İSTANBUL (AA) - Secur'IT Cup öğrenci yarışmasına yaklaşık 30 ülkeden 850'den fazla öğrenci proje sunarken, Kenya ve Mauritius'tan gelen ekipler ile Suudi Arabistan ve Rusya'dan katılan takımlar ödüle layık görüldü.

Markadan yapılan açıklamaya göre, Kaspersky, aralık ayının ortasında genç siber güvenlik araştırmacılarının belirli siber güvenlik sorunlarını ele alarak yenilikçi fikirlerini sunduğu uluslararası Secur'IT Cup öğrenci yarışmasının final turunu düzenledi. ​​​​​​​Bu yıl katılımcılar Oyun & Geeks, Fintech, İnsanların ve Nesnelerin Takibi ve Güvenliği ile Aile Bakımı olmak üzere dört farklı kategoride proje sunumuna davet edildi.

Uluslararası jüri, finallere yarışmanın hem küresel hem bölgesel organizasyonlarından katılmaya hak kazanan Kenya, Mauritius, Nijerya, Rusya, Suudi Arabistan ve Singapur'dan 10 katılımcının fikirlerini değerlendirdi.

Katılımcılar, Kaspersky Global Araştırma ve Analiz Ekibi (GReAT) üyeleri, Chulalongkorn Üniversitesi, Singapur Teknoloji Enstitüsü, kar amacı gütmeyen CyberTalents temsilcileri ve Secur'IT Cup '22'nin ortak kazananı da dahil olmak üzere Kaspersky siber güvenlik uzmanlarından oluşan jürinin soruları eşliğinde çevrim içi bir oturumda projelerinin sunumunu gerçekleştirdi.

Projeler amaca uygunluk, benzersiz teklif sunabilme, teknik fizibilite, iş modeli, prototip, teknolojik güvenlik seviyesi, patentlenebilirlik, ölçeklenebilirlik, dağıtıma hazır olma ve sunum kalitesi olmak üzere sekiz ayrı kategoride değerlendirildi.

Katılımcılara ayrıca en temel uygulanabilir ürün (MVP) ve MVP hazırlama hızına bağlı olarak ek puanlar verildi. Yukarıdaki kriterlere göre, "Net.Resources" ekibi tarafından hazırlanan "PeTTly" en iyi proje seçildi ve 10 bin dolarlık büyük ödülü kazandı.

"PeTTly", evcil hayvanların tüm bakım alanlarını tek bir sisteme entegre eden kapsamlı bir evcil hayvan bakım çözümü ortaya koyuyor. Proje, IoT cihazları aracılığıyla hayvanın yaşamsal belirtilerinin izlenmesine ve yönetilmesine olanak tanıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Net.Resources Takım Üyesi Maxim Boiko, "Secur`IT Cup'ın fikrimi hayata geçirmeme izin vermesinden dolayı çok heyecanlıyım. Projeme doğru yönde rehberlik ettikleri için yarışma mentorlarına özel olarak teşekkürlerimi sunuyorum. Umarım bu etkinlik büyümeye devam eder ve öğrencilere iş fikirlerini gerçeğe dönüştürme fırsatı sunar." ifadelerini kullandı.

Açıklamaya göre, Kenya ve Mauritius'tan öğrencilerin hazırladığı "Health Code Medical Archive" yarışmada ikinci oldu ve 3 bin dolar ile Kaspersky uzmanlık eğitimlerinden birine erişim kazandı. Ekip, kendi bölgelerinde sağlık hizmetleri üzerindeki yükü hafifletmek ve hasta bakıcıları güçlendirmek üzere tasarlanmış bir sağlık kayıt sistemiyle yarışmaya katıldı.

Rusya'dan "SKOOF life" ekibi, bankaların müşterilerini zarar verecek finansal kararlardan, paralarının yetkisiz kullanımından ve sosyal mühendislikten korumak için sunabilecekleri bir hizmet olan "Güven faktörlü işlem kimlik doğrulamasını" tanıttı. Hizmet, işlem sıklığı ve çekilen nakit sayısının bankanın yerleşik güvenlik kurallarından daha yüksek olması durumunda uyarı veriyor. Projeyle üçüncü sırayı alan ekip, Kaspersky uzmanlık eğitimi portföyünden herhangi bir kursa erişim hakkı da kazandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Akademiden Sorumlu Yöneticisi Evgeniya Russkikh, "Kaspersky olarak, genç yeteneklere yapılan yatırımın daha fazla teknolojik ilerleme, yenilik ve daha fazla sosyal sürdürülebilirlik vaat ettiğine inanıyoruz. Belirli siber güvenlik sorunlarını ele alan bu genç yetenekler, yalnızca entelektüel hünerlerini sergilemekle kalmadı, aynı zamanda daha güvenli bir dijital geleceği şekillendirme konusundaki kararlılıklarını da gösterdi. Bu etkinlik, yeni neslin içindeki inanılmaz potansiyelin bir kanıtı. Onların dijital güvenlik dünyasında devam eden etkilerine tanık olmayı dört gözle bekliyoruz." açıklamasında bulundu.

Açıklamaya göre, Özel Halkın Seçimi adaylığında Suudi Arabistan'dan "Falcon Digital" ekibi, makine öğrenimi (ML) destekli bir kimlik avı tespit ve uyarı paketi olan "AI-PhishGaurd" projesiyle ödüllendirildi.

- Secur'IT Cup, Kaspersky Academy’nin genç yetenekleri siber güvenlikte buluşturan projesi

Her yıl düzenlenen Secur'IT Cup, 2018 yılından bu yana dünya çapında genç yetenekleri siber güvenlik konusu etrafında bir araya getiriyor ve onlara akut çevrim içi güvenlik risklerini çözmeye yardımcı olacak teknolojik konseptleri tasarlama ve uygulama şansı sunuyor.

Organizasyonun başından beri dünyanın dört bir yanından 6 binden fazla genç yarışmaya katıldı. 2022 yılında yarışmayı, mobil uygulama güvenliği geliştirmeyi iyileştirmeyi amaçlayan bir çözüm öneren Singapur Ulusal Üniversitesi ve Singapur Teknoloji Enstitüsü ekibi kazandı.

Secur'IT Cup, dünya çapında siber güvenlik bilgisini teşvik eden, BT alanındaki genç yetenekleri destekleyen ve yüksek kaliteli siber güvenlik eğitim programlarının geliştirilmesine katkıda bulunan Kaspersky Academy'nin bir projesi olarak öne çıkıyor.