Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Rumeli Sergi Salonu'nda sektörün tüm paydaşlarını bir araya getiren sempozyumda yangına, sabotaja, depreme, iş kazalarına karşı alınabilecek önlemler konuşuldu. Alanında uzman isimler, olası yangınlara karşı teknolojik gelişmeler ve dijitalleşme konuları üzerinde sunumlar yaptı.

Yüksek binalarda alınması gereken önlemler

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı İtfaiye Eğitim Şube Müdürü Serkan Korkmaz, sempozyumda “Yüksek Binalarda Yangın Tatbikatı, Vaka Çalışması Mistral İzmir” ile “Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrallerinde (GES) Yangın Risk Analizi, Yangın Güvenlik Önlemleri Ve Müdahale Eğitimleri” hakkında sunum yaptı.

Korkmaz, “Kentlerde nitelikli konut yapımına uygun tipte arsaların azlığı bina kat sayılarını artırıyor. Türkiye'deki hane halkının yüzde 17,3'ü 2 katlı, yüzde 14,4'ü 5 katlı, yüzde 13'ü 6 katlı ve yüzde 11,7'si tek katlı binalarda yaşıyor. Diğer yandan 10 ve daha üzeri kata sahip binalarda ikamet eden hane halkının oranı ise yüzde 9,5” ifadelerine yer verdi.

 

“Yüksek binalarda tahliye sorumluları bulunmalı”

Yüksek binalarda olası yangınlara karşı tasarım, yapım ve işletim konularında disiplinler arası bir çalışmanın yapılması ve sürdürülebilir şekilde devam ettirilmesi gerektiğine vurgu yapan Serkan Korkmaz, şunları söyledi: “Bu yapıların yangın, deprem ile iklimsel afetlere karşı dirençli tasarlanması gerekiyor. Yüksek yapılarda bulunan yangın güvenlik önlemleri kontrol edilmeli ve tüm sistemlerin aktif çalıştığı teyit edildikten sonra tatbikat aşamalarına geçilmeli. Bu kontroller için yüksek yapılarda bulunan pasif ve aktif yangın güvenlik önlemleri kontrol edilmeli. Yüksek yapı içerisinde çalışan, ziyaretçi ve teknik görevliler acil durumlar ile ilgili eğitimlerden geçirilmeli ve acil durum senaryolarından bilgileri olmalı. Yangın tatbikat senaryoları, kat tahliye sorumluları ve bina tahliye sorumluları, engelli birey tahliye sorumluları belirlenmeli ve ilgililere bildirilmeli.”

Ahmet Taşan “Elektrikli ve Hibrit Araçlar, Şarj İstasyonları ve Yangına Müdahale Yöntemleri” başlığıyla, Onur Alp Turaç Küçük “Yangın İstatistik Raporlarının Karşılıklı İncelenmesi, İstanbul-İzmir Örneği” başlığı altında, itfaiye erlerinden Şemsettin Parlak ve Ramazan Aktepe de “İtfaiyecilerin Karsinojen Maddelere Mesleki Maruziyeti Ve Kanser Riski” sunumu gerçekleştirdi.

Hibya Haber Ajansı