USD/TRY: Geçen hafta Fed'in güvercin tonda geçen toplantısının ardından risk iştahı pozitifti. Fed sonrasında bazı Fed üyelerinden faiz indirimi konusunda bir miktar temkinli açıklama gözlense de bu durum genel algıyı bozabilecek belirgin bir fiyatlamaya yol açmadı. Bu hafta başlangıcında da vadeli piyasalarda yatay hareketler gözleniyor. ABD on yıllık tahvil faizi %4'ün altında kalmaya devam ederken, Dolar haftaya kısmi baskı altında başlıyor. Veri tarafında bu hafta ABD'de üçüncü çeyrek büyüme verisi, kişisel tüketim harcamaları (PCE), tüketici güveni gibi veriler izlenecek. Yurtiçinde perşembe günkü TCMB faiz kararı bu haftanın öne çıkan gelişmesi. Beklentiler, politika faiz oranının 250 baz puanlık artışla %42,50 seviyesine yükseltilmesi yönünde. Öte yandan, Dolar/TL tarafında ise net bir değişiklik yok. Kur 29 civarında hareket etmeye devam ediyor. Günün geri kalanında söz konusu seviyenin hafif üzerinde sınırlı hareketler gözlenebilir.

EUR/USD: Geçen haftaya 1,07 seviyelerinden başlayan paritede hafta içinde 1,10'un üzeri test edildi. Kapanış 1,09 seviyesinden oldu ve haftalık yükseliş %1,2 olarak hesaplandı. Faiz indirimlerinin zamanlamasının tartışıldığı bu dönemde, Cuma günü ECB üyelerinden Nagel ve Muller faiz indiriminden bahsetmek için henüz erken açıklamalarında bulundular. Ek olarak, ECB Başkanı Lagarde da  bankanın faiz indirimleri konusunu hiç görüşmediğini bildirdi.  Makro takvimde, yarın Avrupa Bölgesi'nde açıklanacak enflasyon ile Perşembe ve Cuma günleri takip edilecek ABD büyümesi ve kişisel tüketim harcamaları (PCE) öne çıkanlar arasında. Bugün özelinde ise Almanya'da iş dünyasını güvenini ölçen IFO beklenti endeksleri aralık ayı verisi ve ECB Fiscal Policy ve EMU Governance konferansı izlenecek. Fiyatlamalar tarafında ise 1,0880 yakın destek iken 1,0975 direnç olarak öne çıkıyor.

XAU/USD: Geçtiğimiz hafta 1.973 - 2.048 seviyeleri arasında hareket eden Ons Altın, haftayı da 2.018 seviyesinde tamamladı. Geçtiğimiz hafta güvercin geçen FOMC ardından Dolar Endeksi'nde (DXY) ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki gerilemeden fırsat bulan değerli maden yükseliş kaydetti. Cuma günü gelen kar satışlarının ardından bu haftaya hafif alıcılı bir şekilde başlayan değerli madende teknik seviyelere bakıldığında ise 2.009 bölgesi yakın destek konumunda. Yükseliş halinde ise 2.035 seviyesi yükseliş trendinin devamı için aşılması gereken direnç bölgesi.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı