Dün piyasalarda neler oldu?

ABD piyasaları, beklentilere paralel açıklanan enflasyon verilerinin ardından günü yükselişle tamamladı. ABD'de Kasım ayı enflasyon verileri beklentilere paralel açıklandı; yıllık manşet enflasyon %3,2'den %3,1'e gerilerken, çekirdek enflasyon %4 seviyesinde sabit kaldı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD'de enflasyonun "kesinlikle anlamlı bir şekilde" düştüğünü, mevcut seyirde enflasyonun kademeli olarak Fed'in yüzde 2 hedefiyle uyumlu seviyelere düşmemesi için hiçbir neden göremediğini ifade etti. Bugün FOMC toplantısı piyasalarında odak noktasında olacak. FED toplantısı sonrasında açıklanacak karar metni ve üyelerin projeksiyonlarının ileriye yönelik beklentilere ışık tutacağını düşünüyoruz. Piyasalarda FED'in Aralık toplantısında politika faizini %5,25-5,50 aralığında sabit tutacağına, ilk faiz indiriminin ise Mart-Mayıs ayı civarında gerçekleşebileceğine dair beklentiler gündemde yerini alıyor. Diğer taraftan yazılım şirketi Oracle'ın hisseleri, şirketin gelirinin beklentilerin altında kalması sonrası yüzde 12'nin üzerinde değer kaybetti.

Makro veri tarafında; ABD'de Kasım ayı enflasyon verileri beklentilere paralel açıklandı; yıllık manşet enflasyon %3,2'den %3,1'e gerilerken, çekirdek enflasyon %4 seviyesinde sabit kaldı. Piyasa beklentisi enflasyonda aylık bazda değişim olmaması, yıllık yüzde 3,1 olması yönündeydi. Gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon ise aylık bazda yüzde 0,3 arttı. Önceki ay yüzde 0,2 artış kaydedilmişti. Yıllık bazda ise değişmeyerek yüzde 4'te kaldı. ABD federal hükümetinin bütçe açığı, Kasım’da geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 26 artarak 314 milyar dolara yükseldi. Federal hükümet, geçen yılın aynı ayında 249 milyar dolarlık bütçe açığı vermişti. Bu dönemde bütçe dengesine ilişkin piyasa beklentisi, bütçenin Kasım’da 301,1 milyar dolarlık açık vermesi yönündeydi.

ABD tahvil faizleri cephesinde hafif yukarı yönlü hareketler takip edildi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,19, 2 yıllık tahvil faizi %4,74 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 12,10 seviyesine geriledi.

ABD hisse senedi piyasaları günü pozitif tamamladı. S&P 500 endeksi %0,46 artışla 4.643,70 seviyesinden, Nasdaq endeksi %0,70 kazançla 14.533,40 seviyesinden kapatırken; Dow Jones endeksi ise %0,48 artışla 36.577,94 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa hisse senedi piyasaları günü satıcılı tamamladı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,10 puan değer kaybederek 4.535,75 seviyesine gerilerken, CAC 40 %0,11 ve DAX %0,02, FTSE 100 ise %0,03 değer kaybı ile seansı tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya-Pasifik piyasaları, Japonya Merkez Bankası tarafından üç ayda bir derlenen Tankan anketinin beklentileri aşması ve Fed'in faiz kararı öncesinde ağırlıklı satıcılı seyir izliyor. Büyük Japon üreticilere yönelik ticari güven dördüncü çeyrekte beklenenden fazla arttı ve endeks 10'dan 12'ye yükseldi.

Bu arada imalatçı olmayanların büyük güven endeksi 27'den 30'a yükseldi ve art arda yedinci çeyrekte de iyileşme kaydetti. Hang Seng %0,75, Shanghai endeksi %0,48, Kospi endeksinde %0,74, Nifty 50 endeksinde %0,33 satıcılı seyir izlerken, Nikkei endeksi %0,10 sınırlı pozitif seyir izliyor.

ABD vadelilerinde ise yatay pozitif seyir gözleniyor.

Bugün ABD’de MBA Mortgage Başvuruları ve FOMC Faiz Kararı Toplantısı takip edilecek. Aralık ayı FOMC toplantısına yönelik piyasa beklentisi faiz oranlarının %5,25-5,50 aralığında sabit bırakılması yönünde bulunuyor.

Gelecek gündemde neler var?

Perşembe günü Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları, Perakende Satışlar verileri takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise Faiz Kararı Toplantısı ve saat 16:45’te AMB Başkanı Lagarde'ın konuşması takip edilecek. Cuma günü ise ABD tarafında New York Empire State İmalat Endeksi, Sanayi Üretimi, Kapasite Kullanımı ve S&P Global İmalat ve Hizmet PMI verileri açıklanacak. New York Empire State İmalat Endeksinin ise 3,8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Sanayi üretiminin ise Kasım ayında aylık bazda %0,2 artış kaydetmesi beklenirken, Kapasiye Kullanımı verisinin ise Kasım ayında %79,1 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise HCOB İmalat ve Hizmet PMI, Ticaret Dengesi verileri takip edilecek.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı