WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
GÜNCEL

Özbudun: ″Üniversitelere ayrılan pay yetersiz″

Gelecek-Saadet Partileri Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun, TBMM Genel Kurulu'nda üniversitelerin bütçe sorunları ve özerklik eksikliği konularında açıklamalarda bulundu.

Özbudun: ″Üniversitelere ayrılan pay yetersiz″
Paylaş:

“Üniversitelerin yetersiz bütçe sorunu”

Özbudun, Bütçe Kanunu Teklifi incelendiğinde üniversitelere ayrılan payın 345 milyar Türk lirası olduğunu belirterek, bu miktarın yetersiz olduğunu ifade etti. Amerika Birleşik Devletleri'nde sadece Stanford Üniversitesi için ayrılan bütçenin Türkiye'deki tüm üniversitelere tahsis edilen bütçeye denk geldiğini dile getirdi.

“Üniversitelerin özerklik sorunu”

Özbudun, üniversitelerin karşı karşıya kaldığı sorunun yalnızca bütçe yetersizliği olmadığını, özerklikten yoksun olmalarının ve akademisyenlerin akademik özgürlüklerinden mahrum bırakılmalarının da büyük bir sorun olduğunu ifade etti. Bu durumun 12 Eylül dönemi Millî Güvenlik Konseyi'nin etkisiyle ortaya çıktığını ve bu sürecin üniversiteleri merkezi denetime tabi kılma amacını taşıdığını belirtti.

“YÖK'ün Rolü ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) politikaları”

Özbudun, 12 Eylül generalleri tarafından oluşturulan Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) Türkiye'deki üniversiteleri tek tipleştirerek özerkliklerini kaybettirdiğini söyledi. Ayrıca, AKP'nin iktidara geldiği dönemde üniversiteleri özerk kılmaktan bahsedip daha sonra vesayet kurumlarını en fazla kullanan parti olduğuna dikkat çekti.

“İstanbul Şehir Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi örnekleri”

Özbudun, İstanbul Şehir Üniversitesi'nin özel bir mevzuat değişikliği ile kapatılma sürecini ve YÖK tarafından atanan kayyumun etkilerini anlattı. Boğaziçi Üniversitesi'nde ise Cumhurbaşkanının rektör atama yetkisi kullanılarak yaşanan gelişmeleri eleştirdi.

Konuşmasının sonunda, AKP milletvekillerine seslenen Özbudun, eğer 12 Eylül yönetiminin vesayet kurumlarını ortadan kaldırmak isteniyorsa, önce Boğaziçi Üniversitesi'nden ellerini çekmelerini ve vesayet mekanizmalarını kullanmaktan vazgeçmelerini önerdi. Bu adımların atılması durumunda, samimiyetlerini göstermeleri ve üniversitelerin özgürlüğünü desteklediklerine inanılmasının mümkün olabileceğini belirtti.

Hibya Haber Ajansı

Bu haber WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

GÜNCEL Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.