Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün Filipinler Dışişleri Bakanı Enrique Manalo’yla yaptığı telefon görüşmesinde ikili ilişkileri ve Güney Çin Denizi sorununu ele aldı.

Wang Yi, şu an Çin-Filipinler ilişkilerinin karşılaştığı büyük zorlukların temel nedeninin, Filipinler’in politikasını değiştirerek, sözünde durmayıp denizde sürekli provokatif girişimlerde bulunması ve Çin’in meşru hak ve çıkarlarına zarar vermesi olduğuna dikkat çekti.

Filipinler’e yanlış yolda ilerlemeyi durdurup, bir an önce doğru yola dönme çağrısında bulunan Wang Yi, şu an en ivedi görevin denizdeki mevcut durumun uygun şekilde kontrol altına alınması olduğunu belirtti. Wang Yi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çin ve Filipinler, iki komşu ülke olarak anlaşmazlıkları müzakere yoluyla çözmelidir. Çin, daima fikir ayrılıklarını diyalog yoluyla çözmek ve denizdeki istikrarı korumak için çaba harcıyor. Ancak, Filipinler yanlış değerlendirmeye dayalı olarak yanlış yolda ısrar ederse, hatta kötü niyetli dış güçlerle suç ortaklığı yaparak sorun yaratmaya devam ederse, Çin kendi haklarını savunmak için mutlaka karşılık verecektir.”

Manalo, Filipinler’in Ren’ai Resifi konusundaki görüşlerini açıklayarak, fikir ayrılıklarının her iki tarafın kabul edebileceği bir yöntemle kontrol altına alınmasını ve gerilimin düşürülerek çatışmaların önlenmesini arzuladıklarını dile getirdi.

Manalo, “Samimiyetle Çin’le diyaloğu güçlendirmeye, iki ülke arasında deniz sorununa ilişkin iletişim mekanizmasının rolünü iyi bir şekilde ortaya koyarak, soruna beraber çözüm bulmaya hazırız.” dedi.

İki taraf ayrıca, Güney Çin Denizi sorununa ilişkin ikili müzakere mekanizması toplantısının bir an önce düzenlenmesi ve bunun için uygun koşulların yaratılması konusunda anlaştı.

Hibya Haber Ajansı