Merkezi Ekonomik Çalışmalar Toplantısı 11-12 Aralık günlerinde Beijing’de düzenlendi. Toplantıda bu yılın ekonomik çalışmaları değerlendirildi ve 2024 yılı için düzenlemeler yapıldı.

Çin Merkezi Finans ve Ekonomi Komisyonu Ofisi’nden bir yetkili, basına verdiği demeçte, toplantının gündemini aktardı ve ekonomik meselelerle ilgili soruları yanıtladı.

Yetkili, bu yıl ulusal ekonomide nispeten yüksek bir büyüme, istikrarlı istihdam, nispeten düşük mal fiyatları ve dengeli uluslararası ödemeler görüldüğüne dikkat çekerek, yıllık ekonomik büyüme oranının yüzde 5,2’yi ulaşması ve dünya ekonomisine katkı oranının üçte biri bulmasının beklendiğini belirtti.

Yetkili, 2024 yılında Çin ekonomisinin karşı karşıya bulunduğu fırsatların meydan okumalardan fazla olacağını vurguladı.

Yetkili, dünya ekonomisi ve ticaretinin genel olarak COVID-19 öncesine göre daha kötü olmasının beklendiğini hatırlatarak, ülke içindeki ekonomik dolaşımda tıkanma yaşanabileceğini, ancak dünyanın en büyük potansiyele sahip pazarı olan Çin’de makro politikaların desteğiyle tüketim ve yatırımların daha da canlanacağını söyledi.

Aynı yetkili, Çin’de sürdürülen reform ve dışa açılmanın ve dünyanın deneyimlediği yeni teknolojik ve endüstriyel devrimlerin getirdiği fırsatlar ve diğer elverişli unsurlardan dolayı, Çin ekonomisinin canlanma eğiliminin değişmeyeceğini kaydetti.

Yetkili, 2024 yılında tüketim, yatırım ve ihracatı teşvik çalışmalarının entegre edileceğini ve özel işletmelerin gelişimine öncelik verileceğini sözlerine ekledi.

Hibya Haber Ajansı