USD/TRY: Cuma günü beklentilerden yüksek gelen tarım dışı istihdam verisi Fed'e yönelik faiz indirimlerini azaltıp ilk etapta borsalarda baskıya neden olsa da verinin yumuşak iniş senaryosunu desteklemesi sonrasında borsalar olumlu fiyatlama yaptı. Ortalama saatlik ücretler de yıllık %4'te kalırken, tarım dışı sonrasında açıklanan Michigan tüketici güven endeksinde enflasyon beklentilerinde düşüş gözlendi. Yarın ABD'de açıklanacak ABD enflasyonu haftanın verisi olarak öne çıkarken, çarşamba günü Fed faiz kararı var. Enflasyonun, faizi sabit bırakması beklenen Fed'in bu kararını değiştirmesi beklenmiyor; ancak Powell'ın açıklamaları üzerinde etkili olabilir. Veri açısından yoğun geçecek haftada ABD perakende satışlar ve PMI gibi piyasa üzerinde etkili yüksek veriler takip edilecek. Bu sabaha bakıldığında ise vadeli piyasalar karışık seyrediyor. Yurtiçinde ise bu sabah açıklanan verilere göre ödemeler dengesi Ekim ayında 186 milyon dolar fazla verdi. İşsizlik ise ekimde %8,5 olarak açıklandı. Sanayi üretimi ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yıllık %1,1 arttı. Cuma günü piyasaların kapanışının ardından Moody's Türkiye'nin kredi notuna ilişkin kararını açıklaması bekleniyor. Fiyatlamalar tarafına bakıldığında, Dolar/TL'de 29,0 seviyesinin hafif altında sakin seyir sürerken, yukarı yönlü hareketlerin bu hafta da devam edebileceğini düşünüyoruz.

EUR/USD: ABD'de Cuma günü açıklanan ve beklentilerden iyi gelen istihdam piyasası verileri, ekonomide yumuşak iniş senaryolarını destekleyerek risk iştahını arttırdı. Kasım ayında tarım dışı istihdam artışı, 199 bin kişi seviyesine yükselerek beklentilerin üzerinde kaydedildi. İşsizlik oranı ise, kasım ayında %3,9'dan %3,7 seviyesine geriledi ve böylece temmuz ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Ortalama saatlik kazançların yıllık bazda artış hızı ise bir önceki aya benzer şekilde %4 seviyesindeydi. Bu kapsamda aylık ortalama saatlik kazançlar verisi, ücretler kaynaklı enflasyonist baskıların arttığına işaret etti. Bu hafta ABD ve Avrupa tarafında piyasaların odak noktasında faiz kararları olacaktır. Bankaların toplantılarında faizleri sabit tutması beklenmekte. Kararların ardından Fed ve ECB başkanlarının konuşmaları takip edilecek. Geçen haftayı %0,7 yükselen dolar endeksi karşısında parite de haftayı 1,0764 seviyesinden kapattı. Şu aşamada 1,0720 seviyesine kadar geri çekilme görülebilir. Diğer taraftan olası yükselişlerde 1,0810 seviyesinin aşılması durumunda 1,0825 seviyesi sıralı direnç konumunda.

XAU/USD: Geçtiğimiz hafta 1.995 - 2.145 seviyeleri arasında hareket eden Ons Altın, haftayı da 2.003 seviyesinde tamamladı. Geçtiğimiz hafta Dolar Endeksi'ndeki (DXY) toparlanma eğilimi devam ederken ABD tahvil faizleri de yükseliş kaydetti. Bu hafta açıklanacak ve herhangi bir değişiklik yapılması beklenmeyen Fed faiz kararı ve karar metni takip edilecek. Teknik seviyelere bakıldığında ise bu sabah psikolojik 2.000 seviyesinin altında seyreden değerli madende geri çekilmenin devamı halinde 1.980 bölgesi yakın destek konumunda. Yükseliş halinde ise 2.010 seviyesi yükseliş trendinin devamı için aşılması gereken direnç bölgesi.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı