TBMM Dilekçe Komisyonu Üyesi, Liberya Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Cevahir Asuman Yazmacı, Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) Cumhuriyet tarihinin en önemli projeleri arasında olduğunu belirterek, “GAP; toprak, su ve insan kaynaklarını geliştirmeyi hedefleyen ve sosyoekonomik kalkınmaya katkıda bulunan en önemli projelerden biridir.” dedi. 

 

Milletvekili Yazmacı, TBMM Genel Kurulu’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının 2024 yılı bütçesi üzerine Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu adına söz aldı. Yazmacı, GAP’ın bereketli hilalin merkezindeki Şanlıurfa başta olmak üzere Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt ve Şırnak’ı içine alan Cumhuriyet tarihinin en önemli projeleri arasında yer aldığını kaydetti. 

 

GIDAYI KONTROL EDEN DÜNYAYI DA KONTROL EDECEK

Küresel ısınmayla birlikte projenin öneminin de arttığını vurgulayan Yazmacı, “GAP, son yıllarda küresel krizlerin yaşandığı dünyamızda önemini arttırmıştır. Günümüzde tarımsal faaliyetler, gıda güvenliği ve sürdürülebilirliği çok önemli bir boyut kazanmıştır. Küresel ısınmanın olumsuz etkileri göz ardı edilemeyecek boyutlara ulaşmıştır. Geleceğin dünyasında gıda ve tarım bugünkünden çok daha önemli ve kritik bir noktada olacak, gıdayı kontrol eden dünyayı da kontrol edecek, suyu iyi kullanan gıdayı üretecektir. Bu noktada tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin doğru şekilde yönlendirilip, artırılması ve başarıya ulaştırılmasında GAP İdaremize büyük sorumluluk düşmektedir.” diye konuştu. 

 

6.8 MİLYAR LİRA PROJE DESTEĞİ SAĞLAMIŞTIR

AK Parti hükümetlerinin verdiği önemle GAP’ta yatırım tahsislerinin Türkiye içindeki payının arttırıldığını belirten Yazmacı şöyle konuştu: 

“Hükümetlerimiz döneminde her yıl giderek arttırılmıştır. 2001-2002 yıllarında yüzde 4,9 seviyesinde olan pay, 2003-2022 yılları arasında 14’ü geçmiştir. GAP idaremiz üreticilerimize 2002-2023 yıllarında 6.8 milyar lira proje desteği sağlamıştır. AK Parti hükümetleri olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da GAP’ın destekçisi olmaya devam edeceğiz. GAP Bölgesi’nde 2022 sonu itibariyle sulamaya açılan alan 633 bin 984 hektara yükseldi. Sulamaya açılan bu alanlarda çiftçiler yılda birden fazla ürün hasadı yapıyor. GAP Eylem Planına göre sulama hedefinin yüzde 60’ına ulaşılmıştır.”

 

GAP, tarımsal desteklerin yanı sıra sosyal altyapının güçlendirilmesinde de önemli rol oynadığını ifade eden Yazmacı, bölgede 1 milyonun üzerinde kadına, 300 bin çocuğa, 800 bini aşkın gence ulaşıldığını kaydetti.  

 

TÜRKİYE YÜZYILI’NDA DEVAMLILIK, DAİM OLMA, KENDİNE YETME ANAHTARIMIZ 

GAP’ın Türkiye Yüzyılı hedefleri kapsamında devamlılık, daim olma ve kendine yetme hedefleriyle daha ileri noktalara ulaşacağına inandıklarını vurgulayan Yazmacı sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Türkiye Yüzyılı hedeflerimiz arasında tarımsal faaliyetler önemli yer kaplamaktadır. Sürdürülebilirliğin Yüzyılı olarak gördüğümüz bu dönemde devamlılık, daim olma, kendine yetme anahtar yaklaşımlar olacaktır. GAP da kendini yeniliğe, değişime, gelişime hazırlayacaktır. Türkiye Yüzyılı’nda Yeni GAP sloganıyla projenin tamamlanması ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleşmesi sağlanacaktır. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının görev süresi, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle 31 Aralık 2028’e kadar uzatılmıştı. Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı projelerinden olan GAP’ın daha uzun süre yürütülmesi kapsamındaki tüm illerimizi daha ileri noktalara taşıyacaktır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a bu kararı nedeniyle şükranlarımızı sunuyor, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Fatih Kacır başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.”

 

Yazmacı konuşmasında, Filistin’de yaşanan drama da bir kez daha dikkat çekti. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde her zaman Filistin’in yanında olacaklarını vurgulayan Yazmacı, “Eli kanlı İsrail ve onun destekçisi konumundaki, gözleri kör, kulakları sağır olmuş batılı devletleri kınıyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde İsrail’in soykırımına karşı güçlü bir şekilde Filistin’in yanındayız.” dedi. 

 

Milletvekili Yazmacı ayrıca, dün vefat eden Saadet Partisi Milletvekili Hasan Bitmez’i ve Denizli’nin Acıpayam ilçesinde maden göçmesi sonucu hayatını kaybeden madencileri rahmetle andı.