Harbiye Cemal Reşit Rey Salonu’nda düzenlenen tören, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Kaptan’ın anonsuyla konuşma yapacağı platforma davet edilen ve alkışlar eşliğinde mikrofona gelen İmamoğlu, şunları söyledi:

“Kesinlikle gurur verici bir tablo. Burada bulunan yeni yol arkadaşlarımı, yeni görevlerinde, mesleklerinde başarılar dileklerimle ben alkışlıyorum. Tren sürücüleri eğitimini tam 311 arkadaşımız bitirdi ve birazdan takdim edeceğiz. Ve birlikte onların sevincini ve gururunu paylaşacağız.”

Yoğun bir çaba olduğunu hatırlatan İmamoğlu, "Görevi devraldığımızda, durmuş 10 tane metro hattı ve yerin altında çalışan çok az sayıda, çok az yani sayısı bile söylenmeyecek az sayıda bir şantiyeyi devraldık. Biz şimdi ise, dönem dönem 12 bin, 13 bin, 14 bin insanın aynı anda metro inşaatlarında çalıştığı dönemleri bu şehre yaşattık. Mart ayının başında, Çekmeköy'ü Sancaktepe'ye ve Samandıra'ya bağlayacağız. Yine önümüzdeki yılın sonunda ta Sultanbeyli'ye götüreceğiz. Yüzde 3-4 seviyesinde devralmıştık o şantiyeyi." diye konuştu.

İstanbul’un son 5 yılda dünyada en çok metro yapan şehri olduğunu aktaran İmamoğlu, liyakatle süreçleri yöneten bir yönetimin metrolarda kadın oranını artıran bir yönetim olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

"Tabii ülkemizdeki ağır koşullar, yüksek maliyetler oluşmasına rağmen, bunu vatandaşını en az etkileyecek şekilde iletme gayretinde olan tabiri caizse sübvanse eden, bu zor koşulları, zor günleri, yoksulluğu, fakirliği atlatmak konusunda elimizden ne geliyorsa yapma gayretinde olan bir yönetim olduk. 0-4 yaş arası çocuğu olan annelere, metrolardan tüm toplu taşıma araçlarına kadar, çocuklarıyla seyahat ederken, onlara ücretsiz ulaşım sunma gayretimiz, bugünkü zor günlerin aşılması yönünde bir gayrettir. Yani biz isteriz ve dileriz ki; artık toplum zenginliği konuşsun. Zenginlik üzerinden adil paylaşımı konuşsun. Mutlu ve refah düzeyi yüksek bir toplum, yüksek bir şehir olalım.”

Soy: “Metro İstanbul’a yapılan iş başvurularının yüzde 42’si kadınlardan”

Metro İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Özgür Soy da konuşmasında şu bilgileri paylaştı:

“Haziran 2019’dan bu yana; hat sayımız 13’ten 18’e, hat uzunluğumuz 154,25 kilometreden 216 kilometreye, istasyon sayımız 158’den 216’ya, araç sayımız ise 839’dan bin 15’e çıktı. Türkiye’de raylı sistemler ile seyahat eden her iki yolcudan birini taşıyan Metro İstanbul, bugün günde 3 milyonu aşkın yolcuya hizmet veriyor. Artan hat ve araç sayısı ile birlikte çalışan sayımız 2 bin 922’den 3 bin 560’a ulaştı. Metro İstanbul çatısı altında görev yapan güvenlik ve temizlik ekiplerimiz ile birlikte toplam istihdam sağladığımız kişi sayısı 6 bini aşıyor. Toplam kadın çalışan sayısı 175’ken bugün 600’e dayandı. En gurur duyduğum nokta ise; Metro İstanbul’a yapılan iş başvurularının yüzde 42’si kadınlardan.”

Konuşmaların ardından İmamoğlu ve Soy, sembolik olarak 9 yeni tren sürücüsüne (Çağla Avcı, Hülya Hacıoğlu, Mehmet Özcan, Aleyna Çakmak, Ferhat Yıldırım, Kerim Mert, Yeliz Taşkıran, Sevgi Apan, Merve Usta Ocakçı) brövelerini, arkadaşlarının ve ailelerinin alkışları eşliğinde, takdim etti.

Hibya Haber Ajansı