Bakan Güler, Pençe-Kilit Harekat bölgesinde şehit olan Piyade Teğmen Eril Alperen Emir için başsağlığı diledi.

Türkiye‘yi uzun yıllardır en çok etkileyen sorunlardan biri olan teröre karşı “Çok boyutlu ve kapsamlı yaklaşım” ve Terörü kaynağında yok etme” stratejisiyle mücadele ettiklerini belirten Bakan Güler, bu yılın başından itibaren 2 bin 67 teröristin etkisiz hale getirildiğini ve Suriye ve Iraktaki tüm operasyonlar hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 51inci maddesinden doğan meşru müdafaa hakları doğrultusunda, komşuların egemenlik haklarına ve toprak bütünlüğüne saygılı olarak gerçekleştirildiğini açıkladı.

“Yunanistan ile gelişen bu olumlu havanın devamına yönelik gayretlerimizi, üst düzey görüşmeler ve icra ettiğimiz toplantılarla sürdürmekteyiz.” diyen Bakan Güler, “Amacımız; Ege ve Doğu Akdenizdeki sorunlarımızı uluslararası hukuka, iyi komşuluk ilişkilerine ve müttefiklik ruhuna uygun bir şekilde çözüme kavuşturmaktır. İki ülke arasında imzalanan Atina Bildirgesi çerçevesinde de iyi komşuluk ilişkileri, diyalog ve pozitif gündemle süreci devam ettirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Kıbrıs konusunda ise Bakan Güler, artık tek ve kesin çözümün uluslararası kamuoyunda da dile getirilmeye başlandığı gibi Adada iki ayrı devletin ve iki ayrı halkın olduğu gerçeğiyle hareket etmek olduğunun altını çizdi.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında, kalıcı barışın tesis edilmesine yönelik önemli bir fırsat kapısının açıldığını ifade eden Bakan Güler, “Ermenistan’ın da bunun bilincinde olarak hareket etmesi; başkalarıyla değil, komşularıyla iş birliğine yönelik bir tutum sergilemesi samimi temennimizdir. Sonuç olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da “İki Devlet, Tek Millet” anlayışıyla can Azerbaycan’ın yanında olmaya devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu.

Libya hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Güler, “Tarihi köklü dostluk ve kardeşlik bağlarımızın bulunduğu Libyada, Birleşmiş Milletlerin tanıdığı tek meşru hükümet olan Ulusal Mutabakat Hükümetinin daveti ile ikili antlaşmalar doğrultusunda bulunuyoruz. Bölgede barış ve istikrara önemli bir katkı sağlarken; Libya ordusuna da eğitim ve danışmanlık faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.” diye konuştu.

Bakan Güler, NATOya katkıların yüksek seviyede devam ederken, Balkanlardaki en büyük NATO Misyonu olan Kosova Gücü (KFOR) Komutanlığının 10 Ekimde Türkiye tarafından devralındığını ve bu görevi başarıyla sürdürdüklerini belirtti.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta, Türkiye’nin gerginliğin başlangıcından itibaren, bu krize çözüm bulabilmek için gayretlerini sürdüğünü ifade eden Bakan Güler, “Türkiye olarak Karadenizde gerginliği azaltan ve dengeyi sağlayan Montrö Boğazlar Sözleşmesini dikkatle, sorumlu ve tarafsız bir biçimde uyguluyoruz ve uygulamakta da kararlıyız. Diğer yandan, ülkemizin koordinasyonunda hayata geçirilen ve etkinliğiyle küresel gıda krizinin aşılmasına büyük katkı sağlayan Karadeniz Tahıl Anlaşması’nın, yeniden aktif hale gelmesi için girişimlerimizi de sürdürüyoruz.” dedi.

FETÖ ile mücadelenin kararlılıkla sürdürülmekte olduğunu vurgulayan Bakan Güler, Bu kapsamda 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden itibaren FETÖ bağlantısı nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerinden 23 bin 971 şahısın ihraç edildiğini açıkladı.

27 Aralık tarihinde, Milli Muharip uçağı Kaan’ın ilk uçuşuna şahitlik edecek olmanın heyecanı içerisinde olduklarını açıklayan Bakan Güler sözlerine şu ifadelerle devam etti:

“Yakın zamanda, savunma sanayimizin yeni gözbebekleri olan; İMECE uydumuz, Fırtına Obüslerimiz, Çok Namlulu Roketatarlarımız, ANKA/Aksungur İHA sistemimiz, dünyaca ünlü Bayraktar TB2 SİHAlarımız, Akıncı TİHAlarımız, helikopter ve uçak taşıma kabiliyetine sahip ilk Çok Maksatlı Amfibi Gemimiz TCG Anadolu ve bunlar gibi birçok kritik sistem, kahraman ordumuzun istifadesine sunulmuştur. Bunların yanı sıra Altay Tankımız, insansız savaş uçağımız Kızılelma, Hürjet ve milli muharip uçağımız Kaan’ın üretim çalışmaları da tüm hızıyla devam etmektedir.”

Bakan güler, Askeralma faaliyetlerinin ise, 2019 yılında yürürlüğe konulan Kanun çerçevesinde sürdürüldüğünü ve söz konusu Kanun hükümlerinden, yürürlüğe girmesinden bugüne kadar, sadece bedelli askerlik uygulamasından 626 bin 46 kişinin istifade ettiğini duyurdu.

Hibya Haber Ajansı