Dün piyasalarda neler oldu?

ABD piyasaları, FED’in faiz indirimlerinin gelecek yıl başlayacağına yönelik iyimserlikle günü yükselişle tamamladı. ABD Merkez Bankasının gelecek yıl faiz indirimlerine başlayabileceğinin sinyalini vermesi ve açıklanan verilerin ekonomide "yumuşak iniş" umutlarını desteklemesi pay piyasalarında pozitif bir seyir izlenmesinde etkili oldu.

Diğer taraftan Avrupa Merkez Bankası (ECB), beklentilere paralel olarak faizi yüzde 4,50 seviyesinde korurken, bilançosunu daha hızlı küçültmeye karar verdiğini açıkladı. ECB 3 temel politika faizi olan; refinansman faizini %4,50'de, mevduat faizini %4'de, marjinal fonlama faizini %4,75 sabit bıraktı. ECB karar metninde; bilançoda normalleşmenin ilerletilmesine karar verildiği ifade edilerek, 1,7 trilyon euroluk varlık alım programının yeniden yatırıma yönlendirmenin 2024 sonundan sonra devam etmeyeceği bildirildi. ECB Başkanı Lagarde; enflasyonun son dönemde aşağı gelmiş olsa da kısa vadede bir miktar yukarı gidebileceğini, daha önceki faiz artışlarının etkilerini göstermeye devam edeceğini ve verilere bağlı kalarak sıkılaşmanın seviyesini/vadesini belirleyeceklerinin mesajını verdi.

Makro veri tarafında; ABD'de perakende satışlar Kasım’da azalış beklentilerinin aksine aylık bazda yüzde 0,3'lük artış kaydetti. Ülkede "tatil sezonu" olarak adlandırılan ve Kasım ile Aralık aylarını kapsayan döneme güçlü bir başlangıç yapıldığına işaret eden perakende satış verileri, 2024'te ekonomide "yumuşak bir iniş" gerçekleşeceğine dair yatırımcıların güvenini de artırdı. ABD'de süregelen işsizlik maaşı başvuru sayısı 2 Aralık ile biten haftada 20 bin kişi artarak 1 milyon 876 bine yükseldi. Beklentilerin altında açıklanan başvuru sayısının 1 milyon 879 bin olarak gerçekleşmesi öngörülüyordu.

Fed'in Çarşamba günü açıkladığı para politikası kararlarının ardından bankadan yapılan tahminlerin gelecek yıl üç kez faiz indirimine gidilebileceğini ortaya koyması sonrası ABD tahvil faizleri cephesinde aşağı yönlü hareketler takip edildi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,94, 2 yıllık tahvil faizi %4,38 seviyesine geriledi. VIX endeksi ise 12,59 seviyesine hafif yükseldi.

ABD hisse senedi piyasaları günü pozitif tamamladı. S&P 500 endeksi %0,26 artışla 4.719,55 seviyesinden, Nasdaq endeksi %0,19 kazançla 14.761,56 seviyesinden kapatırken; Dow Jones endeksi ise %0,43 artışla 37.248,35 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa piyasaları, FED açıklamaları sonrası güne pozitif açılışla başladı ancak kapanışta primlerin önemli bir kısmını geri verdi. Euro Stoxx 50 endeksi %0,20 puan değer kazancıyla 4.539,05 seviyesine yükselirken, CAC 40 %0,59, FTSE 100 %1,33 değer kazancı ile seansı tamamladı. DAX ise %0,08 değer kaybetti.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya-Pasifik piyasaları, Hong Kong öncülüğünde ve Çin'den gelen önemli verilerin toparlanma göstermesiyle alıcılı seyir izliyor. Çin'de sanayi üretimi yıllık bazda %6,6 ile %5,7 olan beklentinin oldukça üzerinde gerçekleşti. Perakende satışlar tarafında ise Kasım ayında verisi beklentinin altında %10,1 artışa işaret etti. Son olarak, 1 yıllık borçlanma faiz oranı ise piyasa beklentisine paralel bir şekilde %2,5 seviyesinde gerçekleşti. Japonya tarafında ise Jibun Bank PMI verileri ve Tertiary Sanayi Endeksi açıklandı. Jibun Bank PMI verilerinde İmalat PMI 47,7, Hizmet PMI 52,0 ve Bileşik PMI verisi 50,4 seviyesinde gerçekeşti. Tertiary Sanayi Endeksi için beklentiler %0,1 artış göstermesi yönündeyken, %0,8 daraldı. Hang Seng %3,24, Shanghai endeksi %0,32, Kospi endeksinde %0,86, Nifty 50 endeksinde %0,71, Nikketi endeksi %0,84 alıcılı seyir izliyor.

ABD vadelilerinde ise yatay pozitif seyir gözleniyor.

Bugün ABD tarafında New York Empire State İmalat Endeksi, Sanayi Üretimi, Kapasite Kullanımı ve S&P Global İmalat ve Hizmet PMI verileri açıklanacak. New York Empire State İmalat Endeksinin ise 3,8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Sanayi üretiminin ise Kasım ayında aylık bazda %0,2 artış kaydetmesi beklenirken, Kapasite Kullanımı verisinin ise Kasım ayında %79,1 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise HCOB İmalat ve Hizmet PMI, Ticaret Dengesi verileri takip edilecek.

Gelecek gündemde neler var?

Gelecek hafta ABD'de Kasım ayı Kişisel gelir ve Harcamalar, PCE Deflator verileri, Dayanıklı Mal Siparişleri, MBA Mortagage Başvuruları ve Conference Board Tüketici Güveni verisi takip edilecek. Kasım ayı Kişisel gelir ve harcamalar verisine yönelik piyasa beklentisi kişisel gelirlerin aylık bazda %0,4, kişisel harcamaların ise %0,2 artış göstermesi yönünde bulunuyor. PCE Deflator verisi ise Kasım ayında %2,8 artış göstermesi beklenirken, PCE deflator verisi tarafında ise aylık bazda %0,2 artışla yıllık %3,4'e yükselmesi bekleniyor. Son olarak Conference Board Tüketici Güveni verisinin ise Aralık ayında 103,4 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı