Çin’in güneyden kuzeye su derivasyonu projesi, resmi verilere göre, geçtiğimiz dokuz yıl içinde 67 milyar metreküp suyu ülkenin güneyinden, kuzeyin çorak bölgelerine yönlendirdi. 176 milyondan fazla nüfus bu mega derivasyonu projesinin getirilerinden doğrudan doğruya yararlandı. Su Kaynakları Bakanlığı, söz konusu projenin devreye girmesinin dokuzuncu yıldönümü vesilesiyle, bu derivasyon projesinin kendi türünde dünyanın en büyüğü olduğunu söyledi.

Öte yandan Bakanlık, Beijing ve Tianjin gibi metropollerin de başlıca su kaynağı olarak bu projeye bel bağladığını açıkladı. Ayrıca geçen yıl 10 milyar metreküp su, bu proje kapsamında ekolojik amaçlarla kullanıldı ve birçok nehir ve gölü besledi.  

Güney-kuzey su derivasyon projesi üç rota boyunca ilerliyor. En önemli olanı orta rota, Hubei eyaletinin Danjiangkou havzasından kaynaklanıp Henan ve Hebei’den geçerek Beijing ve Tianjin’e varıyor. Doğudaki rota, izlediği güzergah boyunca suyu doğu Çin’in Jiangsu eyaletinden Tianjin ve Shandong’un da dâhil olduğu bölgelere yönlendiriyor. Batı rotası ise henüz planlama aşamasında.

Hibya Haber Ajansı