Yurtdışı Piyasalar Fed'in gelecek yıl faiz indirimine başlayacağı yöne doğru gidiyor. Enflasyon, tüketici harcamaları veya işgücü piyasasına ilişkin veriler, çok hızlı kötüleşmiyor veya çok ısınmıyor, dolayısıyla Goldilocks senaryosu gerçekleşmeye devam ediyor.

Fed başkanlarının “merkez bankasının yakın zamanda faiz indirimi yapma taahhüdünde bulunmadığı konusunda uyarmasına ve finansal piyasaların faiz indirimlerinin zamanlaması ve kapsamı konusunda "biraz önde" olduğunu söylemelerine piyasalardaki tempoyu yavaşlatmıyor.

Wall Street, S&P 500'ün 2017'den bu yana en uzun haftalık galibiyet serisi olan yedi haftadır üst üste kazanç elde etmeye devam ediyor. S&P 500 endeksi, Fed politika yapıcılarının Pazartesi günü dizginlemeye çalıştığı bir coşku olan 2024'teki politika faizi indirimlerine ilişkin artan iyimserliğin ortasında, tüm zamanların kapanış zirvesinden şu anda yaklaşık %1,2 uzakta.

CME'nin FedWatch aracına göre finansal piyasalar, merkez bankasının Mart ayındaki para politikası toplantısında Fed fon hedef oranını 25 baz puan düşürme olasılığını %63,4 olarak fiyatlanıyor. Piyasalar gelecek yıl beş ila altı kesinti fiyatlarken, Fed'in üçü gösteren noktaları arasında hala bir kopukluk var. Sonuç; Piyasalar Fed'in önünde ilerlemeye devam ediyor ve görünen o ki ne kadar kesinti yapılacağı daha az önemli, sadece kesinti olacak.

Bu sabah Japonya Merkez Bankası (BOJ) kısa vadeli faiz hedefini %-0,1'de, 10 yıllık devlet tahvil getirisi hedefini ise %0 civarında tuttu. Aynı zamanda 10 yıllık getiri için belirlenen %1,0'lık gevşek üst bandı da değiştirmedi. Bu piyasaların beklediği gelişmeydi. Aynı zamanda ücretlerin enflasyonu %2'lik hedef etrafında kalıcı olarak tutmaya yetecek kadar artıp artmayacağına dair daha fazla ipucu beklemeyi tercih ettiklerini de vurguladılar. Diğer taraftan piyasaların beklentisi ise gelecek yılki ücret müzakerelerinin sonucunun olumlu olması halinde, BOJ'un Ocak ayında, üç aylık yeni tahminler ortaya çıktığında negatif faiz politikasını ve getiri eğrisi kontrolünü tamamen terk etmesi ve Nisan’da negatif faiz politikasından ayrılması yönünde kalmaya devam ediyor.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini gösteren en geniş endeksi %0,1 düşüşte, ABD 10 yıllık Hazine tahvil getirisi 3,2 baz puan düşerek %3,9239'a geriledi.

Faiz oranı vadeli işlem piyasaları, Fed'in gelecek yılki kesintilerini 140 baz puandan fazla fiyatlıyor. ABD faiz oranlarına yönelik güvercin görünüm, dolar endeksini geçen hafta %1,3 düşüşe sürüklemişti, ancak diğer büyük ekonomilerdeki faiz oranlarına ilişkin benzer şekilde agresif tahminler, daha fazla düşüş yaşanmasını sınırladı.

Piyasalar, Avrupa Merkez Bankası'nın gelecek yıl yaklaşık 150 baz puanlık bir genişlemeye, İngiltere Merkez Bankası'nın ise 114 baz puanlık bir indirime gideceğine işaret ediyor. Bu gelişmeler/beklentiler de euroyu 1,0921 dolarda tutuyor. Brent ham petrol vadeli işlemleri en son 15 sent artışla varil başına 78,10 dolardan işlem görüyor.

Manşette öne çıkanlar

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly'nin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, enflasyonda bu yıl sağlanan iyilesme nedeniyle Fed'in gösterge faiz oranında gelecek yıl indirimin uygun olabileceğini söyledi.

Fitch Ratings Ülke Notları Direktörü Paul Gamble tahvil ve hisse senedi piyasalarına ılımlı yabancı girişlerinden de görülebileceği gibi, yeni ekonomi yönetimindeki politika değişikliğinin ardından TCMB'nin yabancı yatırımcıların güvenini kazanmaya başladığını söyledi.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya'ya yönelik elmas ticareti yasağını da içeren 12. yaptırım paketini kabul etti. Yeni pakete göre, AB, Rusya'dan doğrudan veya dolaylı elmas ithalatı, satın alınması veya transferi yasaklanacak. Rusya'ya ciddi gelir sağlayan pik demir, yüksek manganlı pik, bakır ve alüminyum teller, tüp ve borular da dahil yıllık 2,2 milyar euro değerinde ürüne daha ithalat yasağı getirilecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan'ın yatırımcılarla buluşacağı 11 Ocak'ta düzenlenecek toplantı, davetlilere "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, sizleri Türk yetkililer ve yatırımcılar ile görüşeceğiniz bir güne davet ediyor" notuyla iletildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 2024 yılında Türkiye için iki kredi notu gözden geçirme tarihi belirledi. Takvime göre, Türkiye için ilk tarih 8 Mart 2024, ikinci tarih ise 6 Eylül 2024 olarak açıklandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ekim ayına ilişkin konut fiyat endeksini açıkladı. Konut fiyatları Ekim'de yıllık yüzde 86,46 arttı. Ekim ayı yıllık artışı enflasyondan arındırıldığında ise artışın yüzde 15,4 oldu. Aylık artış da Ekim'de yüzde 3,83 oldu. Böylelikle aylık bazda 5 ayın en düşük artışı görüldü.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türk bankacılık sektörünün; sağlam ve güven veren yapısıyla Türkiye ekonomisi için önemli bir istikrar çıpası rolü oynadığını vurgulayarak, "Bankacılık sektörünün kredileri artmaya devam ederken varlık kalitesinin önemli bir göstergesi olan takibe dönüşüm oranı ise yüzde 1,5 ile tarihi düşük seviyelerde seyretmekte." dedi.

Kaynak İnfo Yatırım

Hibya Haber Ajansı