*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
 

Piyasanın, Fed'in faiz indirimleri konusundaki iyimserliğinin tartışıldığı ortamda ABD borsalarında haftanın ilk işlem gününde olumlu bir tablo vardı. Söz konusu tartışmaya karşın Fed'in bir şekilde faiz indirim sürecine girdiği beklentisi ve yumuşak iniş senaryolarının ağırlık kazanması destekleyici olmaya devam ettiği söylenebilir. Nasdaq dün %0,6 oranında prim yaparak yükselişe öncülük etti. Bu sabah ise ABD vadelilerinde yatay bir görüntü var. Asya'da ultra gevşek para politikasını sürdüren Japonya Merkez Bankası kararı ile Japon Nikkei endeksi pozitif ayrışırken, MSCI Asya Pasifik endeksi hafif satıcılı. Yurtiçi piyasalara bakıldığında, dün Borsa İstanbul pay piyasasında sert satışlar vardı. Bankacılık yine dirençli dursa da BIST100 günü %2,54 oranında düşüşle tamamladı. THYAO ve TUPRS endeks üzerinde puan bazlı en fazla negatif etki eden hisseler olarak öne çıkarken, BIST100'de 89 hisse günü eksi bölgede tamamladı. Son dönemde sert satışların ardından borsada genel olarak toparlanma isteği gözlemleniyor. Bugün de 7.750 desteğinin altında kalıcılık sağlanmadıkça tepki alımları beklenebilir. Son olarak bugünkü ajandaya bakıldığında, yurtiçinde veri açısından sakin bir gün. Yurtdışında ise Euro Bölgesi'nde kasım ayı nihai TÜFE verileri izlenecekken, ABD'de kasım ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri takip edilecek.

ECB Yönetim Konseyi Üyesi Villeroy, enflasyonun hedefe indiğine emin olana dek faizlerin %4'te kalması gerektiğini, bununla birlikte 2024'te bir noktada faiz indirimlerinin başlayabileceğini, ancak erken faiz indirimi olursa enflasyonun yeniden yükselme riskiyle karşı karşıya olacaklarını belirtti.

ECB Yönetim Konseyi Üyesi Simkus ise, piyasadaki faiz indirim beklentilerinin fazla iyimser olduğunu belirterek, enflasyonda daha fazla sürpriz görmeleri gerektiğini ve bunun olmaması durumunda erken ve hızlı faiz indirim beklentisinin aşırı iyimser olacağını söyledi.

ABD tarafında, konut piyasası verilerinden, kasım ayı konut başlangıçları ve gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri verileri takip edildi. Kasımda aylık bazda konut başlangıçları, hafif düşüş beklentilerine karşın %14,8 oranında artış sergileyerek son altı ayın en sert yükselişini kaydetti. Kasımda inşaat izinleri ise aylık bazda %2,5 oranında geriledi.

Ayrıca Euro Bölgesi'nde kasım ayı nihai TÜFE verileri takip edildi. Euro Bölgesi'nde manşet TÜFE aylık bazda ekim ayında %0,1 seviyesinde artış kaydetmesinin ardından kasımda %0,5 oranında düşüşten %0,6 oranında düşüşe aşağı yönlü revize edildi ve böylece Ocak 2020'den bu yana en sert aylık düşüşü kaydetti, yıllık bazda da %2,4 seviyesine gerçekleşti ve böylece Temmuz 2021'den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü. Euro Bölgesi'nde çekirdek TÜFE ise, ekim ayında aylık bazda %0,2 artış sergilemesinin ardından kasımda öncü veriyle uyumlu olarak %0,6 oranında düşüş kaydetti, yıllık bazda da %4,2'den %3,6 seviyesine geriledi ve böylece geçen yılın nisan ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. 

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında, 
 
ABD tarafında, aralık ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi verisi TSİ 18'de takip edilecek. Kasım ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi, düşüşünü sürdürme beklentilerine karşın 99,1'den 102 seviyesine yükselerek üç aylık düşüşün ardından artış kaydetmişti. 

Ayrıca ABD'de konut piyasası verilerinden, kasım ayı ikinci el konut satışları TSİ 18'de takip edilecek. Kasımda ikinci el konut satışlarının aylık bazda %0,4 oranında gerileyerek düşüşünü sürdürmesi ve böylece konut piyasasında zayıflamaya işaret etmesi bekleniyor.

Bunun yanında, Almanya'da kasım ayına ilişkin ÜFE verisi TSİ 10'da takip edilecek. Almanya'da ÜFE, aylık bazda eylül ayında %0,2 oranında düşüşün ardından ekimde %0,1 oranında düşüş sergilemişti ve böylece son iki aydır düşüşünü sürdürmüştü, yıllık bazda ise ekim ayında düşüş hızı %14,7'den %11 seviyesine gelerek düşüşünü dördüncü aya taşımıştı. Özellikle, yıllık bazda ÜFE'deki belirgin düşüşlerde geçen yılki enerji fiyatları kaynaklı baz etkisi etkili olmaktaydı. Kasımda ise ÜFE'nin aylık bazda %0,3 oranında gerileyerek düşüşünü sürdürmesi ve yıllık bazda ise düşüş hızının %11'den %7,5 seviyesine gelmesi bekleniyor.

Ayrıca Almanya'da ocak ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi TSİ 10'da takip edilecek. Almanya'da aralık ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi, -28,3'ten -27,8 seviyesine hafif yükselerek nisan ayından bu yana en düşük seviyelerden kısmi toparlanmıştı, bununla birlikte negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürmüştü. 

Diğer yandan, Euro Bölgesi'nde aralık ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi TSİ 18'de takip edilecek. Euro Bölgesi'nde kasım ayına ilişkin tüketici güveni, -16,9 seviyesinde gerçekleşerek son üç ayın en yüksek seviyesinde kaydedilmişti.

Öte yandan, BoE'nin para politikasına yön verecek olan verilerden, İngiltere'de kasım ayı TÜFE verileri TSİ 10'da takip edilecek. İngiltere'de ekimde aylık bazda manşet TÜFE %0 seviyesinde gerçekleşerek yatay seyrederken, yıllık bazda ise %6,7'den %4,6 seviyesine beklentilerin üzerinde gerilemişti ve böylece Ekim 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti. Çekirdek TÜFE ise ekimde aylık bazda %0,3 oranında artış sergilerken, yıllık bazda ise %6,1'den %5,7 seviyesine gerilemişti ve böylece Mart 2022'den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti. Kasımda ise manşet TÜFE'nin, aylık bazda %0,1 oranında artış sergilemesi ve yıllık bazda ise %4,6'dan %4,3 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Yıllık bazda çekirdek TÜFE'nin ise %5,7'den %5,6 seviyesine gerilemesi beklenmekte.

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından kasım ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) yayınlanacak. Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen YD-ÜFE aylık bazda eylül ayında %0,59 oranında düşüşün ardından ekim ayında aylık %1,35 oranında artış sergilemişti, yıllık ise bir önceki aya benzer şekilde %57,25 seviyesinde kaydedilmişti ve böylece son dört ayın en düşük seviyelerindeki seyrini sürdürmüştü.
 
Ayrıca TSİ 10'da TÜİK tarafından aralık ayı tüketici güven endeksi verisi yayınlanacak. Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, ağustosta aylık bazda %15,1 oranında azalışla rekor hızda düşüş kaydetmesinin ardından eylül ayında %5,1 oranında ve ekim ayında ise %4,4 oranında artışla kısmi toparlanmıştı, kasım ayında ise %1,1 oranında artışla 74,6'dan 75,5 seviyesine yükselerek kısmi toparlanmasını sürdürmüştü ve böylece son dört ayın en yüksek seviyesinde kaydedilmişti.

Şirket haberleri

Ahlatçı Doğalgaz Dağıtım (AHGAZ, Nötr): Şirketin ilgili taraflarından Ahlatcı Metal Rafineri A.Ş., Ahl Doğalgaz San. ve Tic. A.Ş. ile Ahlatcı Kuyumculuk San. ve Tic. A.Ş.'ye ait sırasıyla 8mn adet, 10,3mn adet ve 14,9mn adet payın 19.12.2023 tarihinde özel emir blok satış yöntemiyle kurumsal yatırımcıya satış işlemi gerçekleştirildiği hususu şirkete bildirilmiştir.

Arçelik (ARCLK, Sınırlı Pozitif): 28 Ekim 2016 tarihinde duyurulan ve 31 Aralık 2023'e kadar geçerliliği olan; Arçelik'in %45, Koç Holding A.Ş.'nin %5 oranında pay sahibi olduğu müşterek yönetime tabi ortaklık Arçelik-LG Klima San. ve Tic. A.Ş.'nin yönetimi ve faaliyetlerini düzenleyen Ortaklık Sözleşmesi'nin, 31.12.2024 tarihine kadar geçerli olacak şekilde bir yıl süreyle uzatılmasına karar verilmiştir.

Ege Endüstri (EGEEN, Nötr): İstanbul Portföy Bayraktar Serbest Özel Fon'una katılım tutarının ayrıca açıklanacağı daha önceki açıklamalarda duyurulmuştu. Yönetim Kurulunun 19.12.2023 tarihli kararı ile Fon 'a 30mn TL ile katılım sağlanması kararlaştırılmıştır.

Girişim Elektrik (GESAN, Sınırlı Pozitif): Rönesans Enerji Üretim İnş. San. Ve Tic. A.Ş.'nin iştiraki Aşiyan Enerji Üretim İnş. San. Ve Tic. A.Ş. ile Çorum, Sivas ve Malatya şehirlerinde bulunan Rüzgâr Enerjisi Santrallerine ''Trafo Merkezi Yapımı ve Elektrifikasyon İşleri'' için anlaşmaya varılmıştır. İşlerin anlaşma bedeli toplamı 13,4mn USD'dir.

MİA Teknoloji (MIATK, Nötr): MİA Teknoloji kurucu ortaklarından Mehmet Cengiz Bağmancı, sahip olduğu 21,5mn adet A Grubu Payın; 10,4mn adedini Ali Gökhan Beltekin'e, 11,1mn adedini İhsan Ünal'a, 38,7mn adet B Grubu payın; 10,6mn adedini Ali Gökhan Beltekin'e, 13,3mn adedini İhsan Ünal'a devir edilmesi işlemine ilişkin tarafların mutabık kaldığı Protokol 19.12.2023 tarihinde imzalanmıştır.

Turkcell (TCELL, Nötr): Bağlı ortaklıklarından Lifecell Ventures Coöperatief U.A, 1.777mn EUR olan sermayesinin, 3,8mn EUR artırılarak 1.781mn EUR'ya çıkarılmasına ilişkin yapılan sermaye artırımında, sermaye taahhüdünün tamamı şirket tarafından ödenmiştir.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Nötr): Banka, İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'nin doğu ve güneydoğu bölgelerinde Şubat ayında gerçekleşen depremlerden etkilenen özel sektör firmalarının yatırımlarına finansman sağlamak amacıyla, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı geri ödeme garantisi ile temin edilen 100mn USD tutarındaki "Deprem Sonrası Ekonomik Toparlanma Projesi" finansman anlaşmasını 19 Aralık 2023 tarihinde imzalamıştır.


Diğer şirket haberleri

Birleşim Mühendislik (BRLSM): Şirketin ve bağlı ortaklığı Erde Mühendislik A.Ş. ile Favori Çukurova Havalimanı İşletmeciliği A.Ş. arasında Çukurova Havalimanı Projesi kapsamında; Birleşim Mühendislik, Mekanik tesisat işleri için 2mn EUR+KDV, Erde Mühendislik, Elektrik tesisat işleri için 2,3mn EUR+KDV, olmak üzere toplam 4,3mn EUR + KDV tutarında sözleşme imzalanmıştır.

CVK Maden İşletmeleri (CVKMD): Şirketin bağlı ortaklığı olan Hayri Ögelman Madencilik A.Ş yurt dışında yerleşik iki şirket ile "Maden Cevheri Satışı" konusunda anlaşmıştır. Siparişlerin toplam bedeli yaklaşık 79,3mn TL (2,7mn USD)'dır.

Forte Bilgi İletişim Teknolojileri (FORTE): Şirket, Kültür ve Turizm Bakanlığı kurumunun "Parça Dahil Bakım Onarım, Lisans Güncelleştirme ve Teknik Destek Hizmeti Alımı" ihalesinde en iyi fiyatı sunarak birinci olduğu ihale komisyonu tarafından tarafımıza bildirilmiş olup karar yazısı şirketimize ulaşmıştır. İhale bedeli, KDV hariç 41,1mn TL'dir.

Gelecek Varlık Yönetimi (GLCVY): Şirket, Fibabanka A.Ş.'nin gerçekleştirdiği tahsili gecikmiş alacak satışında, dün satışa çıkarılan toplamda 69,5mn TL anaparaya sahip ticari portföyün ihalesini en yüksek teklifi vererek kazanmıştır. Bu ihaleye toplam 15 varlık yönetim şirketi katılmıştır. İhale sonuçlarının kesinleşmesi ihaleyi açan banka Yönetim Kurulu'nun onayına bağlı olup, onay sonrası sözleşmenin imza süreci ve satışa konu alacakların devir işlemleri başlatılacaktır.

Klimasan (KLMSN): Klimasan AŞ'nin dolaylı hakim hissedarı olan Brezilya'da yerleşik Metalfrio Solutions SA'nın sermaye artırımı ile ilgili bilgilendirme aşağıdaki şekildedir:

Metalfrıo Solutions SA, 18 Aralık 2023 tarihinde şirketin hissedarları ile olağanüstü genel kurul toplantısı düzenlendiğini ve bu toplantıda, şirketin sermayesinin tahsisli sermaye artışı yolu ile 743mn Real (~ 138mn EUR) ile 774mn Real (~ 144mn EUR) arasında bir tutarda artmasının onaylandığını ve yeni payların ihraç edilmesi kararının alındığını pay sahiplerine ve genel piyasaya ekteki duyuru ile duyurdu. Bu sermaye artışına hem hissedarlar, rüçhan haklarını kullanarak, hem de Şirketin finansal alacaklıları, finansal alacaklarını 1,4 milyar Real (~ 260mn EUR) sermaye değeri üzerinden kullanarak iştirak edebileceklerdir. Finansal alacaklıların %95,8'i halihazırda sermaye artışına iştirak etmeyi kabul etmiştir. Gerçekleşecek olan bu işlem neticesinde, eğer işlem Şirketin açıklanmış en son mali tablo tarihi olan 30 Eylül 2023 itibarı ile bitmiş ve mali tabloya yansımış olsa idi, 30 Eylül 2023 solo mali tablosuna pro-forma yansıması neticesinde: Şirketin sermayesi asgari 743mn Real (~ 138mn EUR) artmış ve asgari 299mn Real (~ 56mn EUR) seviyesine ulaşmış, finansal borçların asgari %95,6'sının sermayeye iştiraki ile kalan finansal borçlar azami 211mn Real (~ 39mn EUR) seviyesine inmiş, cari oran 1,1'e yükselmiş ve borç/sermaye oranının ise 0,7'ye inmiş olurdu. İşlem neticesinde Şirketin mevcut hissedarlarının seyrelmesi azami %35,6 olacak olup işlem ne şirketin ne de iştiraklerinin hakim ortaklık yapısı, yönetiminde ya da stratejisinde bir değişikliğe sebebiyet vermeyecektir. 30 Eylül 2023 itibarı ile konsolide bazda son 12 aylık geliri yılda 2 milyar Real'e yaklaşırken, bir kereye mahsus giderler hariç düzeltilmiş FAVÖK 229mn Real seviyesine ulaşmıştır.

MLP Sağlık Hizmetleri (MPARK): MLP Sağlık, geri alınan payların tekraren borsa işlemine tabii tutulmaması ve fiyat istikrarının korunmaya devam edilmesini teminen, Şirket %8,18'ine tekabül eden geri alınmış 17mn adet payın fon çıkışı gerektirmeyen sermaye azaltımı usullerine göre itfa edilmek suretiyle, 208mn TL olan çıkarılmış sermayenin 191mn TL'ye indirilmesine, geri alım programının daha önce açıklanan esaslar çerçevesinde devamına karar vermiştir.

Orge Enerji (ORGE): 17.11.2023 tarihli açıklamada, Şirketin, Bursa ilinde inşası devam etmekte olan Bursa Emek-Şehir Hastanesi Hafif Raylı Sistem Projesi'nin Elektrik İşleri'nin yapımına yönelik olarak verdiği 6,1mn EUR+KDV ve 90,9mn TL+KDV tutarındaki teklife ilişkin İşveren Söğüt-Taşyapı HRS İnşaatı A.O. ile sözleşme görüşmelerine başlandığı kamuya duyurulmuştu. Bahsi geçen sözleşme imza süreci 7mn EUR+KDV ve 65,9mn TL+KDV sözleşme bedeli ile tamamlanmıştır. İşin 01.07.2025 tarihine kadar tamamlanması planlanmaktadır.

Polisan Holding (POLHO): Bağlı ortaklıklarından Polisan Yapıkim Yapı Kimyasalları A.Ş.'den yapılan bildirime istinaden; Rekabet Kurulu tarafından, yapı kimyasalları sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik olarak, Polisan Yapıkim'in de aralarında olduğu yapı kimyasalları sektöründe faaliyet gösteren bazı şirketler nezdinde soruşturma açılmasına karar verildiği Polisan Yapıkim'e tebliğ edilmiştir. Rekabet Kurulu tarafından soruşturma açılması, soruşturmaya konu teşebbüslerin 4054 sayılı Kanunu ihlal ettikleri, Kanun kapsamında ceza yaptırımı ile karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları şeklinde yorumlanamaz.

Ral Yatırım Holding (RALYH): Şirket Esas Sözleşmesi'nin "Şirketin Sermayesi" başlıklı 6'ncı ve "Yönetim Kurulu" başlıklı 7'nci, maddelerinde öngörülen yeni imtiyaz yaratılmasına ilişkin değişikliklerin, önemli nitelikteki işlem sayılabilecek olması dolayısıyla, Yönetim Kurulu kararının kamuya açıklandığı 25.05.2023 tarihinde ortaklıkta pay sahibi olup, 12.01.2024 tarihinde olağanüstü genel kurul toplantısına katılan ve olumsuz oy kullanarak muhalefet şerhini tutanağa geçirten pay sahiplerine 38,713 TL'den ayrılma hakkı kullandırılacaktır.

Söke Değirmencilik (SOKE): Şirketin; Konya-Ilgın'daki 153.539 m2 alan üzerinde toplam 11.000 kW gücünde Güneş Enerjisi Santrali'nin montaj işlemi tamamlanarak tesis işletmeye hazır hale getirilmiştir. Tesiste elektrik üretiminin başlatılabilmesi amacıyla gerekli kabul süreci için ilgili kurum ve kuruluşlara başvurular yapılmış, izin sürecinin tamamlanması beklenmektedir.

Sun Tekstil (SUNTK): Bağlı ortaklığı Ekoten Tekstil San. ve Tic. A.Ş.'nin 2022 yılı net dönem karından gerek kanun gerekse ana sözleşme gereğince ayrılması gereken tutarlar düşüldükten sonra kalan dağıtılabilir nitelikteki 147,6mn TL (brüt) tutarın dağıtımından, Sun Tekstil San. ve Tic. A.Ş. olarak Ekoten'de sahip olunan %96,55 sermaye payına isabet eden tutar 142,5mn TL olup, temettü tahsilatı gerçekleşmiştir.

VBT Yazılım (VBTYZ): Şirket Türkiye'de yerleşik Bir Özel Banka ile "Ana Sistem Veri Depolama Ürünleri Ek Kapasite ve Kurumsal Sunucu Donanım Ek Yönetim Konsol" temini konusunda anlaşmıştır. Sözleşmenin toplam bedeli 650bin USD'dir.

Yükselen Çelik (YKSLN): Şirketin 600mn TL olan Kayıtlı Sermaye Tavanı içerisinde kalacak şekilde; 125mn TL olan çıkarılmış sermaye tutarının, 125mn TL'sinin geçmiş yıllar karlarından karşılanmak üzere iki katına çıkarılarak (%100 artış yapılarak) 250mn TL'ye çıkarılmasına, sermayeye ilave edilecek 125mn TL'nin tüm pay sahiplerine payları oranında dağıtılmasına ve gerekli izinlerin alınması amacı ile SPK'ya başvuru yapılmasına, Yönetim Kurulu tarafından dün karar verilmiştir.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı