Fed dün akşam sonuçlanan toplantısında beklendiği gibi politika faizinde değişiklik yapmayarak %5,25-5,50 bandını korudu. Toplantı sonrasında yayımlanan metinde öncekine kıyasla sadece iki değişiklik olduğunu görüyoruz. Ekonomik aktivitenin ivme kaybettiğine dikkat çeken Fed enflasyonun ise yüksek kalsa da yavaşladığını ifade etti. Bu ifadeler artık faizin artmayacağını teyit ederken indirimlere de kapı aralıyor. Dolayısıyla ufak değişiklikler olarak görünse bile net olarak güvercin bir metinle karşılaştık.

Toplantı sonrasında açıklanan projeksiyonlarda ise 2023 sonu çekirdek PCE tahmininin aşağı revize edildiğini (%3,2) görüyoruz. Son açıklanan PCE endeksi halihazırda bir önceki tahminin altına gerilediği için bu durum sürpriz teşkil etmiyor. 2024 yılı çekirdek PCE tahmini ise sınırlı bir revizyonla %2,6’dan %2,4’e çekilirken Fed %2’lik enflasyon hedefine 2026’dan önce ulaşılmasını beklemiyor. Son açıklanan makro veriler öngörülerden daha iyi rakamlar ortaya koysa da projeksiyonlardaki enflasyon tahminleri Fed’in fiyatların artış hızı konusundaki temkinli duruşunu koruduğunu gösteriyor.

Fed üyelerinin politika faizine ilişkin orta nokta tahmini ise yatırımcıların odaklandığı bir diğer ana konu başlığıydı. Eylül ayındaki tahminler 2024 yılında toplamda 50 baz puanlık iki indirime işaret ediyordu. Aralık ayı projeksiyonları bu tahmini toplamda 75 baz puanlık üç indirime taşıyarak göreceli olarak daha iyimser bir tablo çizdi. Fakat toplantı öncesinde piyasaların toplam faiz indirimi beklentisinin 100 baz puan civarında olduğunu unutmamak gerekir. Dolayısıyla projeksiyonlar piyasa beklentisinin altında kalmaya devam ediyor. Aynı yıl için Eylül ayında politika faizi için %4,4-6,1 bandında olan tahmin aralığı ise %3,9-5,4 bandına gerilerken üyeler arasındaki kararsızlığın kısmen de olsa azaldığını gösterdi.

Sonuç olarak 2024 tahminlerinden yola çıkarsak Fed’in Eylül ayı tahminlerine göre daha iyimser bir tablo çizdiğini söyleyebiliriz. Fed Başkanı Powell yaptığı açıklamada ağırlıklı olarak temkinli duruşunu korusa da faiz indirimlerinin zamanlamasının toplantıda tartışıldığını dile getirdi. Herhangi bir takvim söz konusu değil ancak bu açıklama Merkez Bankası’nın ilerlediği patikayı çok net bir şekilde özetlerken günün en pozitif noktalarından biri olarak kabul edilebilir. 10 yıllık tahvil faizi Powell'ın açıklamalarının ardından 200 günlük hareketli ortalamasının altını test etmeye başladı. Bu bölgede kalınırsa önemli bir kırılmaya şahit olabiliriz. Bu da hisse senetleri için olduğu kadar özellikle değerli metaller için pozitif bir zemin yaratabilir. Fed toplantısının ardından bugün ise ECB ve BoE toplantılarını takip edeceğiz. Her iki merkez bankasının da faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

TL: Fed toplantısının hemen ardından TL’nin de diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel olarak iyimser bir performans sergilediğini gördük. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin bu eğilimini bugün ne ölçekte devam ettirebileceğini izleyeceğiz. İçeride takip edilecek önemli bir makroekonomik veri bulunmazken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan bugün ve yarın İspanya'da yatırımcı toplantılarına katılacak. Son dönemde artan yabancı ilgisinin de kurdaki göreceli sakin görünümde önemli rol oynadığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla yatırımcı toplantılarını TL’nin performansı açısından önemli buluyoruz. Yarın ise Moody’s’in Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne dair yapması beklenen güncellemeyi izleyeceğiz.

Borsa İstanbul: Bankacılık endeksi günün büyük bölümünde göreceli olarak daha dirençli bir tablo ortaya koysa da BIST-100 endeksi özellikle kapanışa doğru artan satış baskısı ile günü %2,8’lik kayıpla noktaladı. 220 puan geri çekilen endekste en büyük baskıyı ise SASA, THYAO, TCELL, BIMAS, FROTO ve TUPRS yarattı. Öyle ki bu 6 hissenin yarattığı kaybın toplamı 90 puana yaklaştı. BIST-100’de artı bölgede tutunmayı başaran hisse sayısı ise sadece 8 oldu. Endeksin TL bazında önemli teknik seviyeleri kırmasının ardından güç kaybının devam etme ihtimalinin arttığına dikkat çekmiştik. Geldiğimiz noktada ise dolar bazında 200 günlük hareketli ortalamanın da altında kapanış yapılmaya başlandı. Ayrıca 50 haftalık ortalamanın da altına sarkıldığını görüyoruz. Fed toplantısı sonrasında yurt dışında yaşanan iyimserliğin ardından Borsa İstanbul’un da dünkü kayıplarını azaltmaya çalıştığını görebiliriz.

BIST-30 en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 8372.25 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 8314, 8247, 8189 ve 8122 destek olarak izlenebilir. 8431, 8498, 8557 ve 8624 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 29.4498 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 29.4205, 29.3615, 29.3025 ve 29.2435 destek olarak izlenebilir. 29.479, 29.538, 29.597 ve 29.656 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak ÜnlüCo

Hibya Haber Ajansı