Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Çin ile Filipinler arasındaki ilişkilerin kritik bir kavşağa geldiğini ve Filipinler’in temkinli davranması gerektiğini söyledi.

Sözcü Wang bugün düzenlenen basın toplantısında Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin Filipinli mevkidaşı Enrique Manalo ile telefon görüşmesi yaptığını söyledi. Wang Yi bu görüşmede ikili ilişkilerin geldiği sıkıntılı noktanın, Filipinlerin politik tutumunu değiştirip verdiği taahhütlerden dönmesinden kaynaklandığını belirtti.

Sözcü, komşu ülkelerle arasındaki deniz sahası anlaşmazlıkları konusunda Çin’in tutumunun net ve tutarlı olduğuna dikkat çekti.

Sözcü, Çin’in anlaşmazlıkları diyalog ve müzakere yoluyla kontrol altına alma tutumunun değişmediğini, Filipinler’le daha önce varılan anlaşmaları yerine getirme tavrının aynı olduğunu, Filipinler dahil olmak üzere ASEAN ülkeleriyle Güney Çin Denizi bölgesinin barış ve istikrarını koruma politikasını da izlemeye devam ettiğini yineledi.

Çin’in egemenliği ve rasyonel haklarını savunmaktaki kararlılığının da değişmediğinin altını çizen sözcü, Filipinler’i sorunlara rasyonel davranarak Çin’le deniz sahasındaki son gelişmeleri kontrol altına almaya çağırdı.

Hibya Haber Ajansı