Açıklamaya göre, EBRD Yönetim Kurulu, Banka'nın 2028 yılına kadar bu alandaki stratejik yönelimlerini belirleyen yeni bir Enerji Sektörü Stratejisini onayladı.

EBRD'den yapılan açıklamaya göre, Enerji Sektörü Stratejisi 2024-28, yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması, şebekelerin ve depolamanın geliştirilmesi, sıfır karbonlu yakıtların teşvik edilmesi ve fosil yakıtların aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması yoluyla enerjinin karbonsuzlaştırılmasının hızlandırılmasına yönelik acil ihtiyaca öncelik veriyor.

Strateji ayrıca, iklim değişikliğine uyum sağlayan, enerji verimliliğini artıran ve kapsayıcı ve adil bir geçişi teşvik eden dirençli, verimli ve kapsayıcı enerji sistemleri sunma ihtiyacını da vurguluyor.

Bankanın, azaltılmamış fosil yakıtların aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasını aktif olarak destekleyeceğinin altı çizildiği Enerji Sektörü Stratejisi'nde, "EBRD'nin faaliyetlerini Paris Anlaşması'nın hedefleriyle uyumlu hale getirme taahhüdüne uygun olarak strateji, Banka'nın fosil yakıt sektöründeki katılımını giderek daha nadir durumlarla sınırlandırdığının sinyallerini vermektedir" denildi.

Açıklamaya göre Enerji Sektörü Stratejisi, bu geçişin özellikle yüksek enerji ve karbon yoğunluğuna sahip olanlar olmak üzere birçok EBRD üyesi ülkelerin ekonomisi için büyük zorluklar içerdiği kabul edilerek hazırlandı. Küresel net sıfır hedefine ulaşmak için gereken yatırımın ölçeğinin de bu zorluklar arasında olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Yalnızca EBRD bölgeleri için, bugünden 2030'a kadar yılda 180 milyar ABD doları yatırıma ihtiyaç duyulacağı ve bunun 130 milyar ABD dolarının yalnızca enerji sektöründe gerekeceği tahmin edilmektedir" denildi.

EBRD Sürdürülebilir Altyapı Genel Müdürü Nandita Parshad şunları söyledi:

"İklim krizinin ele alınması, enerji sistemlerimizde benzeri görülmemiş bir dönüşüm gerektiriyor ve bu dönüşümün şimdi ve büyük ölçekte gerçekleşmesi gerekiyor. Bu dönüşümün önemli bir ayağı, yenilenebilir enerji yatırımlarının birkaç katına çıkarılmasıdır. Yenilenebilir enerjiyi megavatlardan gigavatlara çıkarmak ve EBRD bölgelerinde ekonomik ve sosyal kalkınma sağlayan daha temiz, daha akıllı ve daha esnek enerji sistemlerini teşvik etmek, yeni stratejimizin ana odağını oluşturmaktadır."

Türkiye'de bugüne kadar 19 milyar 232 milyon dolarlık 431 projeyi destekleyen EBRD, "Türkiye'de finansal dayanıklılığı güçlendirmeye, bilgi ekonomisini teşvik etmeye, kapsayıcılığı desteklemeye ve yeşil ekonomiye geçişi hızlandırmaya odaklanıyoruz" diyor. EBRD Türkiye'de halen toplam 7 milyar 958 milyon euroluk projeyi destekliyor. EBRD verilerine göre, EBRD'nin Türkiye'deki toplam desteklerinin yüzde 86'sı özel sektörü kaynaklı projelere odaklandı.

Hibya Haber Ajansı