İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği, 90 yılı aşkın bir süredir Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda esnaflık yapan ailelerin son kuşaklarını çarşıya sunduğu katkıdan dolayı teşekkür plaketi ile onurlandı. 

İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, programda yaptığı konuşmada siyaset üstü kalmaya çalışarak, sorumluluklarını yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi. 

“Yeni yılı burada kutlayacağız”

Bölgede süren çalışmalara da değinen Başkan Tunç Soyer, “Kemeraltı'nda gövdemizi taşın altında koyduk. Yaptığımız çalışma hakikaten ağır bir çalışma. Kazdığımız caddelerde, sokaklarda yüz yıl önceki kanalları görüyoruz. TARKEM, esnaf odamız, muhtarlarımızla büyük bir koordinasyon içerisinde çalışıyoruz.  Herkesin el birliğiyle yürüdüğü bir yolculuk. Yeni yılı burada kutlayacağız.” şeklinde konuştu.

2024 yılında Kemeraltı esnafından katı atık bedeli alınmayacağını anımsatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yapılacak diğer çalışmaları da şu sözlerle sıraladı:

“9 ayrı noktada ücretsiz internet hizmeti devreye giriyor.  Zeybek Anı Evi’ni açacağız. Tarihi Pasaj Restoran’ı açacağız. Turist otobüsleri için Konak Tanıtım Bürosu önünde 6 otobüslük bir yer hazırladık. Gelecek aydan itibaren bunu da hayata geçireceğiz. Şıkır şıkır bir Kemeraltı yaracağız. Eskinin görkemine uygun bir Kemeraltı yapmamıza çok az kaldı. Çok daha güzel bir Kemeraltı’nı hep birlikte kuracağız.” 

Tarihi yatırımlar devam ediyor

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in Konak ile Kadifekale arasındaki tarihi aksı canlandırma ve bölgenin cazibesini artırma hedefi doğrultusunda Kemeraltı'nda tarihi yatırımlar devam ediyor. Altyapı ve üstyapı çalışmalarının ilerlediği Kemeraltı'nda atık su, yağmur suyu ve içme suyu hatları ile aydınlatma, gerilim hatları yenileniyor, yollar betonla kaplanıyor ve granit döşeniyor.

Esnaf korosu ilk konserini verdi

Konuşmaların ardından İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği bünyesinde kurulan Tarihi Kemeraltı Esnaf Türk Müziği Korosu, 100. Yıl Cumhuriyet Konseri ile sahne aldı. Devlet Opera ve Balesi Elhamra Sahnesi'nde ilk konserini sanatçı Derya Derin şefliğinde veren koro, en güzel parçaları davetliler için seslendirdi.

Plaket alan isimler şu şekilde:

Üner Özer-Üner Moda (1933)

Hakan Kutucuoğlu-Kutucuoğlu Bijuteri (1931)

Haluk Eron ve Davit Habif -Fikri Eron Tuhafiye (1930)

Rafael Palombo-Palombo Ticaret ( 1930)

Sakıp Taş- Emin Ticaret Tenekeci Sakıp Taş (1929)

Ali Özkanlı- Ankara Gıda Pazarı (1928)

Vasfi Susup- Kazmirci Erkek Giyim (1927)

Sinan Yeşilçavdar-Kurukahveci Hüseyin Efendi (1926)

Emre Dal- Dal Manifatura (1925)

Hamza Rüstem-Derin Rüstem (1925)

Önder Madran-Madran Gömlek (1923)

Emin Ali Kulalıoğlu-Camcı Mefruşat (1923)

Kevin Borg-Borg Kuyumculuk (1922)

Başar Manisalı-Manisalı Gıda (1922)

Abdurrahman Aydoğan-Kahvecioğlu Kahve (1921)

Ali Ragıp Kitapcı- Yavuz Kitapevi ( 1913)

Aykut Yenice- Çorbacı İsmet Usta (1912)

Uluer Ailesi- As Optik (1905)

Mehmet Irmak- Ali Galip (1884)

Hibya Haber Ajansı