Fed dün faiz oranlarını değiştirmedi ve ABD merkez bankası başkanı Jerome Powell, enflasyonun beklenenden daha hızlı düşmesiyle para politikasındaki tarihi sıkılaştırmanın muhtemelen sona erdiğini söyledi. Ekonomik veriler bu şekilde gelişmeye devam ederse, yavaşlamaya hazır görünen ancak çökmeye hazır olmayan bir ekonominin yanı sıra enflasyonun da soğuması halinde "Fed, yılın ilerleyen zamanları yerine daha erken faiz indirimine gidecek" bekletişinin fiyatlandığını görmekteyiz.

Powell gazetecilere verdiği demeçte, "Güçlü bir büyüme görüyoruz, bu yavaşlıyor gibi görünüyor. İşgücü piyasasının yeniden dengeye geldiğini görüyoruz... Enflasyonun gerçek ilerleme kaydettiğini görüyoruz." "Görmek istediğimiz şeyler bunlar... Zafer ilan etmek erken olur... Ama tabii ki soru şu: 'Geri aramaya başlamak ne zaman uygun olacak?''

Piyasaların en çok dikkat çektiği şey, Fed yetkililerinin 2024 sonu için ortalama faiz görünümünü üç ay öncesine göre 50 baz puan düşüşle %4,6'ya ilişkin yeni 2024 ortalama görünümü oldu. 19 Fed yetkilisinden 17'si neredeyse oybirliğiyle, politika faizinin 2024 yılı sonuna kadar şimdikinden daha düşük olacağını tahmin ediyor.

Başka bir açıdan bakıldığında, Fed yetkilileri daha da ileri gitti; yeni 2024 sonu ortalama tahminleri, Eylül'deki %5,6'lık 2023 sonu projeksiyonundan tam 100 baz puan daha düşük.

Fed'in yeni "nokta grafikleri" faiz oranlarının gelecek yıl 75 baz puan, daha sonra da uzun vadede nötr olana kadar 2025 ve 2026'ya kadar çeyrek başına yaklaşık 25 baz puan indirileceğini ima ediyor.

Fed'in politika faizine göre ayarlanan vadeli işlem sözleşmeleri yatırımcıları, Mart ayı başında faiz indirimlerini ve 2024 sonu politika faizini mevcut seviyenin 1,5 puan altında fiyatlıyor.

Fed Başkanı Jerome Powell basın toplantısında herhangi bir faiz indiriminin zamanlaması konusunda fikir sahibi olmayı reddetti ve Kasım ayındaki başkanlık seçiminin Fed'in eylemlerini etkilemeyeceği konusunda da ısrarcıydı.

Asya borsaları, ABD Merkez Bankası'nın sıkılaştırma döngüsünün sona erdiğini işaret etmesi ve önümüzdeki yıl için güvercin bir görünüm sergilemesinin ardından Perşembe sabahı genel olarak yükseliş kaydetti. ABD Hazine tahvili getirileri dört ayın en düşük seviyesine gerilerken, dolar düşmeye devam etti. MSCI'nın Japonya dışındaki AsyaPasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi %1,6, Hong Kong %1,7 Avustralya %1,6 ve Anakara Çin bluechips %0,65 oranında yükseldi. Ancak Japonya'nın Nikkei endeksi, yendeki keskin yükselişin baskısıyla %0,4 oranında değer kaybetti.

İki yıllık getiri 25 baz puandan fazla düştü ve 10 yıllık getiri %4'e kadar geriledi; her ikisi de ayların en düşük seviyesinde.

Doların bir dizi para birimi karşısındaki performansını ölçen ABD dolar endeksi %0,18 düşüşle 102,70'e gerilerken, Euro %0,2 artışla 1,0896 dolara yükseldi.

Spot altın, % 0,25 artışla ons başına 2.031 dolara çıkarken, petrol fiyatlarında küçük yukarı kıpırdanmalar devam ediyordu. Brent vadeli işlemleri %0,6 artışla varil başına 74,72 dolara ve ABD Batı Teksas Orta ham petrolü %0,7 artışla 69,95 dolara yükseldi.

Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Bankası, Norges Bankası ve İsviçre Ulusal Bankası faiz kararlarını alacağımız bugün, potansiyel olarak faiz artırımı yapabilecek tek banka Norveç olarak görülüyor. Ayrıca SNB'nin döviz piyasalarında franga verdiği desteği geri çekme riski de mevcut. ECB ve BOE pas geçmeye mecburlar.

Manşette öne çıkanlar

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türk Telekom'un kredi notunu "B" olarak teyit ederken, görünümünü "durağan"dan "pozitif"e yükseltti.

Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanlarının bu hafta Brüksel’de yapacakları zirvede Türkiye konusunu tartışmayacakları, AB-Türkiye ilişkilerin gelecek yıl etraflıca masaya yatırılacağı öğrenildi.

BDDK bankalar, finansal kiralama, faktoring, finansman, tasarruf finansmanı ve varlık yönetim şirketlerinde enflasyon düzeltmesi uygulanmayacağını duyurdu. Kurum tarafından ayrıca bankaların sermaye yeterliliği ölçümünde kredi riskine esas tutar hesaplamasında 1 Ocak 2024'ten itibaren 26 Haziran 2023 döviz kurunun kullanılacağı belirtildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kestirme, kolaycı bir çözüm yok ama son birkaç ayda birçok alandaki gelişmeye baktığımızda programın çalıştığını, doğru yolda olduğumuzu göreceksiniz.” şeklinde konuştu.

ABD Merkez Bankası (Fed) yılın son toplantısında beklentilere paralel olarak politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5,25 - 5,50 aralığında tuttu. Banka böylece 3 toplantı üst üste faizi değiştirmedi. 2023 tahmini yüzde 2,1’den yüzde 2,6’ya, 2024 için yüzde 1,5’ten yüzde 1,4’e revize edildi.

Fed 2024’te 75 baz puan faiz indirimi öngördü. Fed Başkanı Jerome Powell ek faiz artış ihtimalinin tamamen masadan kalkmadığını belirtirken faiz indiriminin zamanlamasının tartışıldığını ifade etti.

Barclays, ABD'de açıklanan ÜFE verilerinin ve Fed Başkanı Powell'ın faiz indirimi beklentileri yaptığı değerlendirmeleri işaret ederek, Fed'in ilk faiz indirimini Haziran ayında 25 baz puan ile yapmasını ve yılın geri kalanında iki faiz indirimi daha yapmasını beklediğini bildirdi.

JPMorgan, dün sona eren FOMC toplantısı sonrası yapılan açıklamanın ve Fed Başkanı Powell'ın verdiği sinyallerin ardından ilk faiz indirimi için beklentisini Temmuz'dan Haziran'a çekti. JPMorgan, Fed'in 2024 yılında 125 baz puan faiz indirmesini beklediğini de ifade etti.

Goldman Sachs, Fed'in Mart, Mayıs ve Haziran'da 25'er baz puanlık faiz indirimleri yapmasını bekliyor.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı