ASKİ bünyesinde bulunan Çevre Laboratuvarı, Başkentin içme suyunun uluslararası standartlara uygunluğunu denetlerken, ASKİ Yapı Kalite Kontrol Laboratuvarı ise altyapı ihalelerini kazanan yüklenici firmaların imalatlarında kullandıkları boruların kalite testlerini yapıyor.

Özel kurumlar ve diğer kamu kurumlarından gelen deney taleplerini bir tarife çerçevesinde karşılayan laboratuvar, bu sayede tüm Türkiye’ye hizmet veriyor. Laboratuvarın gerçekleştirdiği testler, Avrupa ülkeleri, ABD ve Çin dahil olmak üzere dünyanın her yerinde geçerli.

Türkiye’deki tüm laboratuvarların uluslararası standartlar çerçevesinde çalışıp çalışmadığını teyit eden TÜRKAK’a 25 Şubat 2022 tarihinde akredite olan ASKİ Yapı Kalite Kontrol Laboratuvarı, bu yıl ise “termoplastik boruların iç basınç testi ve beton-betonarme boruların kırılma yükü tayini deneyleri” için kapsam genişletme başvurusunda bulundu. Laboratuvar böylece “20 Ekim 2023/ 01 tarihli TÜRKAK Akreditasyon Sertifikası”nda belirtilen 9 farklı deneyi de yapabilecek.

Revize edilen sertifika ve laboratuvarda yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi veren ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Şengül, şunları kaydetti:

“İdaremizin yaptırdığı altyapı imalatlarında kullanılan PE içme suyu boruları, PE Koruge atık su boruları, doğalgaz borusu ve PVC boruların testleri, beton-betonarme boruların mukavemet testleri, içme suyu ve kanal imalat alanlarında kullanılan zemin, dolgu malzemelerinin ilgili deneyleri de yapılıyor. İlkemiz Ankara halkına kaliteli ve uzun ömürlü hizmet vermek.”

“Hedef daha ekonomik ve uzun ömürlü malzeme”

 ASKİ Yapı Kalite Kontrol Laboratuvarı’nın diğer şehirlerin su ve kanalizasyon idarelerinin yanı sıra özel kuruluşlar ve fabrikalara da hizmet verdiğini hatırlatan Şengül, “İçme suyu ve kanalizasyon altyapısı inşaatlarında kullanılan malzemelerin deneylerini özenle yapıyoruz. Hedefimiz altyapıda kullanılan malzemelerin daha ekonomik ve uzun ömürlü olmasını sağlamak. ASKİ Yapı Kalite Kontrol Laboratuvarı, ayrıca beton-betonarme boruların TSE 821 EN 1916 standartına uygun yapılan tepe yükü basınç deneyinden akredite olmuş laboratuvarlardandır.” ifadelerine yer verdi.

Hibya Haber Ajansı