Birbirinden özel konuşmacıların ve katılımcıların bir araya geldiği zirvede, doğal afetlerde ayakta kalmaktan sosyal sorumlu şirket olmaya, girişimcilik hikayelerinden yeni teknolojilere uyuma kadar katılımcılara farklı bakış açıları kazandıracak “Dayanıklılık” konusu ele alındı.

Zirvenin son derece etkili ve faydalı geçtiğini belirten TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Olten, “Son birkaç yılda gördük ki pandemi ya da savaşlar gibi ani ve beklenmedik gelişen krizler, aile işletmelerinin dayanıklılığını test ediyor. Bu bağlamda, artık geleneksel hale gelen zirvemizde bu yıl amacımız, aile işletmelerinin ihtiyaç duyduğu dayanıklılık konusuna ışık tutmaktı. Birbirinden önemli katılımcıların katkılarıyla zenginleşen verimli bir zirveyi daha geride bıraktığımız için mutluyuz” dedi.

Dünya ve Türkiye ekonomisi açısından aile işletmelerinin taşıdığı önemin farkındalığıyla, “Ailede Birlik, İşletmede Sürdürülebilirlik” mottosuyla çalışmalarına devam eden TAİDER Aile İşletmeleri Derneği, geleneksel hale gelen başarılı geçen bir zirveyi daha geride bıraktı.

TAİDER Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi bu yıl 11’inci “Küresel ve Ulusal Belirsizliklere Karşı Aile İşletmelerinde Dayanıklılık” teması ile 01-02 Aralık 2023 tarihlerinde InterContinental İstanbul’da gerçekleşti.

Olten Filarmoni Orkestrası’nın mini konseriyle başlayan zirvede, açılış konuşmasını Pladis ve Godiva Yönetim Kurulu Başkanı ve Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker yaparken “Hoş Geldiniz” konuşmalarını ise TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Olten ve Family Business Network (FBN) Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda Forbes Marshall Eş Başkanı Farhad Forbes yaptı.

11. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi’nde “Küresel ve Ulusal Belirsizliklere Karşı Aile İşletmelerinde Dayanıklılık” teması çerçevesinde iki gün boyunca; “Kriz Anlarında Liderlik”, “Aile Şirketlerinde Halka Arz ile Dönüşüm”, “Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Yıllık Marka”, “Üçüz Dönüşüm: 'Dijital Dönüşüm – Yeşil Dönüşüm – Toplumsal Dönüşüm”, “Aile Şirketlerinde Girişimcilik”, “Aile Şirketleri ve Türkiye’de Dip Dalgalar”, “İmaj ve İletişim Workshop”, “Yaşamda Esneklik ve Esenlik”, “Nesiller Boyu Müzisyenlik ve Müzikte Doğu-Batı Füzyonu” konu başlıklarında konuşmalar, oturumlar ve workshop’lar gerçekleşti.

Ayrıca zirvenin ilk gününün akşamı Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı şerefine düzenlenen TAİDER’in Cumhuriyet Balosu’nda gurur ve coşku dolu anlar yaşandı. TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Olten renkli görüntüler eşliğinde geçen baloyla ilgili olarak, “TAİDER Ailesi olarak Cumhuriyetin bu özel kutlama yılına yakışır bir organizasyona imza atmanın heyecanını düzenlediğimiz baloya katılan konuklarımızla paylaştık. ‘100. Yıl Cumhuriyet Balosu Kokteyli ve Yemeği’nde Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki baloları yaşamak istedik. Kargalar Kafeste müzik grubunun harika müzikleri eşliğinde Cumhuriyet’e yakışır bir gece yaşadık ve yaşattık” dedi.

“Aile işletmeleri mirastır; bu mirasa sahip çıkıyoruz”

Zirvenin ardından konuşan TAİDER Zirve Komitesi Başkanı Şebnem Zeybek şunları söyledi: “Zirvemizde doğal afetlerde ayakta kalmaktan sosyal sorumlu şirket olmaya, girişimcilik hikayelerinden yeni teknolojilere uyuma kadar paydaşlarımıza farklı bakış açıları kazandıracak tüm konuları ele almayı hedefledik. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında 100 yıllık markalarımızın yolculuğunu, bu yolculuk sırasında diğer aile şirketlerine de fikir verecek zorluklarla mücadele hikayelerini dinledik. Aile işletmelerini sadece bir şirket değil; gelecek nesillere bırakılan bir miras olarak gördüğümüzün altını her fırsatta çizen TAİDER Ailesi olarak, bu mirası daha değerli kılmanın yolları üzerine çalışmaya devam edeceğiz.”

“Aile işletmelerine yönelik Türkiye’deki tek zirve”

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği Başkanı Fatma Olten ise her yıl daha da güçlenerek yoluna devam eden TAİDER Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi’nin bu yıl da ilgi görmesinden son derece memnun olduklarının altını çizerek şunları söyledi: “Bizler, biliyoruz ki; birinci nesilden ikinci nesle geçiş oranı ve ikinci nesilden üçüncü nesle geçiş oranı hem Türkiye'de hem dünyada çok düşük. Yaşadığımız çağdaki gelişmelere de odaklanarak, aile işletmelerinin sürekliliğini sağlamak adına bu yıl belirlediğimiz ‘Küresel ve Ulusal Belirsizliklere Karşı Aile İşletmelerinde Dayanıklılık’ temasını son derece önemsedik. Bu noktada aile işletmelerinin ihtiyaçları için neler yapılması gerektiği önem kazandı. Biz TAİDER olarak sağlıklı bir nesilden nesle geçiş yaşanmasını ve aile şirketlerinin sürdürülebilir olmasını amaçlıyoruz. Zirvenin içeriğini de bu düşünce üzerinden kurguladık. Gelenekselleşmesi ile birlikte aile işletmelerine yönelik Türkiye’deki tek zirve olarak da farklılaşan TAİDER 11. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi’ne gönül veren, katkı koyan, zirvenin her aşamasında bizlerden desteğini esirgemeyen tüm üyelere, kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Büyük bir aile olmanın verdiği güven ve gururla bir sonraki zirvemizde yeniden bir araya gelmeyi diliyoruz.”

Zirve Destekçilerine teşekkürler

Zirve boyunca TAİDER Ailesi’ne destek veren kurum, kuruluş ve firmalar da elbette unutulmadı. Ana Destekçi QNB Finansinvest’ten Pamir Karagöz’e, Platin Destekçi EY’den (Ernst&Young) Serter Baltacı’ya, Destekçi Akol Hukuk Bürosu’ndan Meltem Akol’a, Üye Destekçiler Canpa Holding’ten Melike Özcan’a, Tellioğlu Şirketler Grubu’ndan Buse Tellioğlu’na, Tur Transit’ten Melis Yüksel’e, Yeşilova Holding’ten Yalçın Yeşilova’ya, Yorglass’tan Gülfem Perçin’e hediyeler eşliğinde katkıları için teşekkür edildi.

EDİTÖRE NOT

TAİDER Aile Şirketleri Derneği Hakkında

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği, Türkiye’deki aile işletmelerinin nesiller boyu gelişmeleri ve ülkemiz ekonomisinin sürdürülebilir büyümesine destek olmaları amacıyla 2012 yılında İzmir’de kuruldu. Aile işletmelerinin yüksek performanslı, uluslararası yönetim ilkelerine sahip, değer yaratan ve sürdürülebilir kurumlar haline gelmelerine destek veren TAİDER; üyelerine uygulama ve deneyimleri paylaşabilecekleri, dünyanın önde gelen aile şirketleri ile iletişim kurabilecekleri ve gelecek nesilleri geliştirebilecekleri olanaklar sunan, alanında önder tek sivil toplum örgütü. Türkiye’nin birçok ilinden 247 aile şirketine mensup 950 üyesi bulunan TAİDER’in üyelerinin yarısı, 18-40 yaş arasındaki gelecek nesillerden oluşuyor. TAİDER aynı zamanda uluslararası platformda aile şirketlerinin oluşturduğu İsviçre merkezli Uluslararası Aile İşletmeleri Ağı (Family Business Network International) Türkiye paydaşı. 65 ülkede 15 bin aile şirketi üyesinin buluştuğu 4 bin aile şirketinden oluşan FBN’de TAİDER üyeleri, yönetim kurulu ve topluluk liderleri seviyesinde Türkiye’yi temsil ediyor. Daha fazla bilgi için TAİDER Aile İşletmeleri Derneği (www.taider.org.tr) ile iletişime geçiniz.

 

Hibya Haber Ajansı