Karal, “Tarım girdi maliyetleri, Eylül 2019'dan bu yana aralıksız 48 aydır yükseliş göstermiş, artan maliyetler, buna bağlı olarak gıda enflasyonunu da yükseltmiştir. Tüm dünyada gıda enflasyonu düşerken Türkiye’de artmasının sebebi nedir?” diye sordu.

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Hasan Karal, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verileriyle ilgili Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına soru önergesi verdi. TÜİK’in) verilerine göre, 2023 Eylül ayı Tarım-GFE’nin Eylül'de aylık bazda yüzde 2,63 arttığını, yıllık bazda ise yüzde 40,97’ye yükseldiğini söyledi.

‘Türkiye uygulanan tarım politikaları nedeniyle OECD ülkeleri arasında gıda enflasyonunda açık ara dünya şampiyonu’

Verilere göre endekste, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 33,13 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 56,87 artış gerçekleştiğini kaydeden Milletvekili Karal soru önergesinde, ”Bu oranlarla tarım girdi maliyetleri, Eylül 2019'dan bu yana aralıksız 48 aydır yükseliş göstermiş, artan maliyetler, buna bağlı olarak gıda enflasyonunu da yükseltmiştir. Diğer ülkelerde ise gıda enflasyonu ve tarım girdi maliyetleri, Kovid-19 salgınının ardından düşüş eğilimine girmiştir.  Bir dönem ‘tarımda kendi kendine yetebilen ülke’ pozisyonunda bulunan Türkiye, tarımsal girdi fiyat endeksinde yaşanan artışlar ve uygulanan tarım politikaları nedeniyle OECD ülkeleri arasında gıda enflasyonunda açık ara dünya şampiyonu olmuştur.” ifadelerine yer verdi.

Hibya Haber Ajansı