi. ABD’nin ihracat artışı ve OPEC+’nın planladığı üretim kesintilerini karşılayıp karşılayamayacağına dair şüphelerin arz fazlası endişelerini artırması petrol fiyatlarındaki gerilemede etkili oldu.

- BIST100 Endeksi geçen hafta 7.747-8.120 puan aralığında işlem gördü. Endeks %1,40 düşüşle haftayı 7.913 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 423,39 milyar TL olarak gerçekleşti. USD/TRY kuru %0,30 artışla 28,98 TL’ye yükseldi. EUR/TRY kuru %0,87 azalarak 31,18 TL’ye geriledi. Ons altındaki düşüşe bağlı olarak gram altın 57 TL değer kaybederek 1.866 TL’ye indi. TÜİK’in kasım ayına ilişkin verilerine göre TÜFE yıllık bazda %61,98 arttı. Aylık artış ise %3,28 olarak gerçekleşti. Böylece hem aylık hem de yıllık artış piyasa beklentisinin altında kaldı. ÜFE aylık %2,81 ve yıllık %42,25 arttı. Son verilerin ardından politika faiziyle yıllık enflasyon farkı 22 puana geriledi. Böylece iki yılın en düşük farkı izlendi. Ayrıca TCMB kasım ayına ilişkin enflasyon değerlendirmesini yayımladı. Bankanın değerlendirmesinde yıllık enflasyonun gıda ve temel mal gruplarında gerilerken, enerji başta olmak üzere diğer ana gruplarda yükseldiği belirtildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı kasım ayına ilişkin nakit gerçekleşmelerini açıkladı. Buna göre hazine nakit dengesi 95,29mlr TL fazla verdi. TCMB rezervlerindeki yükseliş ivmesi rekor getirdi. TCMB verilerine göre 1 Aralık haftası itibariyle brüt rezervler 140,1mlr USD ile tarihi zirveye çıktı.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı