ABD'de dün kasım ayı enflasyonu açıklandı. Bugün Fed'in faiz kararı olması sebebiyle dünkü enflasyon verisinin varlık fiyatları üzerinde etkisinin sınırlı kaldığı görüldü. Piyasalar, Fed'e odaklanmış durumda. Faiz konusunda bir aksiyon beklenmiyor. Ancak 2024 için faiz indirim beklentilerinin konuşulduğu bu dönemde, yayınlanacak ekonomik projeksiyonlar ve Fed Başkanı Powell'ın konuşması, bu konuda belirleyici olacaktır. Piyasaların faiz indirimi beklentilerini fiyatlara erken yansıtması sebebiyle bugün Powell'ın konuşmasında biraz şahin olması bekleniyor. Bu beklentilerin önüne geçebilir. Faiz indirimi beklentisini zayıflatması durumunda emtialar ve borsalar negatif, dolar pozitif etkilenebilir. Powell beklenenin aksine, faiz indirimini destekleyen açıklamalarda bulunursa, emtialar ve borsalardaki yükselişin devam etmesini destekleyebileceğini değerlendiriyoruz. 

Yurt içinde dün veri takvimi sakindi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz dünkü konuşmasında, yatırım ortamının, makro istikrar ve enflasyondan etkilendiğini, dolayısıyla enflasyonla mücadelenin aynı zamanda daha uygun bir yatırım ortamı oluşturma konusunda da en etkili unsurlardan biri olduğunu söyledi. Bugün içinde TCMB Başkanının Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi ile İstişare toplantısına katılması bekleniyor. Başkanın, reel sektörle görüşmeleri hız kesmeden devam ediyor. Bugün içinde toplantı sonrası yapılacak açıklamalar izlenebilir. Yurt içinde bugün önemli bir veri akışı bulunmuyor.

Açıklanacak önemli ekonomik veriler
• 16:30 ABD ÜFE Önem:Yüksek
• 22:00 ABD Fed Faiz Kararı Önem:Yüksek
• 22:30 ABD Fed Powell Konuşması Önem:Yüksek

BIST-100 strateji

BIST100 endeksi düne yatay bir açılışla başladı ve günün ilk yarısı bu seyrini korudu. Gün içerisinde BOFA tarafından özel bankalara yönelik gelen olumlu açıklamalar ve al tavsiyelerini tuttuklarını yinelemesiyle, bankacılık endeksindeki yükseliş ivmelenmedi. Saat 14:00 itibariyle BIST100 endeksini en çok destekleyen sektör, bankalar oldu. Gün içerisinde, endeksi baskılayan sektörler ise telekomünikasyon ve spor olarak görüldü. Bugün içinde 100 günlük HO geçtiği 7.845 seviyesini direnç noktası olarak takip edeceğiz. Bu direncin üzerinde saatlik kapanışlar yaşanması halinde yükselişini 7.900-7.926 direnç noktalarına doğru sürdürmesi beklenebilir. Geri çekilmelerde ise 7.667 - 7.600 - 7.562 destek konumunda bulunuyor. BIST100 endeksinin güne yatay başlamasını bekliyoruz.

Önemli sektör şirket haberleri

PEGASUS / PGSUS 12.12.2023 18:29:17 2023 yılı kasım ayı trafik verileri açıklanmıştır. Buna göre; toplam yolcu sayısı 2022 yılının kasım ayına göre %15 artış (2,53 milyon yolcu) göstermiştir. İç hatlar yolcu sayısında %20 yükseliş olurken, dış hatlar yolcu sayısında %12 artış yaşanmıştır. Ocak – Kasım 2023’de ise 2022 yılının aynı dönemine göre, toplam yolcu sayısında %19 yükseliş (29,34 milyon yolcu) meydana gelmiştir. (SINIRLI POZİTİF)

Kaynak Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı