Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, Kızıldeniz geriliminin enflasyonist baskıları artırabileceği yönündeki endişeleri öne çıkarmasıyla satıcılı seyir izledi.

Kızıldeniz’de yaşanan gerilim sebebiyle Süveyş Kanalı üzerinden yapılan deniz ticaretinin %85’inin sekteye uğrayacağı öngörülüyor. Bu gelişmenin enflasyonist yansımalarının kaçınılmaz olacağını da atlamamak gerekir. Çünkü mevcut durum Asya ve Atlantik piyasalarında emtia fiyatlarında ayrışmayı tetikleyerek volatilitenin artmasına neden olabilir. Son durumda petrol fiyatları cephesinde yükseliş eğilimi dün de devam etti. Brent petrol fiyatları %0,59 yükselişle 79,70 dolar/varil seviyesine yükseldi. Emtia fiyatlarında öne çıkan yükselişle, küresel parasal sıkılaşmanın sonuna gelindiğine dair iyimserliğin hisse piyasaları üzerindeki etkisinin de sona erdiği takip edildi. Bu çerçevede VIX endeksi 1,14 puan artışla 13,67 seviyesine yükseldi. Ancak dün tahvil piyasaları cephesinde İngiltere’de açıklanan TÜFE verisi sonrası küresel tahvil faizlerindeki gerilemenin etkisiyle ABD 2 yıllık tahvil faizleri %4,33, 10 yıllık tahvil faizleri de %3,85 seviyesine geriledi. Faiz indirim beklentileri cephesinde, Fed üyelerinden gelen temkinli söylemlere karşın piyasalarda Fed’in gelecek yıl toplamda 150 bps faiz indirimine gideceği öngörülüyor. Fed Watch Tool’a göre Mart ayında 25 baz puanlık faiz indirimi beklentisi piyasalarda %73,3 oranında fiyatlanıyor.

Makro veriler cephesinde, İngiltere’de tüketici fiyatları Kasım'da bir önceki yıla göre %3,9 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi, artışın %4,3 olması yönündeydi. Ekim ayında ülkede yıllık enflasyon %4,6 olarak kaydedilmişti. İngiltere'deki hayat pahalılığı krizinin en büyük nedenlerinden biri olan gıda fiyatları enflasyonu %9,2 artış ile Haziran 2022'den bu yana ilk kez tek haneli rakamlara geriledi. Verideki mevcut gerilemenin fiyat baskılarındaki düşüşün genele yayılarak küresel sıkılaşma patikasının sonuna gelindiği yönündeki beklentileri artırdığı takip edildi. Bu çerçevede, veri sonrası İngiltere 2 yıllık tahvil faizleri 20 bps düşüşle %4,08 ile Mayıs ayından bu yana dip seviyeye gerilerken, 10 yıllık tahvil faizi Nisan ayından bu yana görülen en düşük seviye olan %3,52 seviyesine düşüş gösterdi. İngiltere tahvil faizlerinde öne çıkan bu geri çekilmenin küresel tahvil piyasalarına sirayet ettiği gözlemlendi. Bu çerçevede Almanya 10 yılık tahvil faizleri de 9 ay içerisinde ilk kez %2 seviyesinin altına geriledi.

Nasdaq endeksi %1,50 düşüşle 14.777,94 seviyesinden kapatırken; S&P 500 endeksi ise %1,47 düşüşle 4.698,35 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi %1,27 düşüşle 37.082,00 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya piyasalarında da genel olarak negatif seyir görülüyor. ABD tahvil faizlerinde enflasyon cephesinde yeniden öne çıkan yukarı yönlü risk nedeniyle görülen artışa ek olarak, bölge özelindeki gelişmeler piyasalardaki görünümde rol oynuyor. Nikkei endeksi Diahatsu’nun güvenlik skandalı nedeniyle %2’ye yakın değer kaybediyor. Çin cephesinde de ABD’nin Çin’den gelen bazı ürünler üzerindeki tarifeleri artıracağı yönündeki haberler nedeniyle onshore yuan değer kaybederek 7,15 seviyesine yükseldi.

ABD vadelilerinde ise toparlanma çabası hakim.

ABD’de 3Ç23’e ilişkin yıllıklandırılmış çeyreksel büyüme, kişisel tüketim, GSYH fiyat endeksi ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları verilerinin üçüncü okumaları takip edilecek. Verilerin sırasıyla %5,2, %3,6, %3,6 ve %2,3 seviyelerindeki seyirlerini sürdürmeleri bekleniyor. Ayrıca haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Philadelphia Fed iş görünümü, öncü endeks ve Kansas City Fed imalat aktiviyesi verileri de gündemimizde olacak. 16 Aralık haftasına ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin 215k seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Devam eden başvurular cephesinde de piyasa beklentisi 1,88 mn seviyesinde bulunuyor. Philadelphia Fed iş görünümü Aralık ayı verisinin 2,9 puan artışla -3’e yükselmesi bekleniyor. Öncü endeks Kasım ayı verisinin aylık bazda 0,3 puan artışla %0,5 seviyesinde gerçekleşeceği bekleniyor. Kansas City Fed imalat aktivitesi verisinin de aylık bazda 1 puan düşüşle -3’e gerilemesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de kişisel gelirler, kişisel harcamalar, deflatör, dayanıklı mal siparişleri, yeni konut satışları ve Kansas Fed hizmet aktivitesi verileri takip edilecek. Kişisel gelirler ve kişisel harcamalar Kasım ayı verilerinin aylık bazda sırasıyla %0,4 ve %0,3 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Manşet deflatör verisinin aylık bazda değişim göstermeyeceği, yıllık verinin ise %2,8 artması bekleniyor. Çekirdek verinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,2 ve %3,3 artması bekleniyor. Dayanıklı mal siparişleri verisinin de manşet ve çekirdek bazda aylık olarak sırasıyla %2,2 ve %0,1 artması bekleniyor. Yeni konut satışlarına verisinin de %1,3 artması bekleniyor.

Gelecek hafta Pazartesi günü Japonya’da Tokyo süpermarket satışları ve Ulusal süpermarket satışları verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Ekim ayı Tokyo süpermarket satışları verisi yıllık bazda %8 yükselmişti. Ulusal süpermarket satışları verisi de %6,1 artış göstermişti.

Salı günü ABD’de Chicago Fed ulusal aktivite endeksi, Philadelphia Fed hizmet aktivitesi, FHFA konut fiyat endeksi ve Dallas Fed imalat aktiviteleri verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Chicago Fed ulusal aktivite endeksi Ekim ayında aylık bazda 0,47 puan düşüşle -0,49’a gerilemişti. Philadelphia Fed hizmet aktivitesi verisi de 9,3 puan artışla - 11’e yükselmişti. FHFA konut fiyat endeksi de Eylül ayında aylık bazda %0,6 artış göstermişti. Dallas Fed imalat aktivitesi Kasım ayı verisi 0,7 puan düşüle -19,9’a gerilemişti. Asya cephesinde de Japonya’da hizmet ÜFE verisine ek olarak makine araçları siparişleri verisinin revizyonu izlenecek. Hatırlanacağı üzere hizmet ÜFE verisi Ekim ayında yıllık bazda %2,3 artış göstermişti. Makine araçları siparişleri Kasım ayı öncü verisi de %13,6 gerilemişti.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı