Geçen Cuma günü istihdam artışlarının Kasım ayında hızlandığını ve işsizlik oranının Ekim ayında neredeyse iki yılın en yüksek seviyesi olan %3,9'dan %3,7'ye düştüğünü gösteren verilerin ardından dünde ABD tüketici fiyatları Kasım ayında beklentiler doğrultusunda gelmesine karşın çekirdek hizmet enflasyonunun beklenmedik bir şekilde aylık bazda yükselmesi, Fed'in gelecek yılın başında faiz indirimine gitme ihtimalinin düşük olduğuna dair bir kanıt daha görmemize neden oldu. Tüketici fiyat endeksinin Ekim ayında değişmeden kaldıktan sonra geçen ay yüzde 0,1 arttığını gösterdi ki, son 12 ayda TÜFE, Ekim ayındaki %3,2 artışın ardından %3,1 arttı.

Tüketici fiyatlarındaki yıllık artış, Haziran 2022'deki zirve noktası olan %9,1'den yavaşladı ama Enflasyon, Fed'in %2 hedefinin üzerinde kalmaya devam ediyor.

Değişken gıda ve enerji bileşenleri hariç tutulduğunda TÜFE, bir önceki ayda yüzde 0,2 yükseldikten sonra Kasım ayında yüzde 0,3 arttı. Çekirdek TÜFE Ekim ayında aynı marjla yükseldikten sonra Kasım ayında yıllık bazda %4,0 arttı. Çekirdek TÜFE olarak adlandırılan değer, kullanılmış otomobil ve kamyon fiyatlarındaki toparlanmayla yükseldi. Yüksek kiralar enflasyonun yüksek seyrini sürdürmeye devam etti. Kira enflasyonunun, üçüncü çeyrekte kiradaki boşluk oranının iki yılın en yüksek seviyesine çıkması ve büyük miktarda apartman stokunun yolda olması nedeniyle gelecek yıl önemli ölçüde ılımlı olması bekleniyor.

Bugünkü FED kararınından sonra Fed Başkanı Jerome muhtemelen faiz indirimlerinin henüz düşünülmediği konusunda rehberlik etmeye devam edecek, ancak piyasa fiyatlamalarını önemli ölçüde geriletmeyecektir.

Piyasalar FED’in son politika kararını beklerken, enflasyon verilerinin Fed'in faiz indiriminin zamanlamasına ilişkin görüşleri pek değiştirmemesinin ardından ABD borsaları Salı günü yılın en yüksek seviyelerinden kapandı. Dow endeksi 4 Ocak 2022'den bu yana, S&P 500 endeksi 14 Ocak 2022'den bu yana ve Nasdaq da 29 Mart 2022'den bu yana en yüksek kapanış seviyesinden günü kapattılar. CME Group'un FedWatch’ına göre, Mart ayında en az 25 baz puanlık faiz indirimi beklentisi %50 seviyesinden %43,7'ye düşerken, Piyasa şu anda Mayıs ayındaki bir kesinti ihtimalini %75'ten %78’e çıkardı.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi, Fed kararı öncesinde %0,2, Çin'de birinci sınıf hisse senetleri %0,5 ve Hong Kong'un Hang Seng endeksi de yatırımcıların Pekin'den gelecek politika desteğine yönelik ipuçları aramaya devam etmesiyle %0,8 düşüş kaydederken, Japonya'nın Nikkei endesksi ise %0,6 oranında artıda seyretmekte.

ABD tahvil getirileri son zamanlardaki en düşük seviyelerine yakın seyrederken, iki yıllık Hazine tahvil getirileri %4,72’de yatay ve 10 yıllık gösterge tahvilin getirisi de %4,20 seviyesinde sabit kalarak son üç ayın en düşük seviyesine yakın kaldı.

Doları euro, yen ve diğer dört para birimine karşı ölçen dolar endeksi, %0,09 değer kazanımıyla 103,82 seviyesinden işlem görmekte. Fed, faiz indirimi yaptığını söylemedi, verilere bağlı olduğunu açıklamasına rağmen piyasa zaten faiz indirimleri yapılmış gibi davranıyor ama Fed bu gece faiz indirimi beklentilerini Tüketici fiyatlarındaki artış nedeniyle geri çekerse, dolar endeksinin Ekim ayındaki 105-107 aralığına geri dönmeye başladığını da görebiliriz.

Petrol fiyatları, arz fazlası ve talep kaygıları nedeniyle düşüşüne devam ediyor ve Şubat ayı Brent ham petrol vadeli işlemleri varil başına 73,23 dolara ve ABD Batı Teksas Orta vadeli ham petrol vadeli işlemleri Ocak ayı için varil başına 68,59 dolara geriledi. Bu arada Fed'in beklenenden daha şahin bir duruş sergilemesi ham petrol fiyatlarının daha da düşmesine neden olabilir.

Diğer taraftan ise COP28 Başkanlığı bu sabah, iklim değişikliğinin en kötü etkilerini önlemek için ülkeleri ilk kez fosil yakıtlardan uzaklaşmaya zorlayacak nihai bir iklim anlaşması teklif metni yayınladı. Taslağın, Dubai'deki konferansta toplanan yaklaşık 200 ülkenin fikir birliği görüşünü yansıtması amaçlanıyor; Pazartesi günkü anlaşmazlıktan sonra burada çok sayıda hükümet, petrol üreticisi grup OPEC üyelerinin protestolarla karşılaşması üzerine fosil yakıt çağının nihai olarak sona ereceğine işaret etmek için güçlü bir dil kullanmak zorunda kalmış gözüküyorlar.

Ons altın ise 1.980 dolarla son üç haftanın en düşük seviyelerimin yakınında kaldı.

Manşette öne çıkanlar

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Ukrayna'nın yeniden inşasına yardımcı olmak için dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin farklı bir hesaba aktarılmasına yönelik plan hazırladı. AB ülkeleri savaş nedeniyle Rusya Merkez Bankasının yaklaşık 200 milyar eurosunu dondurdu. AB, söz konusu paradan dokuz ayda 3 milyar euro faiz geliri elde etti.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD'nin Çin ile ilişkilerindeki iyileşme işaretlerinden ve işbirliği alanlarında kaydedilen ilerlemeden cesaret aldığını söyledi. Yellen, "Çinli muhataplarımızla düzenli görüşmeler yapıyoruz" dedi.

ABD federal hükümetinin bütçe açığı, Kasım'da geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 26 artarak 314 milyar dolara yükseldi. Açık Mart ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ülkede enflasyonun 'anlamlı' bir şekilde düştüğünü ve ABD Merkez Bankasının (Fed) hedefine inmemesi için hiçbir neden göremediğini söyledi.

Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliğinde yer alan tutarlar 2023 yılı için yeniden değerleme oranı olan yüzde 58,46 üzerinden yeniden belirlendi.

Bank of America Analisti David Taranto, Türk bankaları ile ilgili analizinde yurt içi bireysel yatırımcı grubunun bir endişe kaynağı olmaması gerektiğine vurgu yaptı. Türk bankalarının 2023 boyunca gelişmekte olan piyasalardaki benzerlerinden daha iyi performans gösterdiğini belirten Bank of America (BofA) dört Türk bankasıyla ilgili alım tavsiyesini tekrarladı.

Erdemoğlu Holding, SASA’daki hisselerinin yaklaşık yüzde 2,5’ine tekabül eden kısmını kurumsal yatırımcılara satacağını duyurdu. Elde edilecek gelirin en az yüzde 75’inin öncelikli olarak SASA’ya aktarılacağı belirtildi.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı