Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Fidan, Avrupa Birliği’nin Türkiye konusunda daha hakkaniyetli, daha sağduyulu bir tutum sergilemesi gerektiğini Varhelyi ile dün akşam yaptığı telefon görüşmesinde dile getirdi.

Görüşmede, 12 Aralık 2023 tarihinde yapılan AB Genel İşler Konseyi Genişleme Sonuçları ile 14-15 Aralık 2023 tarihlerinde düzenlenen AB Zirvesi sonuçlarının ele alındığı öğrenildi.

Dışişleri Bakanı Fidan, AB Komisyonu Üyesi Varhelyi’ye, küresel sınamaların yoğunlaştığı günümüzde AB’nin stratajik bir bakış açısıyla hareket ederek Türkiye ile ilişkileri ilerletmesi gerektiğine dikkati çekti.

Fidan, Türkiye’nin Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, yatırım alanında iş birliğinin artırılması ve vize kolaylığı sağlanması gibi konularda Avrupa Birliği’nin en kısa zamanda somut adımlar atmasını beklediğini anımsattı.

Bakan Fidan’ın görüşmede, Türkiye-AB ilişkilerine dair Avrupa Birliği Komisyonu ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından hazırlanan ortak bildirimin, öngörülenin aksine geçen hafta düzenlenen AB Zirvesi’nde ele alınmayıp, bir sonraki zirveye bırakılmasını doğru bulmadığını ifade ettiği  bildirildi.

Hibya Haber Ajansı