Bakan Fidan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

"İlişkilerimizi her alanda daha da kuvvetlendirmek halklarımıza karşı sorumluğumuzdur. Sayın cumhurbaşkanlarımızca imzalanan Şuşa Beyannamesi bize fevkalade güçlü bir zemin sağlamakta. Biz de kardeşim Sayın Bayramovla sürekli koordinasyon içerisinde bu beyannamenin gereğini yapmaya çalışıyoruz. Küresel istikrarsızlığın ve öngörülemezliğin devam ettiği bir dönemde ortak duruşumuzu sürdürmemiz önem taşıyor. Her şeyden önce ulaştırma ve enerji hatlarının güvenliği bakımından Güney Kafkasya’nın istikrarı çok önemlidir. Biliyorsunuz Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı orta koridorun Önemli bir bileşenini oluşturmakta. Küresel tedarik zincirindeki konumumuzu perçinleyebilmemiz için hattın tam kapasite ile açılması önem arz etmekte. Ülkelerimiz arasındaki bağlantısallığın güçlendirilmesini ve halklarımızın daha da yakınlaşmalarını arz ediyoruz. Kars-Nahcivan demiryolu projesine ilişkin niyet protokolü Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti sırasında imzalanmıştır. Bu projeyi de en kısa sürede hayata geçirmek amacındayız. Enerji alanındaki fırsat ve riskleri ortak niyetimiz temelinde ve bütüncül bir strateji ile ele almaktayız. Tarapın kapasitesinin genişletilmesi ve hazar doğalgazının Türkiye’ye ve Avrupa’ya aktarılması bu stratejimizin önemli unsurlarından biridir.

Yine Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretinde temeli atılan Iğdır-Nahcivan doğal gaz boru hattı projesi ile enerji iş birliğimize yeni bir boyut kazandırdık.

Değerli meslektaşım ile öncelikle Güney Kafkasya’daki gelişmeleri görüştük. Eylül ayındaki terör örgütü operasyonu ile Azerbaycan Karabağ’daki hakimiyetini ve egemenliğini tam anlamıyla tesis etti kendilerini bunun için bir kere daha tebrik ediyoruz.

Operasyonda şehit düşen tüm kahramanlarımıza bir kere daha başsağlığı diliyorum.

Esasen 3 yıl önceki 44 günlük vatan muharebesinin ardından bölgede barışın tesisi yolunda tarihi bir fırsatın belirdiğini hep söyledik. Bugün gelinen aşamada bu fırsatın çok daha güçlendiğine ve artık kaçırılmaması gerektiğine inanıyoruz. Bunun için Azerbaycan ve Ermenistan arasında kalıcı barış ve sınır tespit anlaşmalarının olumlu bir şekilde seyretmesini de memnuniyetle karşılıyoruz.

Ne yazık ki batıda örgütlenmiş Ermeni diasporası Ermenistan halkının içerisinde bulunduğu zor şartları istismar etmekte bazı ülkeleri Azerbaycan halkına karşı kışkırtmaya çalışmakta. Bunlarla uğraşmak yerine Ermenistan halkının komşuları ile normal ilişkiler kuracağı bir ortam oluşması için enerji harcamaları daha doğru olur.

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki süreçte sağlanacak ivmenin Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme sürecimize de olumlu yansıyacağını hep söylüyoruz. Bölgesel istikrar ve barışa hiç olmadığı kadar yakınız. Bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmesi için kardeş Azerbaycan’la yakın eşgüdümü kesintisiz devam ettireceğiz.

Diğer yandan Gazze’deki insani trajedi devam ediyor. Uluslararası yürüttüğümüz çalışmalar hakkında kardeşim Ceyhun Beyi de bilgilendirdim. İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi zirvesinde savaşın durdurulması ve kalıcı barışın tesis edilmesi için uluslararası düzeyde girişimlerde bulunulması kararlaştırılmıştı. Dışişleri bakanları olarak en son ABD ve Kanada’da temaslarda bulunduk. Yarın da Oslo’da Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka, İzlanda, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg makamları ile bir araya gelme imkanımız olacak. Filistin’in haklı davasına olan bağlılığımızı bir kere daha vurgulayacağız.

BM Genel Kurulunda salı günü yapılan oylamada Gazze’de derhal ateşkes sağlanmasını talep eden karar için 153 ülke olumlu oy kullandı. Biliyorsunuz benzer bir karar daha önce 121 oy ile kabul edilmişti. Arada geçen süreçte ciddi bir artış oldu. Bu uluslararası camianın Filistin’deki zulmün bitirilmesi yönündeki iradesini açıkça göstermekte.

ABD’nin BM Güvenlik Konseyinin alacağı kararlara daha fazla engel olmamasını bekliyoruz. Şu anda Gazze’de ateşkes ile katliam arasında sadece ve sadece ABD duruyor. Bizim ve uluslararası toplumun mesajı net. Filistin’e uygulanan zulüm sona ermeli hemen ateşkes ilan edilmeli barış süreci başlatılmalıdır."

 

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov’un konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Türkiye, bölgenin en önemli ülkelerinden biridir. Türkiye, Azerbaycan için dost ve kardeş ülke olmakla birlikte Ermenistan’ın komşusudur. “

Hibya Haber Ajansı