BM İklim Değişikliği Çerçeve Anlaşması 28. Taraflar Konferansı’nda (COP28) fosil yakıtlardan uzaklaşma konusunda tarihi bir anlaşmaya varıldı.

AFP’nin haberinde, BM iklim konferansının düzenlendiği 30 yıllık süreçte tüm ülkeler arasında ilk kez fosil yakıttan uzaklaşma konusunda mutabakat sağlandı.

Uzmanlar, COP28’de tarihi bir anlaşmaya varılmasının ana nedeninin, Çin ile ABD arasında işbirliği yapılması ve iki ülke liderlerinin harcadığı çabalar olduğunu kaydetti.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve ABD Başkanı Joe Biden, kasım ayında San Francisco’da yaptıkları görüşmede, COP28’in verimli geçmesi için yoğun çaba harcayacaklarını açıklamıştı.

İnsanlığın önündeki ortak zorlukların üstesinden gelinmesi için tüm ülkeler birlikte çaba harcamalı.

Düşük karbonlu büyüme tarzına geçilmesi için yürütülen çalışmalar hızlanırken, küresel iklim kriziyle mücadelenin aciliyeti de artıyor.

Diğer yandan, COP28’de de belirtildiği üzere, mevcut çabalar BM Paris Anlaşması’ndaki hedeflere ulaşılması için yeterli değil.

BM’nin iklim işlerinden sorumlu bir yetkilisi, “Önümüzdeki kritik birkaç yıllık süreçte sesiniz ve kararlılığınız, her zamankinden daha önemli olacak.” ifadelerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı