Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Filipinler'in Güney Çin Denizi'ndeki ihlallerine ve Çin'e yönelik haksız sözlü saldırı ve karalamalarına son vermesi gerektiğini vurguladı.

Mao Ning, bugün olağan basın toplantısında, Filipinler'e ait iki sahil güvenlik gemisi, bir kamu hizmet gemisi ve bir tedarik gemisinin Ren'ai Resifi açıklarındaki sulara izinsiz olarak girdiğini ve Çin Sahil Güvenliği'nin uyarılarını göz ardı ederek küçük çapta bir çarpışmaya neden olduğunu belirtti.

Mao Ning, Çin'in Ren'ai Resifi de dahil olmak üzere Nansha Adaları ve karasuları üzerinde tartışmasız egemenliğe sahip olduğunu ve bunun Birleşmiş Milletler Şartı da dâhil olmak üzere uluslararası hukuka uygun olduğuna dikkat çekti.

Son günlerde Ren’ai Resifi açıklarında yaşanan birçok olağanüstü olayın sorumlusunun Filipinler olduğunu ve bunun temel nedeninin Filipinler'in kendi taahhütlerine aykırı hareket ederek, Ren’ai Resifi'ni savaş gemileriyle kalıcı olarak işgal etmeye çalışması olduğunu ifade etti.

Mao Ning, Filipinler'in yasa dışı olarak konuşlandırdığı savaş gemisini derhal geri çekerek denizdeki provokasyonlardan ve tehlikeli eylemlerden kaçınması gerektiğini, ayrıca Çin'e yönelik haksız sözlü saldırı ve karalamalarına son vermesi gerektiğini yineledi. Mao ayrıca, Çin'in ulusal egemenliğini ve denizlerdeki hak ve çıkarlarını iç hukuk ve uluslararası hukuk doğrultusunda korumak için gerekli tedbirleri almaya kararlılıkla devam edeceğini kaydetti.

Hibya Haber Ajansı