Programda sivil toplum kuruluşu temsilcileri Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Bölgeler Meclisi Başkanlığı’na seçilen Başkan Tunç Soyer’i tebrik etti.

Başkan Soyer, bunun önemli bir görev olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“46 ülkeden 130 bin yerel yönetimin temsil edildiği bir yapının meclis başkanlığı görevine getirildim. Bunun iki anlamı var. Biri coğrafya kaderdir ve biz Avrupa ile yan yana, iç içe çalışmaya devam edeceğiz. Başka bir çaremiz yok. İhracat, ithalatın çok büyük bir bölümü Avrupa ile yapılıyor. Bizim de imalatçımız, ihracatçımız o karara uygun imalat, ihracat yapıyor. Peki, biz neden bu karar alma mekanizmalarında yokuz? Bölgeler Meclisi Başkanlığı, o karar alma süreçlerine müdahil olma imkanını bize veriyor.”

“İzmir ve Türkiye için iki büyük fayda yaratmış olacağız”

Başkan Soyer, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Bölgeler Meclisi Başkanlığı’na seçilmesinin bir diğer önemli ayağının da hibeler olduğunu vurgulayarak, “Bütün yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları Avrupa’nın yaptığı çağrılara, fonlara, hibelere sürekli başvuru yapmaya çalışıyor. Şimdi biz onların peşinden koşmayacağız. Biz o çağrıların İzmir’e, Türkiye’ye ne kadar açılacağını, ne kadar bütçelerle açılacağını karar verme noktasında olacağız. İzmir ve Türkiye için iki büyük fayda yaratmış olacağız.” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin raylı sistem yatırımlarını da anlatan Başkan Soyer, “3 ayrı raylı sistem hattı çalışmasını bir arada yürüyoruz. İzmir’in tarihinde böyle bir şey olmadı. Buca Metrosu, 2019 seçimlerinde aday olduğum zaman adaylık beyannamemde taahhütte bulunduğum bir projeydi. Buca Metrosu vaktinden önce bitecek ve İzmir için tarihin en büyük yatırımı olacak. Günde 400 bin yolcu taşıyacağız. Senelik cirosu 45 milyon Euro olan bir yatırım. Kendi kendini ödeyecek. Ne devletin, ne belediyenin, ne de vatandaşın cebinden para çıkacak. Narlıdere Metrosunu 14 Şubat’ta açıyoruz. Çiğli Tramvayını Şubat ayı başında açıyoruz.” dedi.

“İzmir Türkiye’nin her yerinden çok daha güçlü ve zengin”

Konuşmasında çok sesliliğin önemine bir kez daha vurgu yapan Başkan Soyer, “Biz bütün zenginliğimizi bu farklılıkların varlığından alıyoruz. Ne zaman ki bu farklılıklar törpüleniyor, birbirine benzetiliyor ve farklılıklar ortadan kaldırılıyorsa, biz o kadar yoksullaşıyoruz. O nedenle sizin varlığınız bu şehrin zenginleşme sebebidir. Biz o finansman kaynağını, o güvenilirliği sizlerin varlığını savunduğumuz için alabildik. O nedenle İzmir, Türkiye’nin her yerinden çok daha güçlü ve zengin.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı