ABD borsaları düşen faiz oranları ve Fed'in güvercin tutumunun etkisiyle neredeyse tüm zamanların en yüksek seviyelerinde olduğu sırada karşılaştıkları dirençleri geçemeyince sert bir şekilde gerileme gösterdi. Üç majör ABD hisse senedi endeksi de seansın ilerleyen saatlerinde düşüşe geçerek Salı günkü kapanışın %1,3 ila %1,5 altında kapandı. Satışların bu kadar agresif olması şaşırtıcı gelse de bulunan seviyeler göz önüne alındığında noel tatilinin de hesaba katınca mantıklı geldi.

CME'nin FedWatch aracına göre finansal piyasalar, ilk kesintinin Mart ayı gibi yakın bir zamanda gerçekleşmesi olasılığını %71,1 olarak fiyatlamaya devam ediyor.

Dün yayınlanan veriler, ABD'de mevcut konut satışlarının Kasım ayında beklenmedik bir şekilde arttığını, tüketici güveninin ise işgücü piyasasına ilişkin iyimserliğin ortasında Aralık ayında beklenenden fazla arttığını gösterdi. Şimdi ABD piyasaları, Ticaret Bakanlığı'nın bugün açıklayacağı üçüncü ve son çeyrek GSYİH raporuyla tamamlaması, ardından yarın gelir artışını, tüketici harcamalarını kapsayacak geniş kapsamlı Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) raporunun gelmesini bekleniyor.

İngiltere de tüketici fiyatlarındaki yıllık artış oranının Ekim ayındaki %4,6'dan %3,9'a düştüğünü, bu durumun kısmen ucuz petrolün etkisiyle Eylül 2021'den bu yana en düşük seviyeye gerilemesi, yatırımcıların Mayıs 2024'e kadar İngiltere Merkez Bankası'nın faiz indirimini tamamen fiyatlamaya başlamasına ve şimdi Mart ayına kadar neredeyse %50'lik bir faiz indirimi beklentisine sahip olduklarını gösteriyor. Çünkü; İngiltere'de dezenflasyonist baskıların arttığına dair güçlü kanıtlar görmekteyiz ve Manşet, çekirdek ve hizmet enflasyonu artık İngiltere Merkez Bankası'nın geçen Kasım Para Politikası Raporu'ndaki beklentilerinin önemli ölçüde altında.

Asya piyasalarına baktığımızda; MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi, ABD borsalarının bir önceki seansta keskin bir düşüşle kapanmasının ardından %0,6, Hong Kong Hang Seng endeksi %0,86, Avustralya %0,4 ve Japonya'nın Nikkei borsa endeksi %1,49 düşüşte.

ABD Hazine tahvillerinde, gösterge 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi, İngiltere'deki enflasyon verilerinin ardından devlet tahvili getirilerinin küresel olarak düşmesiyle neredeyse beş ayın en düşük seviyesinden %3,86’ya ve yatırımcıların daha yüksek Fed fon oranları beklentileriyle yükselen iki yıllık getiri, ABD'deki %4,36’lık kapanışına kıyasla %4,35’e ulaşmış durumda.

Para birimlerinde, doların diğer büyük ticaret ortaklarının para birimleri sepetine karşı değerini takip eden dolar endeksi’de 102,38'e düştü.

Petrol fiyatları bugün gerileme gösteriyor. ABD'de sürpriz ham stok artışının ardından talebin düşük olmasına ilişkin endişelerin Orta Asya'daki gerilimler nedeniyle küresel ticarette yaşanan aksamalara ağır basmasıyla üç günlük yükseliş serisini kırma yolunda ilerliyor. Brent ham vadeli işlemleri %0,3 düşüşle varil başına 79,48 dolara ve WTI’da %0,3 düşüşle varil başına 74 dolardan işlem görmekte.

Altın fiyatları, yatırımcıların Fed'in para politikası görünümüne ilişkin daha fazla ipucu için ABD ekonomik verilerini sabırsızlıkla beklemesiyle, zayıflayan doların ve düşen Hazine getirilerinin etkisiyle Spot altın %0,4 artışla ons başına 2.033 dolara yükseldi.

Yurtiçinde en önemli veri hatta bu yılın son önemli verisi/kararı TCMB’den gelecek olan faiz kararı piyasa ve biz 250 baz puanlık artış bekliyoruz.

Manşette öne çıkanlar

Deutsche Bank Ortadoğu ve Doğu Avrupa Araştırma Direktörü Wietoska, TCMB'nin seneye 4.çeyreğin başı itibariyle faiz indirimlerine başlayabileceğini öngördüklerini belirtti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK), bankalarca risk gruplarının belirlenmesine ve konsolide ve konsolide olmayan esasa göre kredi sınırlarının hesaplanmasına ilişkin usul ve esasları belirledi.

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal ve In Touch Capital Markets Kıdemli FX Analisti Piotr Matys, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) para politikasında sıkılaşma döngüsünde sona yaklaşmış olabileceğini ve sıkılaştırmanın hızının yavaşlayabileceğini öngörüyor.

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal ve In Touch Capital Markets Kıdemli FX Analisti Piotr Matys, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) para politikasında sıkılaşma döngüsünde sona yaklaşmış olabileceğini ve sıkılaştırmanın hızının yavaşlayabileceğini öngörüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Orta Vadeli Programın ana hedefi enflasyonda kalıcı düşüşü sağlamak. Kararlıyız enflasyonu kalıcı olarak düşüreceğiz.” diye konuştu. Şimşek TL varlıklara uluslararası yatırımcı ilgisinin arttığını ifade etti.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, ABD merkez bankasının faiz oranlarını daha fazla artırmasına karşı olduğunu belirtirken, kısa vadeli borçlanma maliyetlerini yakın zamanda olmasa da düşürmeye açık olduğunun sinyalini verdi.

Morgan Stanley, önümüzdeki birkaç enflasyon raporunun yapışkan olabileceğini ve Fed'in faiz oranlarını birçok kişinin beklediğinden daha geç bir tarihe kadar indirmeye başlamayabileceğini söyledi.

ECB baş ekonomisti, Avrupa Merkez Bankası'nın Kızıldeniz'deki durumu izlediğini ancak gemilere yapılan saldırıların enflasyonu etkileyip etkilemeyeceğinin ve hangi yönde etkileyeceğinin belirsiz olduğunu söyledi. Lane, "Açıkçası, her türden darboğaz çok sorunludur. "Ancak, enflasyon üzerindeki net etki açısından her iki yönde de güçler var" dedi.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı