Devlet İstatistik Kurumu, Çin’in tahıl rekoltesinin, 2023 yılında 695,41 milyon tonluk bir üretim hacmiyle yıl bazında yüzde 1,3 oranında artığını açıkladı. Rakamlar, Çin’de dokuz yıldır 650 milyon tonun üzerinde tahıl hasadı elde edildiğini gösteriyor. Kurumun verilerine göre, ülkenin mısır üretimi, 2022 yılına kıyasla yüzde 4,2 oranında artarken pirinç ve buğday üretiminde sırasıyla yüzde 0,8 ve yüzde 0,9 oranlarında azalma görüldü. 

İstatistik bürosu yetkilisi Wang Guirong, tahıl üretiminin yeni bir zirveye ulaşmasının, ülkenin kırsal bölgelerinde tarımın canlandırılmasında ilerleme kaydedilmesine sağlam bir temel oluşturduğunu söyledi. Çin’in ekilebilir arazilerinin dünya toplamının yüzde 9’undan azını oluşturduğunu, buna karşın çağdaş tarım yöntemleriyle 1,4 milyarın üzerindeki nüfusu besleyecek üretimi yaptıklarını söyleyen Wang, yeni tahıl üretim rekorunun küresel tahıl pazarının istikrara kavuşturulmasına ve gıda güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunduğuna da dikkat çekti.

Wang, bu rekoltenin, ülkenin bir dizi kötü meteorolojik koşulların yaşandığı bir dönemde elde edilmesinin de önemli olduğu belirtti. Nitekim Çin hasadın yapıldığı dönemde, Sarı Irmak ve Huaihe Nehri boyunca sürekli yağış yaşadı, ülkenin kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinde taşkınlar meydana geldi, kuzeybatı bölgelerinde ise kuraklık etkisini gösterdi.

Hibya Haber Ajansı