Çin Savunma Bakanlığı, ABD tarafının Taiwan boğazı ve Güney Çin Denizi konularında temkinli davranması gerektiğini açıkladı.

Çin, kısa süre önce ABD donanmasına ait Gabrielle Giffords adlı kıyı muharebe gemisinin kısa süre önce Çin hükümetinin izni olmadan Çin’in Nansha adalarına bağlı Ren’ai adacığının karasularına girmesini eleştirdi. Bu olayın ardından ABD, uluslararası hukuk doğrultusunda Güney Çin Denizi ve Taiwan boğazı dahil uluslararası sularda faaliyetlerine devam edeceklerini duyurdu. Daha sonra ABD donanmasına ait bir keşif uçağı 6 Aralık’ta Taiwan boğazından geçti. Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Kıdemli Albay Zhang Xiaogang bugün Beijing’de düzenlenen basın toplantısında konuyu değerlendirdi.  

Zhang Xiaogang, Ren’ai adacığı dahil Nansha adalarıyla çevresindeki karasularının egemenliğine Çin’in sahip olduğuna değinerek, Çin’in, öteden beri tüm dünya ülkelerinin uluslararası hukuk doğrultusunda Güney Çin Denizi’nde deniz ve uçuş seyrüsefer haklarına saygı gösterdiğini, ancak, deniz ve uçuş seyrüsefer kisvesi altında Çin’in egemenliğiyle güvenliğine zarar veren her çeşit eyleme kararlılıkla karşı çıktığını vurguladı.

Zhang Xiaogang, Taiwan adasının Çin’in topraklarının bölünmez bir parçası olduğuna işaret ederek, ABD tarafının Taiwan boğazını “uluslararası karasuları” olarak nitelendirmesinin Taiwan konusunu manipüle etmek ve Çin’in egemenliğine tehdit oluşturmak için bahane arama olduğunu, Çin tarafının bu eyleme kararlılıkla karşı çıktığını söyledi.

Zhang Xiaogang, ABD tarafının Taiwan boğazı ve Güney Çin Denizi konularında temkinli davranması, olayları kışkırtmaması, iki ülkenin devlet başkanları arasında varılan önemli görüş birliklerini hayata geçirmesi, iki ordu arasındaki ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı şekilde gelişmesine elverişli bir ortam oluşturması çağrısında bulundu.

Hibya Haber Ajansı