Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, AKM’de açılan sergiyi ziyaret ederek, 23 sanatçının 40’a yakın eseri hakkında bilgi aldı.

Sergiyle ilgili görüşlerini paylaşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın 10 bin yıldır şehir hayatını sürdürmeyi başarabilmiş dünyanın ender yerleşim yerlerinden birisi olduğunu anımsattı. UNESCO tarafından dünyanın ilk yerleşik hayatı kabul edilen Çatalhöyük’ü tanıtmak için yoğun bir çaba sarf ettiklerini vurguladı.

Konya’yı bir taraftan tarım ve sanayi şehri yaparken bir taraftan da turizm şehri yapmak için büyük bir gayret içerisinde olduklarını kaydeden Başkan Altay şöyle devam etti:

“Darü’l-Mülk Projesi başta olmak üzere Konya merkezdeki alanlarda ciddi bir restorasyon çalışması yürütüyoruz. Selçuklu Sultanları Sergisi, Depo No:4 Sergisi gibi kültür ve sanata dair işler yaparken bir taraftan da ülkemizin prestijli mekanlarında Konya’yı ve Konya’nın turizmine katkı sağlayacak işleri yapmaya gayret ediyoruz. Bu manada ‘Belleğin İzi Çatalhöyük’ sergisi çok önemi hocalarımızın çok önemli eserlerinden oluşan bir sergi oldu.”

“Çatalhöyük'ün bütün dünya tarafından bilinmesi Konyalılar için çok anlamlı”

Konya Valisi Vahdettin Özkan, sergi dolayısıyla Konya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek şunları kaydetti: “Gerçekten insanlığa ışık tutan, medeniyetimize ışık tutan, tarımsal faaliyetlerin ilk nüvesinin odaklandığı, yerleşim birimlerinin ilk çizimlerin olduğu yer Çatalhöyük. Bütün bu özellikleri, güzellikleriyle hem Konya’mıza hem Anadolu’ya hem de insanlık tarihine ve medeniyetine çokça ışık tutan bir alan. Çatalhöyük’ün özellikle bütün insanlar, bütün dünya tarafından bilinmesi Konyalı hemşehrilerimiz başta olmak üzere çok anlamlı olacaktır.”

Çatalhöyük'teki sembollerin eserlere çok güzel işlendiğini belirten ziyaretçiler de her bir eserin birbirinden harika olduğunu belirterek, hayranlıklarını dile getirdi. Ayrıca serginin Çatalhöyük'ün daha iyi tanıtılması açısından önem taşıdığını ve sıra dışı olduğunu ifade eden ziyaretçiler, serginin çok güzel olduğunu belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.

Sergi 7 Ocak 2024’e kadar ziyarete açık olacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla oluşturulan ve uluslararası platformlara da taşınması planlanan “Belleğin İzi: Neolitik Kent Çatalhöyük” sergisi, 7 Ocak 2024 tarihine kadar İstanbul AKM’de sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Sergi ile Türkiye'nin zengin arkeolojik mirasını çağdaş sanatla birleştirerek, izleyicilere geçmişin izlerini modern bir perspektifle deneyimleme fırsatı sunulması amaçlanıyor.

Hibya Haber Ajansı