Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün, Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega ile bir telefon görüşmesi yaptı. İki lider iki ülke arasında stratejik ortaklık ilişkisinin resmen kurulduğunu ilan etti.

Xi iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasından bu yana geçen iki yıl içinde iki tarafın birbirlerinin temel çıkarları ve önemli kaygılarını ilgilendiren sorunlarda karşılıklı olarak destek verdiğini ve pragmatik işbirliğinin kapsamlı bir şekilde genişletildiğini ve bu işbirliğinde olumlu gelişmelerin kaydedildiğini belirtti.

Xi, “Devlet Başkanı Daniel Ortega’yla birlikte Çin-Nikaragua stratejik ortaklık ilişkilerinin kurulmasının ilan edilmesi vesilesiyle ikili ilişkilerde sürekli yeni sonuçların alınmasını teşvik etmeye, dayanışma, işbirliği, karşılıklı yarar ve kazan-kazan anlayışı için örnek oluşturmak için çalışmaya hazırım.” dedi.

Xi, Nikaragua’yı Tek Çin ilkesine bağlı kaldığı ve defalarca Çin’in egemenliği ve toprak bütünlüğünü savunmasını desteklediği için takdir ettiklerini vurguladı. Nikaragua’nın ulusal bağımsızlığı ve milli gururu koruyarak, dış müdahaleye karşı çıkma çabalarını kararlı bir şekilde desteklemeye devam edeceklerini dile getiren Xi, Nikaragua’yla hükümet yönetiminin güçlendirilmesi ve yoksullukla mücadele gibi alanlardaki deneyim paylaşmaya hazır olduklarını söyledi.

Çin-Nikaragua Serbest Ticaret Sözleşmesi’nin 1 Ocak 2024’te resmen yürürlüğe girmesinin beklendiğine işaret eden Xi, bunun iki ülke arasındaki işbirliğinde kaydedilen kilometre taşı önemindeki bir sonuç olduğunu belirterek, iki tarafın bu fırsatla ikili ticaretin boyutunu ve seviyesini yükseltmesi gerektiğini kaydetti.

Xi ayrıca, Nikaragua’yla uluslararası işlerdeki dayanışma ve koordinasyonu güçlendirmek, hegemonyacılık ve güç siyasetine karşı çıkmak, uluslararası düzenin daha adil ve rasyonel yolda ilerlemesini hızlandırmak, gelişmekte olan ülkelerin meşru hak ve çıkarlarını savunmak için çalışmaya istekli olduklarını ifade etti.

Nikaragua ile Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasının 2. yıldönümü vesilesiyle Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile birlikte Nikaragua ve Çin arasında stratejik ortaklık ilişkilerinin kurulduğunu ortaklaşa duyurmaktan büyük onur duyduğunu belirten Daniel Ortega, bunun ikili ilişkilerin tarihinde bir kilometre taşı niteliğinde olduğunu dile getirdi.

Daniel Ortega, Çin’e Nikaragua’nın egemenliği ve bağımsızlığını korumasına verdiği destekler ile ülkenin kalkınmasına ve halkın yaşam koşullarının iyileştirilmesine sağladığı yardımlar nedeniyle teşekkür etti.

Daniel Ortega, Nikaragua’nın Çin’le dostça ilişkilere büyük önem verdiğini, Tek Çin ilkesine bağlı kaldığını, Çin’in birleşme davasını ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından ileri sürülen başta Kuşak ve Yol İnisiyatifi olmak üzere bir dizi küresel iş birliği inisiyatiflerini desteklediğini hatırlattı.

Daniel Ortega, Çin’le dostça ilişkileri derinleştirmenin yanı sıra, çok taraflı iş birliğini güçlendirmeye, dış güçlerin müdahalesine ve güç siyasetine ortaklaşa karşı çıkmaya, insanlığın kader birliği inşasını hızlandırmaya hazır olduklarını vurguladı.

Daniel Ortega, Gansu’da meydana gelen deprem nedeniyle Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’e Nikaragua halkının taziye ve üzüntülerini iletti.

İki lider arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin ardından Çin ve Nikaragua Arasında Stratejik Ortaklık İlişkisinin Kurulduğuna Dair Ortak Bildiri yayımlandı.

Hibya Haber Ajansı