Akçalar’daki Çiftçi Evi’nin yanı sıra kırsal mahallelerde de gerçekleştirilen eğitimlerde akademisyen ve alanında uzman kişiler, çiftçileri bilinçlendiriyor. Zeytin, buğday ve ayçiçeği üretiminin yapıldığı Badırga Mahallesi’nde düzenlenen eğitimde de çiftçiler, doğru gübreleme yapmada toprak, bitki ve su analizlerinin önemini öğrendi.

Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü’nden Prof. Dr. Murat Ali Turan, analiz için örneklerin nasıl alınacağını ve geleneksel üretimdeki doğru bilinen yanlışları da paylaştı. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de, eğitime katılarak, Nilüfer Belediyesi’nin “Tarımsal Analiz Laboratuvarı” hizmeti hakkında çiftçilere bilgi verdi.

Toprak analizlerine dayalı gübreleme programlarının uygulanmasının, toprakta besin elementleri arasında bulunan dengeyi koruyarak kaliteli ve bol ürün almayı sağladığına dikkat çeken Prof. Dr. Murat Ali Turan, “Aynı zamanda dengeli beslenen bitkinin hastalık ve zararlılara karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. Gerekli miktarda gübre uygulaması ile de ekonomik açıdan fayda sağlayacaktır.” ifadelerine yer verdi.

Sulama sularının kalite özelliklerinin ve içinde bulunan maddelerin bilinmesinin, toprak verimliliği ve devamlılığı yönünden önem arz ettiğini kaydeden Prof. Dr. Murat Ali Turan, su kaynaklarının doğru kullanılmasının, kullanılan gübrenin etkinliği ve bitkinin gelişmesini olumlu yönde etkileyeceğini belirtti.

Turan, “Bitki gelişiminde gözlenen gerileme veya durmada sulama suyunun kalitesinin de etkisi vardır. Sulama suyunun kalitesinin iyi olmaması, bu su ile sulanan arazilerin zamanla tuzluluğunun artmasına, çoraklaşmasına sebep olabilir, sulanan bitkilerin gelişiminde olumsuz etkisi görülebilir.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı