Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Zhang Jun, Çin’in Ateşli Silahlar Protokolü’ne katılımına dair onay belgesini BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e sundu. Zhang Jun konuyla ilgili olarak yaptığı konuşmada, Çin hükümetinin silahların yaygınlaşmasının yol açtığı sorunlara büyük önem verdiğine dikkat çekti. Zhang, son yıllarda Çin’in yurt içinde silah yönetimini sürekli olarak güçlendirdiğini, uluslararası yükümlülüklerini sıkı bir şekilde yerine getirdiğini, uluslararası işbirliğine aktif bir şekilde katılarak, dünyanın en güvenli ve silahla ilgili şiddet suçlarının en az olduğu ülkelerinden biri haline geldiğini belirtti.

Ateşli Silahlar Protokolü’ne katılımı onaylamanın Çin’in Küresel Güvenlik İnisiyatifi’ni yerine getirmek, çok taraflılığı desteklemek ve uluslararası ve bölgesel barış ile istikrarı korumak için attığı önemli bir adım olduğunu dile getiren Zhang, “BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi ve uluslararası toplumun sorumlu bir üyesi olarak Çin, Ateşli Silahlar Protokolü’ne katılımı onaylama vesilesiyle küçük ve hafif silahlar alanında tüm taraflarla iletişim ve iş birliğini pekiştirmeye devam ederek, gelişmekte olan ülkelere kabiliyet inşasını güçlendirme konusunda yardımcı olmaya, kalıcı barışa kavuşan ve herkes için güvenli bir dünyayı beraber inşa etmeye hazır” ifadelerini kullandı.

Ateşli Silahlar Protokolü, Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı BM Sözleşmesi’nin ek protokollerinden biri olarak, 2001 yılında BM Genel Kurulu’nda kabul edilmiş ve 2005 yılında yürürlüğe girmişti. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Eylül 2022’de BM 77. Genel Kurulu’nda Çin’in sözleşmeye katılmak için iç yasal prosedürleri başlattığını duyurdu. Onay belgesinin teslim edilmesi Çin'in ilgili yasal prosedürleri tamamladığı anlamına geliyor.

Hibya Haber Ajansı