DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, DEVA Partisi Genel Merkezi’nde gazetecilerle düzenlenen kahvaltı programına katıldı. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Babacan’ın gündeminde ekonomi, Gazze ve 2024 Yerel Seçimleri yer aldı. Babacan daha sonra soruları da yanıtladı.

Babacan’ın açıklamasında, "Devlet içerisinde adı ne olursa olsun şekli, şemali, vasfı ne olursa olsun biz her türlü yapılanmalara karşıyız. Devlet yönetim sisteminde bir tek emir komuta zinciri olur. Silahlı Kuvvetlerimizse, güvenlik güçlerimizse böyle bir şey düşünülemez. Dolayısıyla Türkiye gibi 15 Temmuz 2016 hadisesini yaşayan, o hain darbe teşebbüsü hadisesini yaşayan bir ülkenin bu konularda çok çok dikkatli olması lazım. Bu da ancak kamu görevlendirmelerinde şeffaflık, ehliyet ve liyakatla alakalı bir konu. Biz onun için ‘mülakat kaldırılmalı’ dedik. Ama şu anda ülkeyi yönetenlerin böyle bir bakışı yok. Yani herkese ve her şeye ‘Benden misin değil misin? Benimle mi değil mi?’ ‘Benimle’ diye bakıyorsa tamam, işler kolaylaşıyor. Kendi karşısında görüyorsa da her türlü zorluk, her türlü sıkıntı, zulüm meydana gelebiliyor, uygulanabiliyor maalesef.” ifadelerine yer verdi.

‘Enflasyon TÜİK'in açıkladığından çok farklıysa, anlatılan her şeyin altının aslında bomboş olduğunu gösteriyor’ diyen Babacan şunları söyledi:

“TÜİK'le alakalı ne bağımsızlıkla ilgili ne de açıklanan rakamların güvenilirliğiyle alakalı henüz bir adım görmedik. Giyim enflasyonunu TÜİK %41 açıklamış durumda. ENAG %107, İTO %114 açıklamış durumda. Bu kadar büyük, bu kadar geniş aralıkta rakamların açıklanması, ‘gerçek enflasyon rakamı nedir’ konusunda Türkiye'de büyük bir soru işareti oluşturuyor. Eğer TÜİK’in açıkladığı enflasyona güven yoksa, vatandaşlarımızın çarşıya pazara gittiğinde yaşadığı gerçek enflasyon, gördüğü gerçek fiyat artışları, TÜİK'in açıkladığından çok farklıysa, bütün altı aydır dinlediğimiz her şey, yani Merkez Bankası'yla ilgili, para politikası ile ilgili anlatılan her şeyin altının aslında bomboş olduğunu gösteriyor. TÜİK'in yaptıklarının mutlaka dışarıdan bağımsız bir göz tarafından denetlenmesi ve bunun kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor ki güven olsun. Aksi halde bu kadar birbirinden farklı enflasyon rakamlarının havalarda uçuştuğu bir ülkede güven olmaz. Güven olmayınca da ekonomide başarı sağlanması mümkün olmaz.”

Hibya Haber Ajansı