Yoğun ilgi gösterilen sempozyumun açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, bu etkinliklerin kentte okuma kültürüne önemli katkılar sağladığını vurguladı.

Yılın yazarı projesiyle 10 yılda yaklaşık 600 etkinlik yapıp, 160 bine yakın kitap dağıttıklarını ifade eden Başkan Erdem, '' Bu etkinlikler kapsamında her yıl seçilen yazarın kitaplarını kısmen kendimiz basarak ve büyük bölümünü de satın alarak, bu kitapları vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Bu organizasyonun kent kültürüne sağladığı katkının her geçen yıl katlanarak büyüdüğünü görmekteyiz. ” dedi.

Çocuklara ve kadınlara da okuma kültürünü kazandırmak için çok sayıda etkinlik yaptıklarını ifade eden Başkan Erdem,'' Kütüphaneler ve kitaplar bizi bilgiyle buluşturan hazinelerimizdir. Bu hazineleri çoğaltmak ve daha çok insanı kitapla buluşturmak için çabalarımız artarak devam edecek.” şeklinde konuştu.


Yazarın ailesi adına açılışa katılan Tomris Uyar’ın oğlu Hayri Turgut Uyar ise, bu proje için Nilüfer Belediyesi’ne teşekkür ederek, etkinliğin edebiyat dünyası adına örnek olması gerektiğine vurgu yaptı. Uyar, Tomris Uyar’ın bir kadın yazar olarak zaman zaman çok zorluk çektiğini ve edebiyatta cinsiyet farkı olmaması gerektiğini ifade etti.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan yazar Sema Kaygusuz konuşmasında, '' Tomris Uyar kendi varlığını ömrü boyunca edebiyata yatırmış bir yazardır. Bu yazarı hakkıyla sırtlanamadık. Kadın ve erkek arasındaki fark bu coğrafyada her zaman var olmuştur. Uyar bu bakış açısından zaman zaman zorluklarla karşılaşmıştır. Ama o yaşadığı zorluklara karşı her zaman dik durarak bu kadar güçlü olmuştur” diye konuştu.

Konuşmaların ardından sempozyum için özel olarak hazırlanan ve Berfin Zenderlioğlu tarafından yönetilen “Artık Korkmuyorum: Altı Kere Yedi Kırk Dokuz Edebilir” isimli müzikli okuma tiyatrosu sahnelendi.

 

 

 

Hibya Haber Ajansı